JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hotelleiere og NHO med «business as usual»:

Streikende provosert av konferanse på hotell i konflikt

NHO er blant arrangørene av en konferanse om «Framtidas arbeidsliv» – på et hotell i streik. – Burde vært utsatt eller avlyst, mener LO.
I STREIK: De streikende på Hotel Alexandra ber deltakere på Næringsdagane om å tenke seg om før de er med på en konferanse på hotellet der 33 ansatte er i streik.

I STREIK: De streikende på Hotel Alexandra ber deltakere på Næringsdagane om å tenke seg om før de er med på en konferanse på hotellet der 33 ansatte er i streik.

Fellesforbundet avdeling 19

eline@lomedia.no

Næringsdagane 2016 er i full gang på Alexandra Hotel i Loen i Stryn, med omfattende program og kjente innledere under overskrifta «Framtidas arbeidsliv».

Men mens diskusjonen om det gode arbeidsliv foregår inne på hotellet, med NHO-president Tore Ulstein blant innlederne, står 33 medlemmer i Fellesforbundet streikevakt på plenen utenfor.

– Vi synes det er mildt sagt underlig at hotellet klarer normal drift til tross for streiken. Utad skal alt se fasjonalbelt og flott ut, men vi føler at gjestene og turistene kommer så utrolig mye lengre fram i køen av prioriteringer enn arbeidsforholdene.

Det sier Bjørn Martin Kormeseth, leder i Fellesforbundet avdeling 19 Sogn & Fjordane Fagforening.

– At NHO stiller opp og står som arrangør er en ekstra provokasjon. Men vi prøver å holde på humøret, for denne streiken kan bli langvarig. Og så gjør vi så godt vi kan for å få delt ut streikebrosjyrene våre også til deltakerne fra NHO.

Les mer: Så lite tjener ansatte i hotellbransjen.

Uten LO og Høgskulen

Næringsdagane er en stor og viktig konferanse i Sogn og Fjordane, men blir i år en ampurtert affære på grunn av streiken. Blant arrangørene finner vi NHO Sogn og Fjordane, Innovasjon Norge, Høgskulen i Sogn og Fjordane, Fylkesmannen og LO Sogn og Fjordane. Men verken LO eller Høgskulen deltar. Fra LO sentralt skulle blant annet nestleder Hans-Christian Gabrielsen vært med på diskusjonen om hva som kreves av framtidas ledere.

– Verken jeg eller andre i LO deltar på arrangementer på hoteller eller restauranter som er i streik. Ferdig snakka, sier Gabrielsen. Han påpeker at Næringsdagane er en god arena.

– Vi kan ikke diktere hva NHO skal foreta seg. Men jeg skulle gjerne sett at konferansen ble utsatt eller avlyst i respekt for de streikende.

NHO synes ikke det er noe problematisk ved å arrangere og delta på konferanser på hoteller i streik.

– Dette er enkelt. Hotellet holder åpent i tråd med reglene for streiken, og det forholder vi oss til, sier seniorådgiver Peter Markovski i kommunikasjonsavdelingen.

På grunn av streiken valgte Høgskulen å flytte sitt planlagte styremøte fra hotellet, men var med på konferansen.

Stor bedrift

Direktøren på Alexandra er ikke i tvil om at det er riktig å arrangere konferansen trass i streiken.

– Vi er en familiebedrift, og drar i lag. Nå er vi i en uheldig situasjon, men står på for å oppfylle pliktene våre overfor gjestene, sier Richard Grov. Med rundt 200 ansatte er det så mange som ikke er omfatta at det går greit, selv om streiken merkes, ifølge direktøren.

Må stå på plenen

Fellesforbundets Bjørn Martin Kormeseth sier at det har vakt reaksjoner blant de streikende at de ikke får lov til å stå streikevakt utenfor inngangspartiet, men er henvist til en plen ved innkjørselen. Der har politiet og rådmannen i Stryn gitt tillatelse til å stå.

LES OGSÅ: Streikevakter bytter hotell for å slippe konflikt med egen sjef

– Vi opplever at hotellet drives etter eget forgodtbefinnende og at tillitsvalgte må slåss for den minste ting. Vår oppfordring nå er at folk tar på alvor at det foregår en arbeidskonflikt, og revurderer å delta på arrangementer på hoteller som er i streik , sier Kormeseth.

– Jeg synes synd på de streikende og håper på en løsning, sier direktøren. Han er derimot ikke så sikker på om han er tilhenger av å innfri kravet om lokale forhandlinger.

– Jeg er usikker på hva det innebærer. Mitt engasjement er lokal verdiskapning og arbeidsplasser, og jeg er lojal mot avtalene. Hvis det kommer noe nytt inn som skaper enda mer byråkrati, er jeg sterkt imot det, sier Grov.

Strekebryteri?

I Sogn og Fjordane er det ni virksomheter som er omfatta av streiken, med til sammen 136 streikende. Antallet vil øke noe når også nye medlemmer går ut i streik. Men ingen av hotellene i fylket er stengt som følge av streiken.

Les mer: Streikende skuffet over at uorganiserte gjør jobben deres

Bjørn Martin Kormeseth vil ikke si at det er streikebryteri som foregår på Alexandra, men understreker at Fellesforbundet følger med og registerer avvik ved alle virksomhetene.

– Vi sjekker overtidsjobbing, ekstra vakter, nye vaktlister og flytting av vakter. Vi ser dette på alle hotellene i fylket som er i streik. Så får forbundet sentralt avgjøre hva som er over grensen, sier Kormeseth.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse