Forskningsrapport fra Danmark viser:
Stadig flere må ha mange jobber for å overleve
Dårlig lønn og små stillinger tvinger flere ufaglærte til å ha mange jobber for å overleve. Renholdere og ansatte i butikker og hotell- og restaurant er særlig utsatt.
TREND: Norske hoteller tilbyr mindre stillingsbrøker og dekker opp personalbehovet med ringevakter, sier tillitsvalgte. Resepsjonen på bildet har ikke direkte sammenheng med saken.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Det er en ny rapport fra Københavns universitet som setter fingeren på hverdagen for de fattige arbeidende, folk i jobb som likevel er fattige.
6 av 10
Kombinasjonen lave lønninger og små stillingsprosenter gjør at så mange som 62 prosent av ansatte innenfor hotell og restaurant og 57 prosent blant renholdere er nødt til å ha minst to jobber for å klare seg. Mellom 41 og 61 prosent av ufaglærte innenfor de tre bransjene som er undersøkt, renhold, butikk og hotell og restaurat jobber under 15 timer i uka.
Det er fagforeninga 3F sin nettavis som melder dette.
– Studien vår viser at det ikke holder å se på timelønna. Et meget lavt antall timer en en utfordring for en voksende gruppe ansatte innenfor privat serviceyting, sier en av forskerne bak rapporten, Jonas Felbo-Kolding til 3F.
Hver tiende arbeider i Europa må ha sosialstøtte i tillegg, lønna strekker ikke til
Må ha mange jobber
Utviklingen i Norge går i samme retning som i Danmark. Leder for hotell- og restaurantarbeidernes fagforening i Oslo, Kristian Mork, sier at det florerer av deltid og nulltimerskontrakter i bransjen.
– Mange må ha mer enn en jobb for å klare utgiftene, selv om de fleste ønsker å ha en jobb. Med flere arbeidsgivere kan det også bli svært lange dager, og det er ikke godt for helsa, sier Mork.
Hans tillitsvalgtkollega i Trondheim Børge Ånesen sier det er mange eksempler på folk som har både to og tre jobber,
– Tendensen er der. Samtidig har vi mange studenter i bransjen som er fornøyd med deltid, så bildet er delt.
Begge peker på at ansatte mer og mer tilbys deltidsstillinger, og at resten av kapasiteten dekkes opp med ringevakter. Dermed tar ansatte all risiko, og kan aldri planlegge for annet enn å være tilgjengelig når telefonen om ledig vakt kommer.
– Hotellene vil ha fleksibilitet. For de ansatte er resultatet utrygghet, sier Ånesen.
Møt Simone og Sebastian, fattige arbeidende i Tyskland
Ufrivillig deltid
De danske forskerne mener at det ikke er snakk om frivillig deltid i mange tilfeller.
– Mye tyder på at mange av dem det gjelder ikke selv har valgt deltidsjobb med få timer. Det er ikke noe man velger for å få familien til å fungere bedre. Hvis man var lykkelig med å jobbe få timer ville man neppe tatt mer enn en jobb, sier Felbo-Kolding.
Derfor mener de danske forskerne at det er på tide å begynne å diskutere minste arbeidstid, ikke bare minstelønn.
Dette synes Kristian Mork er en god ide.
– Dette bør fagbevegelsen diskutere og kanskje gjøre til et tema i et kommende tariffoppgjør.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.