Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble ikke enige om ny tariffavtale
3450 ut i streik på hoteller og restauranter fra søndag
Hotell- og restaurantbransjen er i streik fra søndag, etter at partene forhandlet tolv timer på overtid uten å bli enige.
STREIK: 3450 av Fellesforbundets medlemmer innen hotell- og restaurantbransjen tas ut i streik fra søndag morgen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Vi er i streik fordi arbeidsgiverne sier plent nei til vårt hovedkrav som er rett til lokale forhandlinger, sier forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum.
Lokale forhandlinger har vært et kjernepunkt ved forhandlingene både ved det forrige oppgjøret og dette.
De ansatte i hotell- og restaurantbransjen går på den såkalte Riksavtalen. Det har lenge vært en fanesak for Fellesforbundet å få hevet lønnssatsene i denne. Forhandlingsleder Clas Delp forteller at årets tilbud ikke var godt nok for forbundet:
Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her
– Hengende etter
– Mange av våre medlemmer har blitt hengende etter i lønnsutviklingen i forhold til andre grupper. Våre medlemmer på Riksavtalen er blant dem som tjener aller minst, og som fortjener et løft. Vi oppfatter derfor arbeidsgivernes holdning som et ønske om å holde de lavest lønnede nede, sier Delp.
- Dette kan vi ikke godta, derfor er vi i streik!
Hva skjer i de ulike oppgjørene? Se tariffkalenderen vår
– Sprenger rammen
Det er NHO Reiseliv som har vært motpart i forhandlingene, og deres forhandlingsleder Jostein Hansen sier de har vært stilt overfor urimelige krav.
– Fellesforbundets krav sprenger rammen. Vi hadde ikke mulighet til å akseptere slike krav. Det må være noen som ikke har fått med seg hvilken økonomisk situasjon Norge er i, sier Hansen.
• Les også: Sjekk lønna i over 100 bransjer
Klare i Trondheim
Dermed vil 3450 av Fellesforbundets medlemmer streike fra klokken 08.00 søndag. 623 av dem er med i forbundets avdeling 250 i Trondheim, og avdelingsleder Børge Ånesen forteller om stor streikevilje.
– Jeg er litt overrasket over at de ikke klarte å bli enige når de satt så lenge på overtid. Men vi er veldig klare til å streike når det gikk som det gikk, sier Ånesen.
– Det er helt urimelig at vi ikke skal kunne forhandle lokalt om lønnstillegg på hoteller som går med store overskudd. Hvis NHO Reiseliv ikke ønsker å gi oss de rettighetene andre har, må vi markere hva vi mener om det.
• Les også: Slik vil NHO øke lønnsforskjellene
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.