Asbestalarm fra Arbeidstilsynet:
Flere dør av asbest enn i trafikken
Det slurves kraftig med håndtering av asbest. Det kan gi en ny kreftbølge blant norske sanerings- og bygningsarbeidere.
Erlend Angelo
Asbest. Disse «magiske mineralene» som har drept tusenvis av mennesker opp gjennom årene – og fortsatt gjør det.
Også i Norge.
Jo, asbest er forbudt her til lands. Det er ikke lov å bruke asbest til noenting i Norge. Sånn har det vært i snart 40 år. Men asbesten gjemmer seg overalt i norske hus og hytter. Skolebygg. Bibliotek. Båter. Gamle biler. I alt fra vinylfliser på kjøkkenet til isolasjon i den gamle sikringsboksen.
I et bygg fra før totalforbudet i 1980, er det ikke spørsmål om det er asbest i bygget. Spørsmålet er bare hvor ...
Frykter ny kreftbølge
En rapport fra Arbeidstilsynet avslører at det nå slurves kraftig på norske byggeplasser hva gjelder håndtering av dødelige fibrene.
Du ser dem ikke, men her ligger det millioner av asbestfibre, som kan gi bygningsarbeiderne kreft. Fordi de ikke tar seg tid til å gjennomføre arbeidet på en sikker måte. Og kanskje spres det over til nabotomta, også?
RVO
Ifølge NRKfinner Arbeidstilsynet feil i hvert fjerde tilfelle.
Arbeidsmedisiner Ebba Wergeland tror vi har glemt nøyaktig hvor farlig asbesten faktisk er.
Det finnes mange forskjellige masker som beskytter mot asbest. Men så var det det å bruke dem ...
Erlend Angelo
– Jeg vil tro at hvis du tar bygningsarbeidere under 40 år, særlig de aller yngste, så har de knapt nok hørt om asbest. I dag blir jeg spurt om å stave asbest når jeg snakker om det, og det er et skummelt tegn, sier hun til NRK.
Rent, rent, rent!
– Naken inn i dusjen, kun iført maske!
Vidar Larsen er klar i beskjedene. Det er ikke rom for slingringsmonn. Budskapet gjentas og gjentas av Larsen, regionalt verneombud i byggebransjen, her på asbestkurs i Sogndal. Asbest må møtes med respekt.
– Fullstendig rengjøring. Hele tida. Én støvsuger, den andre arbeider.
Det må være tett, tett, tett sier Vidar Larsen, regionalt verneombud i Fellesforbundet.
Erlend Angelo
Larsens lavmælte, seriøse tone underbygges av utrustningen til kursdeltakerne, behørig bekledd i tette drakter og masker med tjukke filtre i. De er på kurset for å kunne ta jobber med asbest. Alle som jobber med asbest, skal ha den nødvendige opplæringa, som dette tre dager lange kurset.
• Les mer: – Har ikke oversikt over risikoen for dagens asbestarbeidere
For i Fellesforbundet og Norsk Industri, som samarbeider om kurset, har de slettes ikke glemt farene fra disse «magiske mineralene».
– Dekk til alt som ikke skal i kontakt med asbest. Dere får det aldri reint igjen. Aldri.
Fra gull til absolutt forbud
Det var nettopp denne staheten i asbesten som har spredd disse mineralene verden over. Seigheten. I flere tusen år har asbest blitt brukt på grunn av slitestyrke og isolasjonsevne. Det var – og er – nesten ikke den ting asbesten ikke kunne brukes til. Et billig og anvendelig produkt, mot varme, kulde, flammer, støy.
Her har man laget en hull rett i asbestveggen ...
RVO
Som det skulle vise seg var like dødelig som det var magisk. Allerede i 1927 kom den første dokumentasjonen. Siden kom det stadig nye oppdagelser rundt dødeligheten i de forræderiske fibrene.
Likevel tok det tid før asbesten ble forbudt. Først i 1980 kom totalforbudet her til lands.
Tenk, tenk, tenk!
– Men utendørs, da? Da er det vel ikke så farlig om vi dekker alt til? I alle fall ikke hvis det regner?
Kursdeltakerne i Sogndal har mange spørsmål.
Jobb i par: Den ene river asbestplatene, den andre støvsuger. Hele tiden. Og i slusene er det undertrykk som ekstra sikkerhet.
Erlend Angelo
Kursholderne kontrer:
– Hva skjer når asbesten tørker opp? Og flyr inn til naboen?
Kursholderne holder på sitt mantra: Ingen av dem som jobber med asbest, skal eksponeres – ei heller bidra til spredning av de dødelige fibrene.
– Planlegg godt. Tenk mye før, under og etter asbestjobben gjøres, sier Larsen.
Arbeidstakerne betalte – og betaler prisen
Dessverre gikk det mange år før man tenkte og forsto alvoret. Noe særlig arbeidstakere har måttet betale prisen for. Og deres familie. For asbestmineralene er lunefulle. De er umulige å se. Bittesmå. Men de tar gjerne følge med hjem fra arbeidsplassen.
Det finnes flere kurs i asbesthåndtering. Fellesforbundet og Norsk Industri sitt kurs går over tre dager og er nøye på å oppfylle alle krav.
Erlend Angelo
Inn i vaskemaskina. Ut av vaskemasina. Opp på tørkesnora. Ut i lufta. Inn i lungene. Og der blir de. Helt innerst i de tynne, skjøre alveolene. Der kroppen sluker asbestpartiklene med sine immunceller. Det er bare det at asbesten ikke lar seg knekke. Istedenfor knekker den immuncellene. Som er starten på en betennelsesprosess, som ender med at du får støvlunge. Eller lungekreft. Eller du er rett og slett heldig og merker aldri noe til det.
Tett, tett, tett!
– Teip igjen her. Det må være tett. Helt tett!
Asbestkurset er omfattende. Både det medisinske, det lovtekniske og praktiske gås gjennom. Uansett om en snakker om lungeblærer, forskrifter eller sluser: Nøyaktighet er viktigst.
Helt tett! Alt må teipes igjen, ingen fibre skal ut. Det må være målet når man arbeider med asbest, mener Fellesforbundets kursholder.
Erlend Angelo
– Sprer du asbestfibre i et bygg, så er det drepen. Det er farlig, og det blir veldig fort veldig dyrt, plutselig må du stenge et helt bygg, advarer kursholderne.
Asbestkrisen er her – i dag
Den høyeste prisen er likevel menneskeliv. Og toppen på asbestkrisa er nå, målt etter antall dødsfall. Mange av dem som jobbet mye med asbest for 40-50 år siden blir syke i dag.
– 200-300 mennesker i året dør av asbestrelaterte sykdommer. Vi er, akkurat nå, inne i den forventete toppen av asbestdødsfall, forklarer Vemund Digernes, tidligere fagsjef for arbeidsmedisin i Norsk Industri, nå pensjonert.
Lege Vemund Digernes peker på grafen som viser at vi nå er inne i den antatt verste perioden for dødsfall knyttet til asbest. – Får tidligere asbestarbeidere den oppfølingen de har krav på, spør han og sikter til at tidlige og grundige undersøkelser kan forlenge og redde liv.
Erlend Angelo
Digernes har hatt ansvaret for den medisinske delen av asbestkursene som arrangeres sammen med Fellesforbundet. Han understreker viktigheten av å behandle asbesten korrekt, sånn at flere slipper å bøte med livet i omgang med stoffet.
– På mange måter er asbestprodukter farligere nå enn da de ble satt inn. Asbesten er jo alltid blandet med noe. Dette noe, det være seg sement eller annet, forvitrer jo gjerne etter hvert.
Asbesten forsvinner aldri, klar til å spre seg så fort noen dunker løs.
Udetonerte bomber
Toksikologi-legen mener asbesten ligger spredd rundt omkring i norske bygg som udetonerte bomber. Et lite borehull kan være nok til at du eksponeres, sier Vemund Digernes.
«Jeg skal bare»-mentaliteten kan være bokstavelig talt livsfarlig. Nyere forskning fra Danmark tyder på at det skal veldig kort eksponeringstid til før du kan bli syk. To uker kan være nok til uhelbredelig kreft.
– Forskriften er streng og god. Følg den! anmoder legen på det sterkeste.
Skremt til fornuft?
Tilbake i Sogndal er beskyttelsesdraktene tatt av. Slitne kursdeltakere ser ut til å ha skjønt alvoret. Magasinets stikkprøver lover i alle fall å overholde reglene. Nå gjelder å stå imot tidspresset ut i den virkelige verden. Der tid er penger og konkurrenten kanskje ikke alltid er like opptatt av lover og regler som en selv er.
Hjelp, huset mitt inneholder asbest. Hva gjør jeg?
Ikke behandle asbesten! La det stå der! Ikke flytt det, ikke bor i det, ikke rør det. Asbesten er trolig ikke farlig om du lar den være lukket inn som den alltid har vært. Men så fort du åpner den opp på et vis, da er det fare på ferde. Tilkall eksperter, det vil si asbestgodkjente firmaer.
Alt arbeid som gjøres med asbest, skal meldes til Arbeidstilsynet – riktignok med unntak for privatpersoner. Men all spredning kan føre til erstatningsplikt.
Hvordan ser asbest ut?
Et spørsmål med mange svar. Asbest er et begrep som dekker ulike stoffer, som også varierer i farge. Den utvinnes i gruver og er mineraler som ligger i stein. Men asbest som bruksmateriale er alltid blandet med noe annet, og er derfor vanskelig å oppdage. Og det er blandematerialet som gir utseendet som regel. Nettopp derfor er det så viktig å ta prøver – og ikke minst vente til prøvene er ferdige før du begynner med noe som helst.
Ingen skalle er lik
Tips fra utstyrsleverandørene: Sjekk ut hvilken maske som passer for deg. Ingen skalle er lik. Og visste du at skjegget helst bør fjernes før du tar på deg verneutstyret?
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.