JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det blir kraftsektor-streik i EL og IT

Forhandlingene med KS Bedrift førte ikke frem. Klokka 06:30 begjærte EL og IT, Fagforbundet og Delta forhandlingene for avsluttet.
INGEN LØSNING: Klokka 06:30 ga EL og IT og Fagforbundet opp meklingen mot KS Bedrift. Dermed blir det streik i kraftsektoren.

INGEN LØSNING: Klokka 06:30 ga EL og IT og Fagforbundet opp meklingen mot KS Bedrift. Dermed blir det streik i kraftsektoren.

Per Flakstad

leif.kirknes@lomedia.no

Det har vært en seig natt hos Riksmekleren. Klokka 07:00 ble det lagt ut beskjed om at forhandlingene mellom EL og IT og KS Bedrift har gått i stå. En halvtime tidligere hadde EL og IT begjært dem avsluttet. Partene stod så lagt fra hverandre at det ikke fantes håp for mekleren å legge frem et forslag de begge kunne anse som spiselig. 214 EL og IT-ere går dermed ut i streik.

Fagforbundet, som har sittet rundt samme bord, har også begjært forhandlingene for avsluttet. 14 ut i streik derfra. Det samme med YS-forbundet Delta, der to medlemmer går ut i streik. Tekna kom til enighet, det samme med NITO og Maskinistforbundet hos Unio.

Avspaseringskrangel

EL og IT Forbundet og Fagforbundet hadde i denne saken nemlig fått med seg både Maskinistforbundet, Tekna og Delta og det er første gang dette skjer. Men to av disse er nå altså ute av den videre prosessen etter at det ble lagt frem et forslag fra Riksmekleren som både Maskinistforbundet, NITO og Tekna og KS Bedrift ble enige om.

EL og IT har allerede varslet opptrapping av streiken fra 30. september, da det vil være 286 medlemmer ute i streik. Forbundet har levert plassoppsigelse på 1196 medlemmer, så det er fortsatt mulig å ta ut flere.

Striden står i første rekke om avspaseringsordningene til beredskapsvaktene i kraftsektoren. Ett av arbeidstakernes viktigste krav er å beholde de hviledagene beredskapsvaktene har i dag. Det vil si en dag avspasering per femte dag vakt. Men den nye arbeidsloven åpner muligheten for en dag avspasering per sjuende dag vakt, og den muligheten ønsker KS Bedrift å ha anledning til å benytte seg av.

– Trenger hvile

– Vi går nå i konflikt for å beholde de hviledagene vi har i dag, og som våre kollegaer i energiselskapene i NHO for lengst har fått tariffestet. Det er totalt urimelig at arbeidsgiver vil frata oss nødvendig hvile, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder for EL og IT Forbundet, til NTB.

– Vaktene er på sju døgn, og som regel hver femte uke. De blir tøffere og tøffere med mer ekstremvær, større vaktområder og null i responstid. At de i regjeringskontorene ikke forstår dette er én ting, men vi hadde trodde at KS Bedrift skulle forstå hvilebehovet bedre, sier han videre til NTB.

Mens KS bedrift altså er uenige. De har i sine tariffavtaler alltid fulgt arbeidsmiljølovens hovedregel for avspasering og vil beholde det slik.

– KS Bedrift mener det fortsatt skal være arbeidsmiljøloven som skal gjelde, sier administrerende direktør i KS Bedrift Bjørg Ravlo Rydsaa til NTB.

Dette gikk de andre med på

Det vi kan se hos Tekna, Nito og Maskinistforbundet er at de har gått med på Riksmeklerens forslag som går ut på følgende:

- Omregningsfaktoren i de etablerte beredskapsordninger kan endres ved avtale mellom de lokale parter.

- Skulle de lokale parter ikke bli enige om en slik avtale, har hver av partene rett til å bringe saken inn for Arbeidstilsynet for avgjørelse.

- Etter arbeidsgivers beslutning er meddelt de tillitsvalgte gjennom drøftingsmøte og arbeidstakernes tillitsvalgte er varslet at de ønsker å overlate avgjørelsen om fastsetting av omregningsfaktoren til Arbeidstilsynet, skal eventuelle endringer i omregningsfaktoren ikke tre i kraft før Arbeidstilsynets avgjørelser foreligger.

- Når det foreligger et omforent referat fra dette drøftingsmøte, har arbeidstakernes tillitsvalgte en frist på tre uker til å bringe dette inn for Arbeidstilsynet.

- Nytt punkt om at kompensasjon ved underordnet vakt skal forhandles lokalt. Dersom slik avtale ikke inngås gjelder bestemmelsene i Energiavtale I på tilsvarende område.

- Ved overtidsarbeid etter klokka 23, avspaseres time for time den påfølgende dag uten trekk i lønn, med mindre arbeidsmiljøloven (§10-8) gir rett til ytterligere fri. Arbeid som avsluttes etter klokka 3, avspaseres den påfølgende dag uten trekk i lønn.

Videre følger flere andre punkter om andre områder, blant annet med stadfesting av at partene kan be om bistand fra sine respektive sentrale parter om drøftingene ikke kommer i gang og at det skal forhandles lokalt om kompensasjon for reiser som faller utenfor ordinær arbeidstid.

Les mer hos Riksmeklerens protokoll

I streik:

Hemne Kraftlag BA

Hurum Energiverk AS

Hurum Kraft AS

Kragerø Energi AS

Kragerø Energi Holding AS

Midt-Telemark Energi AS

Notodden Energi AS

Rauma Energi AS

Tinn Energi AS

Valdres Energi

Vokks AS

Vokks Nett AS

Øvre Eiker Energi AS

Øvre Eiker Fibernett AS

Øvre Eiker Nett AS

Øvre Eiker Strøm AS.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

I streik:

Hemne Kraftlag BA

Hurum Energiverk AS

Hurum Kraft AS

Kragerø Energi AS

Kragerø Energi Holding AS

Midt-Telemark Energi AS

Notodden Energi AS

Rauma Energi AS

Tinn Energi AS

Valdres Energi

Vokks AS

Vokks Nett AS

Øvre Eiker Energi AS

Øvre Eiker Fibernett AS

Øvre Eiker Nett AS

Øvre Eiker Strøm AS.