Smarte strømmålere
El-overfølsomme får fritak fra smarte strømmålere
875.000 nordmenn hadde inntil juni fått ny AMS-strømmåler. Så langt har litt over en promille fått fritak.
AMS_MÅLERE: Nå rulles AMS-målerne ut til 2,9 millioner norske husstander. Bare litt over en promille har til nå fått fritak.
Leif Martin Kirknes
knut.viggen@lomedia.no
– Av de cirka 875.000 kundene som hadde fått ny måler innen juni i år, er det 944 som fikk fritak - altså litt over en promille, sier Guro Grøtterud, sjef for sluttbrukermarked i Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) til tu.no.
De neste to årene skal det innstalleres to millioner flere målere i norske hjem.
• Slår alarm om den nye strømmåleren
Foreningen for dem som mener de lider av el-overfølsomhet (FELO), sier de har fått mange henvendelser fra folk som ikke ønsker å få AMS og fra folk som vil ha hjelp til å få den fjernet etter at den er installert, forteller Vibeke Dahl Skelton til tu.no.
De nye strømmålerne sender data både gjennom strømnettet, mobilnettet og via radionettverk. Statens strålevern mener at sendingene ikke innebærer farlig stråling og at de vanligvis ligger på tusendeler av grenseverdiene.
Krever legeattest
De som ønsker fritak, og som mener at de gir helsemessige ulemper, kan få fritak hvis utsagnet attesteres av en lege eller psykolog. Da må de søke sitt eget lokale nettselskap. Blir ikke søknaden innvilget er det muligheter for å anke til NVE. NVE har fått et titalls klager.
Ingen av dem har fått medhold, forteller Grøtterud til tu.no.
For de el-overfølsomme har det ikke bare vært enkelt å få legeattest. El-overfølsomhet er ikke definert som en diagnose. Men nå skal det, ifølge FELO, være nok at pasientene frykter at ASMS_måleren skal gi dem helseplager.
Fordele strømbruk
Hensikten med de nye strømmålerne er blant annet at kundene skal kunne styre sitt strømforbruk bedre. Målet er at forbrukerne skal fordele strømbruken sin bedre utover døgnet. I dag topper strømbruken seg før folk drar på jobb og når de kommer hjem fra jobb. Hvis forbrukerne fordeler forbruket vil dte bli mindre behov for å forsterke strømnettet, som da vil slå ut i lavere nettleie.
– Effekten avhenger av at flest mulig har AMS, sier Grøtterud.
Men så lenge det er bare litt over promille som ønsker fritak er det etter hennes mening uproblematisk.
Må lese av selv
De som får fritak må lese av strømmen sin som før.
– Det betyr også at nettselskapet må fortsette å ha egne manuelle systemer for måleravlesning, innsamling og fakturering, noe som vil gi økte kostnader, forteller kommunhikasjonsdirektrør Truls J. Jemtland til tu.no.