Debatten på LO-kongressen går om boikott av Israel
Flere kongressdelegater kjemper for boikott av Israel
Dialog med Israel har ikke ført til rettferdighet for palestinerne og LO må jobbe for boikott av Israel, mener flere LO-forbund. LO-sekretariatet vil ha en boikott som begrenser seg til de israelske koloniene på Vestbredden.
– Jeg støtter helhjertet opp om BDS, sa Fagforbundets Sara Bell i kongressdebatten i dag. Den internasjonale BDS-kampanjen jobber for boikott, at alle trekker investeringer ut av Israel, og at det blir innført internasjonale sanksjoner mot Israel.
Per Flakstad
yngvil@lomedia.no
Det står mellom de som vil at LO jobber for en begrenset boikott av Israel og de som vil ha full boikott av Israel. I sin innstilling til uttalelse om Palestina, vil LO-sekretariatet ha boikott av varer fra israelsk bosettinger.
«Okkupasjonen er med på å finansiere og dermed styrke Israels økonomi og politikk overfor palestinerne. Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta initiativ til en internasjonal boikott av slike varer», heter det i innstillingen fra LO-sekretariatet.
Denne formuleringen om boikott er langt fra streng nok mot Israel, mener flere LO-avdelinger og EL og IT Forbundet. De hadde sendt inn forslag om full boikott av okkupasjonsmakten Israel, som 5. juni i år kan markere at okkupasjonen av Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gaza har vart i 50 år.
• Alle sakene fra LO-kongressen
Flere vil støtte BDS
Fagforbundet, LO i Nordland og LO i Oslo vil at LO støtter opp om den internasjonale BDS-kampanjen som jobber for boikott, at alle trekker investeringer ut av Israel, og at det blir innført internasjonale sanksjoner mot Israel.
– Jeg slutter helhjertet opp om BDS-kampanjen mot Israel, sa Sara Bell, leder for Fagforbundet i Bergen, fra talerstolen.
– Vi må bekrefte solidariteten vår også i handling, sa Bell.
– Det sitter folk i Gaza som følger med på de vedtakene kongressen nå skal fatte, sa Sara Bell. Hun besøkte sist Palestina i mars i år.
Bell kaller muren Israel har bygd rundt Gaza for en beleiringsmur. Hun fortalte om bønder hun har møtt som lever i forbudssonen langs muren inne i Gaza som Israel har markert med bombing for å holde folk unna. Det er her den beste jordbruksjorda i Gaza er, sa Bell, og fortalte om bønder som trosser forbudet.
«Fredsforhandlingene når ikke fram, det er nå tid for å ta i bruk et effektivt, ikke-voldelig virkemiddel. BDS. Nå må LO ta et klarere standpunkt og si: Nok er nok!», skriver LO i Nordland i begrunnelsen for forslaget.
– LO stiller seg bak den internasjonale BDS-bevegelsen og vil jobbe for internasjonal boikott av Israel, krevde nestleder i Fagforbundet Troms, Hilde Kristin Bernhardsen, fra talerstolen.
– Israel bryter Folkeretten hver dag og slipper unna med det, sa hun.
LO i Oslo mener LO-kongressen bør vedta «å trappe opp sin aktive solidaritet med det palestinske folket og velge praktiske former for boikott.» De viser til kongressvedtaket fra 2009 da den hittil strengeste uttalelsen om Palestina ble vedtatt. Da uttalte kongressen: «Hvis FN-sporet ikke fører fram, må den norske regjeringen gå i bresjen for en internasjonal kampanje mot okkupasjonen. En oppfordring til internasjonal boikott må vurderes.» Det kan tolkes som en generell boikott av Israel.
– Dialog med Israel fungerer ikke
LO i Sør-Trøndelag, LO i Oslo og El og IT Forbundet foreslår at LO-kongressen går inn for å jobbe for en full boikott av Israel.
«Dersom vi ønsker å gå i retning av en mer rettferdig løsning i Palestina, er det i dag ingen vei utenom boikott av Israel. Vi ber norske myndigheter om på denne måten å ta konsekvensen av at dialog ikke har vist seg som et tilstrekkelig virkemiddel for opphør av
Israels okkupasjon av Palestina», heter det i forslaget fra LO i Sør-Trøndelag.
De mener tiden for dialog er over for lengst. «Dialog har ikke forhindret massakre på den palestinske befolkningen og gjentatte brudd på internasjonal rett, konvensjoner og avtaler. Israel må presses til å akseptere palestinsk selvstendighet, åpne Gazas grenser, betale for gjenoppbyggingen, rive muren på Vestbredden, og etterkomme FN-resolusjonen om tilbaketrekning fra okkuperte områder», heter det i forslaget fra Trondheim.
Flere vil boikotte israelsk LO
LO i Sør-Trøndelag mener kongressen burde vedta at «LO kan bidra til å presse Israel ved å bryte forbindelsen med Histadrut», som er den israelske landsorganisasjonen. Det samme foreslo LO i Oslo og EL og IT Forbundet. LO i Oslo foreslo at LO skal avvikle forbindelsen med israelsk LO så lenge de støtter politikken til israelske myndigheter.
Israel nekter boikott-tilhengere innreise til Palestina
LO-sekretariatet fordømmer Israels innføring av lovgivning som nekter personer som oppfordrer til boikott innreise til Palestina og Israel. LO fordømmer at den israelske nasjonalforsamlingen har vedtatt en lov som forbyr innreise for personer som oppmuntrer til økonomisk, kulturelle eller akademisk boikott av Israel eller områder under israelsk kontroll (de israelske koloniene på Vestbredden, journ.anm.)».
Loven ble vedtatt i mars i år. LO kaller loven «et angrep på ytringsfriheten og folks demokratiske rettigheter».
Israel deporterte to LO-medlemmer
I våres fortalte FriFagbevegelse om de to LO-medlemmene Berit Aaker og Petter Thoresen som ble nektet innreise og deportert av Israel.
I mars, noen dager etter at innstrammingen av innreiseloven ble vedtatt, ble Petter Thoresen stanset og deportert. Thoresen er medlem i Fellesforbundet avdeling i 605, Rørleggerne fagforening i Oslo. Han er også leder av faglig utvalg i Palestinakomiteen og skulle være reiseleder på studieturen.
Berit Aaker er fra Palestina-komiteen og tillitsvalgt i Handel og Kontor-klubben i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening. I februar var hun på vei til Palestina med sju andre nordmenn. På flyplassen i Tel Aviv ble Aaker tatt til side og avhørt, utvist og deportert. Grunne de da fikk oppgitt var at de utgjorde en sikkerhetsrisiko for Israel.
Anklaget for «voldelige demonstrasjoner»
I midten av mars henvendte FriFagbevegelse seg til Israels ambassade i Oslo for å få svar på hvilken måte Berit Aaker og Petter Thoresen skulle utgjøre en sikkerhetsrisiko for Israel. Etter flere purringer fikk vi svar i går.
«De to anses som en sikkerhetsrisiko fordi de tidligere har deltatt i voldelige demonstrasjoner mot israelske sikkerhetsstyrker», skriver Israels ambassade i en epost til FriFagbevegelse.
«Sikkerhetspersonellet på flyplassen vurderte det som en stor sannsynlighet for at dette kunne gjenta seg på denne turen», hevder israelske myndigheter.
–Vi støtter palestinernes ikke-voldelige motstand
Verken Berit Aaker eller Petter Thoresen kjenner seg igjen i anklagene fra Israel.
– Begrunnelsen fra den israelske ambassaden er direkte usann. Å beskylde meg for å ha deltatt i voldelige demonstrasjoner mot israelske sikkerhetsstyrker er uten grunnlag og må være satt fram for å snu oppmerksomheten fra noe som er langt mer ubehagelig, skriver Aaker i en kommentar.
Hun forteller om demonstrasjonen hun deltok i, i den palestinske landsbyen Bilin på Vestbredden. Israel har tatt store landområder som tilhører landsbyen, bygd et omfattende gjerdesystem og store israelske bosettinger på landet deres.
– Hver fredag i tolv år har innbyggerne i Bilin samlet seg i fredelige demonstrasjoner i protest mot Israels ulovlige bygging av muren, de folkerettsstridige bosettingene og okkupasjon. Motstanden til innbyggerne har hele tiden vært fundert på ikke-voldelig motstand, skriver Aaker.
– Jeg, på linje med andre menneskerettsaktivister, støtter gjerne opp under denne kampen i solidaritet med det palestinske folket. Det vi derimot er blitt fortalt og har sett med egne øyne, er hvordan israelske militære forsøker å slå ned på den folkelige motstanden, skriver Aaker.
• Palestinsk LO-leder: – Vi kommer ikke til å gi opp vår kamp for rettferdighet
• Israels nye boikottlov kan nekte LO-ledelsen innreise til Palestina og Israel
• Fagforbundet fordømmer Israels nye boikottlov
• Palestinske fagforeningsfolk oppfordrer LO til å boikotte Israel
Disse forbundene oppfordrer til ulike former for boikott av Israel:
• Fagforbundet (355.000 medlemmer)
«Norske myndigheter må forby import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden». «Forbundet vil arbeide for en internasjonal handelsboikott av Israel», heter det i uttalelsen forbundet vedtok på landsmøtet i 2013.
• Fellesforbundet (142.000 medlemmer)
Forbundet krever at «norske myndigheter må legge til rette for en internasjonal boikott av israelske varer produsert på okkupert palestinsk område», heter det i uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet i 2015.
• Norsk Tjenestemannslag (50.000 medlemmer)
Forbundet krever «internasjonal boikott av varer og investeringer fra de okkuperte områdene», heter det i uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet i 2014.
• EL og IT Forbundet (40.000 medlemmer)
Forbundet nedfelte i handlingsprogrammet for 2015-2019 at det skal «Arbeide for boikott av Israel og at LO bryter samarbeidet med Histadrut (israelsk LO, journ.anm.)».
I uttalelsen fra landsmøtet i 2015 heter det «EL og IT Forbundet oppfordrer medlemmer og andre til å boikotte israelske varer (…).»
• Fellesorganisasjonen (27.000 medlemmer)
«Import av varer fra de israelske bosettingene og industrisonene på Vestbredden må forbys. Norske myndigheter bør ta initiativ til internasjonal boikott av slike varer», heter det i forbundets uttalelse fra kongressen i 2015.
• Norsk Transportarbeiderforbund (20.000 medlemmer)
«Da det er umulig å skille varer produsert i Israel fra varer produsert av illegale nybyggere i de okkuperte områdene, kan det iverksettes importboikott av alle israelske varer. Da palestinere har begrenset eller manglende adgang til å delta i normals israelsk samfunnsliv, mener NTF at en kulturell og akademisk boikott av Israel også kan være på sin plass», heter det i forbundets uttalelse om Palestina som ble vedtatt på landsmøtet i 2014.
• Musikernes fellesorganisasjon (8000 medlemmer)
«MFO ønsker å vise solidaritet med kunstnere og kulturarbeidere på tvers av landegrenser ved å arbeide for en boikott av israelske kulturinstitusjoner i ulovlige bosettinger på Vestbredden», heter det i forbundets uttalelse fra landsmøtet i 2014.