Sterke reaksjoner etter at ESA åpnet sak mot Norge:
Internasjonal fagbevegelse presser på i verftssaken
Norges ordninger for å hindre sosial dumping på verftene er viktig for hele Europa, mener IndustriAll. Fagforeningsgiganten støtter Fellesforbundet og Norge i saken ESA har reist om verftslønningene.
RETTSSTRID: Hva står øverst, norsk Høyesterett eller Efta-domstolen? Nå skaper det bølger i europeisk fagbevegelse at Norge trekkes for Efta-domstolen for å ha for gode ordninger for tilreisende arbeidere på verftene.
Yay Images
eline@lomedia.no
Dersom overvåkingsorganset for EØS, ESA, sin tolkning av utstasjoneringsdirektivet blir stående etter saken det har reist mot Norge, vil industriarbeidere i hele Europa kunne merke konsekvensene. Derfor er ESAs tolkning uakseptabel.
Det skriver den internasjonale fagorganisasjonen IndustriAll i et brev som går til en rekke parlamentsmedlemmer i EU-parlamentet.
– Vi frykter at ESAs tolkning av direktivet vil oppmuntre til lavlønnskonkurranse og føre til at organiserte arbeidere erstattes med andre, skriver IndustriAll.
Tidligere har også den europeiske bygningsarbeiderføderasjonen EBTF advart EU-parlamentarikere om uheldige konsekvenser dersom ESA nå sørger for at en enstemmig norsk høyesterettsdom overprøves.
De norske ordningene
Saken dreier seg om overvåkingsorganet ESA, som mener Norge har innført ordninger for lønn og ytelser til verftsarbeidere som er i strid med EØS-avtalen og EUs utstasjoneringsdirektiv. I dag er ordningene slik at alle tilreisende arbeidere skal ha dekket reise, kost og losji – samt få et borteboertillegg på 20 prosent av lønna.
Verftene og NHO har lenge kjempet mot at disse ordningene skal gjelde absolutt alle som pendler til norske verft, også de som ikke jobber i bedrifter med tariffavtale. For ordningene er gjort gjeldende gjennom en forskrift som gjelder for alle som jobber på norske verft, gjennom såkalt allmenngjøring.
Etter at Høyesterett enstemmig bestemte at allmenngjøringen på verftene var lovlig også under EØS og svært viktig for å hindre sosial dumping, valgte NHO å sette sin lit til overvåkingsorganet ESA. Tidligere i høst ble det kjent at NHO får den drahjelpen de hadde håpet på, da ESA åpnet formell traktatbruddsak mot Norge.
Les mer om ESAs sak mot Norge her.
Den norske regjeringen har ennå ikke kommet med noe svar til ESA, men arbeidsminister Anniken Hauglie har lovet en grundig prosess i samarbeid med partene.
Ekstremt skuffende
IndustriAll representerer industriarbeidere i hele verden. I denne saken er det den europeiske grenen av IndustriAll som har reagert.
I brevet til de europeiske parlamentarikerne skriver de at ESAs sak mot Norge er "ekstremt overraskende og skuffende". Deres bekymring for at ESAs snevre tolkning av hvilke ordninger et land kan innføre for å sikre at tilreisende arbeidere ikke utsettes for sosial dumping, bare øker i en tid med stadig større bruk av innleide og tilreisende arbeidere.
I likhet med Fellesforbundet og EBTF synes IndustriAll også en traktatbruddsak mot Norge kommer på et rart tidspunkt, ettersom det omstridte utstasjoneringsdirektivet etter planen skal revideres og derfor er til behandling i EU-parlamentet.
LES HER: Jørn Eggum er forbanna på NHOs kjør i verftssaken.
Svar fra De Grønne
Mandag denne uka kom det første svaret fra EU-parlamentarikerne til IndustriAll. Terry Reintke fra De Grønne understreket at innspillene fra den europeiske fagbevegelsen tas med videre i diskusjonen om revisjonen av utstasjoneringsdirektivet.
Foreløpig har prosessen med revisjon gått trått. Mens særlig de skandinaviske landene presser på for at direktivet skal tillate best mulige tiltak for å hindre sosial dumping, er mange av de østeuropeiske medlemslandene skeptiske til ordninger som kan gjøre det mindre attraktivt for arbeidsgivere å velge arbeidskraft fra disse landene.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.