Dag tre i saken John Christian Hanssen mot Evry
Avdelingsleder: – Det er ikke bare å skru en videokanon i taket
Et knippe av Evrys avdelingsledere som har vurdert Hanssens kompetanse vitnet i dag.
NY DAG, NY SAL: Rettssaken mellom John Christian Hanssen og Evry var flyttet til sal 1 i Asker og Bærum tingrett. Dagen startet med tre vitner på rappen, før advokatene startet sine avsluttende prosedyrer.
Leif Martin Kirknes
leif.kirknes@lomedia.no
Dag tre i rettssaken John Christian Hanssen ble startet med fortsettelsen av forklaringer fra vitner. Det var i dag primært avdelingsledere i Evry som uttalte seg om hvilke vurderinger som er gjort med hensyn til Hanssens kompetanse.
Deretter prosederte advokatene med avsluttende bemerkninger.
Det kommer det en egen artikkel om i løpet av fredag.
Les også dag 1: Tillitsvalgt ble oppsagt: LO-advokat stusser over mangelfull skriftlig dokumentasjon
Les også dag 2: Hard grilling av Evrys HR-sjef
Først ut blant vitnene torsdag var Svein Rokseth, avdelingsleder i det selskapet kaller Field Service. Field Service var et felt der det også ble vitnet på dag to, og der vitnet mente Hanssen kunne hatt mulighet til å jobbe uten altfor tidkrevende opplæring.
Rokseth beskrev området som tredelt. En del av områdets ansatte er fast utleide konsulenter, slik som vitnet fra onsdagen. En er konsulenter med en mer ambulerende rolle hos kundene. Den tredje er et tankesenter som håndterer utstyr, for eksempel prosjekter der alle kundens arbeids-PCer skal byttes. Rokseth beskriver det som store logistikkoperasjoner, men der IT-biten i bunn og grunn består i å koble PC-er til nettverk hvor PC-en tankes opp med et ferdigsydd sortiment av bedriftens programvareutvalg, et såkalt «image».
Avdelingen har også ansatte om er sertifisert hos spesifikke leverandører for reparasjon av deres maskinvare eller programvare.
– Ikke bare å skru opp videokanon
Det avdelingen ikke lenger gjør i 2016, er å sende en konsulent for å fikse feil på PC-er, ifølge Rokseth. Først vil førstelinjesupport sjekke om feilen kan løses over telefon eller fjernadministrasjon av PC-en. Hvis dette ikke går sender kunden heller inn hele datamaskinen til Evry og får en fungerende erstatningsenhet i retur. Avdelingen driver ikke lenger med support, ifølge Rokseth. Og heller ikke «kabling», slike ting tar selskaper som Relacom.
Når det gjelder de omreisende konsulentene står disse for hele verdikjeden og ikke bare for montasje. Et eksempel Rokseth trekker frem er kasseløsninger, der han beskriver verdikjeden som omfattende og komplisert med integrasjon mot varelager, register, kommunikasjon med offentlige myndigheter, regnskapsleverandører og lignende. Alt må også fungere på alle slags enheter, som mobil og nettbrett i tillegg til PC.
– For det ble nevnt fra vitnet Oddvar Solum i går at dette var noe Hanssen kunne gjøre med relativt lite opplæring?, spurte Evrys advokat Kurt Weltzien.
– Jeg ser det ikke sånn fordi hvordan der var før har endret seg til nå sammenlignet med beskrivelsen. Det er relativt komplisert. Man må ha teknisk kompetanse på utstyret, hvordan det fungerer sammen, grensesnittet til løsninger og det at ting skal fungere på alle slags enheter. I tillegg til kasseløsninger er det også leveranse av ting som videoløsninger til møterom. Det er ikke bare å skru en videokanon i taket, man har også ansvar for ting som programvare, opplæring og akustikk, påpeker Rokseth.
– Utdatert
Han forklarer at det har skjedd en endring der de har gått fra teknikere til konsulenter. Konsulenter har en mer rådgivende rolle og er også mer avhengige av å selge seg selv. Du må skaffe deg selv arbeid. Via mersalg for eksempel. En endring som har skjedd de siste 5-10 årene.
Han sier han ble bedt om å vurdere Hanssen opp mot navngitte personer i en protokoll med navn. Han passet ikke inn kompetansemessig mente Rokseth.
– For meg mangler han teknologisk kompetanse. Han jobbet med IT og teknologi for en god del tid tilbake, og teknologien som står i CV-en er ikke brukbar i de rollene vi i dag har i Field Service. Det er ting som systemforvaltning og applikasjonsforvaltning, og slikt gjør ikke vi. SQL og Cobol er ikke brukbart her, fastslo Rokseth, men legger til at ITIL-sertifiseringen er nyttig. ITIL er helt enkelt forklart et rammeverk for prosesser, et slags oppslagsverk over fornuftige rutiner og «best practice».
– Hva skulle Hanssen trengt for å være relevant i Field Services?, spør Weltzein.
– Vanskelig å vurdere. Han har tilegnet seg god kompetanse fra tillitsvalgtrollen, som kommer godt med for enhver jobb, men slik jeg ser det er han frakjørt på teknologi. Han måtte lære seg mye IT-kompetanse, hvilke produkter og tjenester vi har og kompleksiteten i de samt kundene. Jeg tror han ville trengt minst 12 måneder, sier Rokseth.
– Kunnskapsrik
På spørsmål fra LO-advokat Edvard Holm Bakke erkjenner Rokseth dog at Hanssen kanskje kunne klart å håndtere tankesenteret etter tre – fire måneder med opplæring. Han ville nok også taklet Field Services, men der uttrykket Rokseth bekymring for tid.
– Hvordan verdi har Hanssens bakgrunn?, spurte Holm.
– Det er ikke verdiløst, overhodet ikke. Han har litt eldre IT-kompetanse, om man kan kalle det det, men kjenner jo strukturen og har vært nysgjerrig underveis. Han har en plattform å bygge ut fra, det er ikke helt nytt å stupe inn i dette. Han vil kunne dra nytte av det, selv om det har gått ut på dato, svarer Rokseth.
Bakke lurte også på hvordan de andre gamle traverne holdt tritt med kunnskapen. Rokseth svarte at det der er en type «learnig by doing» og teknologisk nysgjerrighet. Det fremgikk etter spørsmål også at Rokseth tidligere har vært leder for Hanssen, i Ergo Solutions, rundt 1997 til 2001.
– Hvordan opplevde du Hanssen som arbeidstaker?, ville Bakke vite.
– Trivelig kar. Kunnskapsrik. Ålreit. Kan mye. Uredd. Jeg tror vi kom godt overens, svarer Rokseth.
Tidkrevende bank-opplæring
Trude Andresen, avdelingsleder i Financial Services, var neste ut. Det er Evrys avdeling som håndterer store kunder innen finans med hele tjenestespekter, inklusive ting som nettbank. De utgjør et eget markedssegment ved siden av Evry Norway og Evry Sweden.
Også hun har vurdert Hanssens kompetanse ut fra CV-og samtaler med tidligere leder Sissel Mosvoll, og konkludert med at han kommer til kort for henne.
– Det jeg ser som kvalifikasjoner er innenfor applikasjonslaget og fra systemteknisk side. Utvikling og applikasjonsforvaltning. Men også vikariert som applikasjons-manager. Jeg har sett han har lang erfaring innenfor avtaleverk, som jeg knyter til rollen som tillitsvalgt. Jeg ser han har vært knyttet mot Posten, som ikke kan sammenlignes med Financial Services, sier Andresen.
– Jeg vurderer oppgavene i Posten mer som applikasjonsdrift og forvaltning. I Financial Services er det også dette, men ikke på sammenlignbar måte med det man driver med i Posten og i alle fall ikke på tjenestenivå. Systemer som Postens logistikk-løsning Alystra er helt ukjent inn mot Financial Services. Transport og logistikk er ikke noe vi bruker i bank, forklarer hun.
Hun vurderte Hanssen som Service Level Manager, et bindeledd mellom kunden og Financial Services som skal ivareta oppfølging og leveranser og kunne oversette kundens behov til Evrys systemteknikere. Det er også ansvar for å følge opp tjenesteavtalen med kunden.
– Siden han ikke har relevant bransjekunnskap inn mot bank vil jeg estimere at han fort vekk vil trenge et år for å komme opp i steam og drive selvstendig arbeid, sier hun.
Forvaltning vs arkitekt
Siste vitne i rettssaken er Sigrunn Brock, nytt av året avdelingsleder for Enterprise Application Consulting men tidligere i avdeling Large Private and Public, oppgaver som har blitt spredt «litt rundt» etter en omorganisering på feltet.
I sin tid, da Large Private and Public fantes, ble også hun bedt om å vurdere Hanssens kompetanse, målt mot en av sine ansatte. Hun brukte CV og utsagn fra Mosvoll i vurderingen og heller ikke her nådde Hanssen opp etter hennes vurdering.
– Jeg vurderte han innenfor en change-stilling. Det er en rolle som håndterer endringer til en del løsninger som forvaltes og driftes for kunden. Hanssen ble vurdert opp mot en som ikke har, og heller ikke hadde, en change-stilling. Han hadde en rolle med som TCS, Technical Customer Specialist, en teknisk arkitekt med teknisk løsningsansvar for driftsleveranser for store kunder. Det er større enn en change-stilling. Jeg har aldri hatt change-stilling i min enhet.
Brock vurderte det også slik at Hanssen ikke hadde kunnskap om kunden. Kursingen og bakgrunn fra Unix og databaser kunne hatt noe å si for jobben, og ITIL var relevant, men personen Hanssen ble vurdert opp mot var arkitekt mens Hanssen ble vurdert som forvaltningskompetanse.
Minst halvannet år ville Hanssen trengt i opplæring til stillingen, anslår Brock. Men på spørsmål fra Bakke erkjenner hun at change-jobben også er en del av rollen som TCS.
Etter de mange vitneutsagnene gikk rettssaken over i avsluttende prosedyre fra de to advokatene.
Nettverk kommer tilbake med en sak om dette i løpet av morgendagen!
(I mellomtiden kan du lese deg opp på dag én og to om du ikke allerede har gjort det: Tillitsvalgt ble oppsagt: LO-advokat stusser over mangelfull skriftlig dokumentasjon | Hard grilling av Evrys HR-sjef )