JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endringer i arbeidsmiljøloven sendte energioppgjør til mekling

Betingelser til folk i beredskapsvakter var så viktig for alle parter at løsning ikke var mulig i oppgjøret mellom KS Bedrift og arbeidstakerorganisasjonene. Nå blir det mekling i september.
BRUDD: Leder av forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener et brudd i lønnsforhandlingene med KS Bedrift var uunngåelig. Nå må medlemmene forberede seg på konflikt.

BRUDD: Leder av forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener et brudd i lønnsforhandlingene med KS Bedrift var uunngåelig. Nå må medlemmene forberede seg på konflikt.

Knut Viggen

Knut.viggen@lomedia.no

– Dette er beretningen om et varslet brudd, sier leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes. Torsdag kveld brøt EL og IT og flere andre forbund forhandlingene om ny energioverenskomst med motparten KS Bedrift.

Årsak: Endringene i arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid som trådte i kraft 1. juni i fjor.

Omregningsfaktor

Da ble omregningsfaktoren for hva du har krav på i avspasering for beredskapsvakter endret fra en hovedregel på 1:5 til 1:7. Det betyr at hver syvende time i en beredskapsvakt skal regnes som arbeidstid, mot hver femte før endringen.

– Vi var klar over at AML kom til å bli endret på dette punktet. Og noen av energiverkene har hatt det veldig travelt med å gå over til den nye måten å beregne avspasering på. Vi, på vår side, mener at det ikke er så enkelt å skifte omregningsfaktor, når det vises til en hovedregel, sier Bjørn Fornes.

Det ble knapt diskutert økonomi i oppgjøret. Det meste handlet om den nye omregningsfaktoren.

Stor vaktbelastning

Grovt regnet gir en ukevakt med omregningsfaktor 1:5 tre dager til avspasering (25,6 timer), en ukevakt med omregningsfaktor 1:7 én dag mindre (18.6 timer).

– Dette er noe som ikke lar seg kjøpe i en forhandling, sier Bjørn Fornes og fortsetter:

– Vakta i energibransjen er en av de skarpeste vaktordningene som finnes i norsk arbeidsliv. Det er veldig korte responstider, folk forventer at strømselskapene rykker ut så fort som overhodet mulig. Belastningen det medfører har en pris – i form av fritid, forklarer Fornes.

Bruddet torsdag er historisk, i og med at samtlige arbeidstakerorganisasjoner brøt forhandlingene. I tillegg til LO-forbundene EL og IT og Fagforbundet, samt YS-forbundet Delta, har også arbeidstakerorganisasjonene NITO og Tekna, blitt med og tatt brudd i forhandlingene.

1.200 medlemmer

Avtalen mellom KS Bedrift og arbeidstakerorganisasjonene omfatter rundt 1.200 medlemmer i EL og IT Forbundet. Tidligere het det at denne avtalen gjaldt kommunalt eide kraftverk. I dag er dette blitt en sannhet med visse modifikasjoner, ettersom det finnes flere kommunalt og fylkeskommunalt eide kraftselskap også innen NHO og Spekter-området.

– Avvikende praksis

I den største overenskomsten på energisiden, energioverenskomsten med NHO, finnes det ingen bestemmelse om avspaseringsfaktor. Der er det bare fastsatt at avspasering etter ukevakt er tre dager. Forhandlingene på energioverenskomsten ble gjennomført i forrige uke og endte med løsning, men etter tøffe tak.

– Vi mener det er KS Bedrift som nå legger opp til en avvikende praksis i bransjen, sier Bjørn Fornes.

– God tone

Han forteller at tonen i forhandlingene var god, men at det ikke lyktes å finne noen løsning.

– Alle gjorde et helhjertet forsøk på å finne løsninger. Dessverre var dette så viktig for alle parter at det ikke var mulig, sier Fornes.

Bruker ventetiden

Ventetiden fram mot mekling skal brukes godt. Blant annet må det avklares hvor mange av medlemsbedriftene i KS Bedrift som har innført den nye omregningsfaktoren.

– Vi skal bruke tida fram mot mekling godt, vi skal ta en prat med dem som har fått endret ordningene sine og tar sikte på å avholde en dagskonferanse med dette som tema, trolig i august, sier Bjørn.

Han legger til at faren for konflikt har rykket et steg nærmere med dette bruddet, og ber medlemmene forberede seg.

– Dette var det høyest prioriterte kravet fra Landstariffkonferansen, avslutter Bjørn Fornes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse