JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flertall for ny pensjonskurs

Landsmøtet i EL & IT Forbundet skjerpet kampen for bedre pensjon og vil ikke slå seg til ro med endret levealdersjustering.
SVAK ORDNING: Eystein Garberg fra Elektrikernes fagforening er bekymret over at mange medlemmer risikerer å få svært dårlige pensjonsutbetalinger, særlig hvis de ikke greier å stå i jobben lenger enn til 62 år.

SVAK ORDNING: Eystein Garberg fra Elektrikernes fagforening er bekymret over at mange medlemmer risikerer å få svært dårlige pensjonsutbetalinger, særlig hvis de ikke greier å stå i jobben lenger enn til 62 år.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Pensjon ble et tema på landsmøtet i EL & IT Forbundet 9. 12. mars.

– Vi er veldig godt fornøyd med det landsmøtet vedtok når det gjelder pensjon. Vi oppfatter dette som en ny kurs fra forbundets side, sier Eystein Garberg, leder i Elektrikernes Fagforening, Trøndelag.

Han var ikke helt imponert over det som ble presentert om pensjon i det foreslåtte forslaget til handlingsplan. I det opprinnelige forslaget står det blant annet at "forbundet vil arbeide for at tidlig- og alderspensjonsordingre skal være gode ordninger, at de skal være avtalefestet og være på et nivå som minst tilsvarer 2/3 av lønn." Forbundet skal også arbeide for at medlemmene ikke taper opptjente rettigheter og ytelser som følge av virksomhetens disponeringer, tariffhopping eller oppsigelser.

Savnet en helhet

– Dette er vel og bra, men jeg savnet en helhet. Vi har en god del medlemmer som ikke kan jobbe til de er 67 år gamle. I tillegg er det mange som jobber på lave innskuddspensjoner som også blir kraftig avkortet hvis de ikke greier å jobbe til de er 62 år, sier Garberg.

I tillegg til viktige endringer i handlingsplanen vedtok også landsmøtet en skjerpet uttalelse om pensjonsordningene, der det heter at forbundet vil jobbe for å forsvare den offentlige tjenestepensjonen, bruttogarantien og retten til å gå av med offentlig AFP ved 62 år uten tap av fremtidig pensjon.

Skille på 55

I det nye handlingsprogrammet konstateres det nå at AFP-ordningen i privat sektor er endret fra å være en førtidspensjon for de som må gi seg tidlig, til en livsvarig tilleggspensjon og at mange ikke har en reell mulighet til å gå av ved 62 år. Handlingsprogrammet sier også at den nye ordningen er god for de første årskullene, men blir stadig dårligere.

– For de som er 55 år og eldre er dagens ordning bra, problemet er for de som er yngre, sier Garberg.

To hovedoppgjør

Han sier LO og forbundene nå har to påfølgende hovedoppgjør der pensjon bør komme i fokus, og han lover å følge godt med på det som skjer fremover, også i eget forbund.

– I 2018 skal AFP evalueres. Men vi må også jobbe for at de som har behov for å gå av tidlig får muligheten til det. Vi må etablere et tilleggspensjonssystem som gjør dette mulig og det må vi ta med oss inn i tariffoppgjøret allerede til neste år, sier Garberg.

Vi har en god del medlemmer som ikke kan jobbe til de er 67 år gamle.

Eystein Garberg

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse