JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforening får tips etter å ha lovt ut dusør for varsling om sosial dumping

Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag betaler 6.000 kroner for tips som fører til avsløringer om sosial dumping. Tiltaket har allerede gitt respons. Første tips kom inn før helgen.
DUSØR: Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, betaler dusør til varslere som bidrar til å avdekke og dokumentere sosial dumping.

DUSØR: Eystein Garberg, leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, betaler dusør til varslere som bidrar til å avdekke og dokumentere sosial dumping.

Geir Otto Johansen. Plakat innfelt: El og IT Forbundet

knut.viggen@lomedia.no

Leder i Elektroarbeiderens Fagforening i Trøndelag, Eystein Garberg, er fornøyd med responsen etter at foreninga i forrige uke meldte at de ville betale varslere for tips som fører til at det avdekkes lønnsvilkår under tarifflønn.

Det ble helside i Adresseavisen, sak i andre lokalaviser og oppslag i Klassekampen ut av det og stor oppmerksomhet i en ellers nyhetsfattig uke.

Og allerede i slutten av forrige uke kom det aller første tipset inn.

– Vi har fått ut budskapet og det har også ført til vårt første tips. Det kom på slutten av uka og omhandlet et prosjekt vi tidligere har besøkt og der vi hadde mistanke om at ikke alt gikk riktig for seg, sier Eystein Garberg.

Se også: Foreningens tips-side

Er mye ute

Garberg og medarbeiderne på kontoret på Nygaardsvoldheimen er ofte ute på arbeidsplasser og møter medlemmer. På foreningas egen hjemmeside dokumenteres besøkene med bilder og ofte også nyheter om inngåtte tariffavtaler eller nye medlemmer.

RESPONS: Eystein Garberg er godt fornøyd med responsen etter at dte ble kjent av Elektroarbeiderens Fagforening utlover dusør i kampen mot sosial dumping.

RESPONS: Eystein Garberg er godt fornøyd med responsen etter at dte ble kjent av Elektroarbeiderens Fagforening utlover dusør i kampen mot sosial dumping.

Knut Viggen

Fagforeninga er i god vekst, men har potensial for ytterligere økning fra dagens rundt 1.900 medlemmer.

– Vi er ute på arbeidsplasser nesten hver eneste dag. Jeg er livredd for å gro fast på kontoret. Du må ut og møte medlemmene, fastslår fagforeningslederen.

Avslørte sosial dumping

Én ting er å besøke nye medlemmer og klubber, en helt annen sak å få avslørt kritikkverdige forhold på anlegg og prosjekter der det er ingen eller få organiserte EL og ITere.

I sommer avslørte foreninga sosial dumping i forbindelse med byggingen av Postnords nye anlegg i Trondheim. Der fant foreninga ut at det hadde jobbet utenlandske elektrikere som hadde utført arbeid i strid med de norske el-forskriftene.

– Mens trønderske elektrikere var permittert og flere bedrifter gruet seg for å ta inn lærlinger, så valgte de en utenlandsk bedrift som bygde etter 70-tallsstandard med underbetalte arbeidere. Dette har vi dokumentert, sier Eystein Garberg.

Ofte for seine

Men det er unntaket. Fagforeninga har kommet over flere saker de siste månedene som gir grunn til uro, men opplever ofte at de er litt for seint ute. Da har gjerne selskapene det er snakk om allerede pakket sammen og reist hjem. Problematikken er størst rundt såkalte modulbygg, der enhetene bygges i utlandet, fraktes til Norge og sluttmonteres her gjerne med hjelp av utenlandske arbeidere.

– Med på lasset følger det gjerne en utenlandsk elektriker som kobler sammen modulene. Det går veldig fort. Er vi ikke tilfeldigvis ute akkurat da dette skjer får vi det ikke med oss, sier Garberg.

Problemet med moduler og elektrikere som "følger med" er økende og i deler av landet har det i følge Garberg sklidd helt ut.

Han sier foreninga også har møtt medlemmer som har jobbet på disse prosjektene, som burde ha kunnet varsle hvis de hadde fått litt bedre informasjon, men de har rett og slett ikke tenkt at det var mulig å varsle.

Forsøker nye ting

– Hvordan kom dere på ideen om en dusør?

– Vi prøver hele tiden å tenke nye ideer. Vi forsøker å evaluere om vi gjør de riktige tingene og om det er andre måter å gjøre ting på som fungerer bedre, sier Garberg.

Avgjørelsen om å utlove dusør ble tatt på et styremøte før sommerferien. Da Eystein og to av de andre var tilbake på kontoret første uka i august sendte de ut pressemelding til lokale medier i Trøndelag.

I tillegg er det laget brosjyrer som legges ut på arbeidsplassene og som informerer om tiltaket og bakgrunnen for det.

– Vi håper at dette skal bli en "snakkis" på brakka og derfor henvender vi oss også til andre yrkesgrupper på anleggene som rørleggere og snekkere. Blir det mer oppmerksomhet rundt dette, tror vi også at det kommer flere avsløringer, sier Garberg.

Ekstra ansatt

I tillegg til brosjyre og dusør har fagforeninga også nylig ansatt Endre Torssønn Klokkervold i en 60 prosent stilling. Han skal bare være utegående.

– Vi ser allerede effekten av å ansette Endre. Vi får fulgt opp akkordanlegg, snakket med både medlemmer og ikke-medlemmer, vervet nye, forklarer Garberg.

Selv om fagforeninga er mye ute er lederen ærlig på at de egentlig ikke vet hvor mange elektrikere som jobber i Trøndelag.

– Det håper vi å få kartlagt i løpet av høsten. I store deler av våre to fylker har vi ikke vært nok til stede tidligere, det må vi få rettet på, avslutter Eystein Garberg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse