JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her åpnes arbeidskrim-bekjempernes siste våpen

Statlige etater i mega-samarbeid mot kriminalitet i arbeidsmarkedet skal skremme vannet ut av skurkene.
KLIPPER SNORA: Skatt øst, Arbeidstilsynet, NAV-kontroll, Kemneren i Oslo og Oslo politidistrikt åpner sitt samlokaliserte senter i Oslo, Tolletaten deltar også i samarbeidet. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson klipper i gang den offisielle åpningen.

KLIPPER SNORA: Skatt øst, Arbeidstilsynet, NAV-kontroll, Kemneren i Oslo og Oslo politidistrikt åpner sitt samlokaliserte senter i Oslo, Tolletaten deltar også i samarbeidet. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson klipper i gang den offisielle åpningen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag klippet arbeidsminister Robert Eriksson navlestrengen til kontoret som skal bli et statlig masseødeleggelsesvåpen i bekjempelsen av kriminalitet i arbeidslivet. På kontoret skal representanter fra Skatteetaten, Arbeidstilsynet, NAV, Tolletaten, Politiet og Oslo Kemnerkontor samlokaliseres for å kunne jobbe på tvers i slike saker som gjerne har åpenbare overlapp.

– Samlokaliseringen er viktig for regjeringen og kampen mot organisert arbeidslivskriminalitet. Vi må samordne innsatsen for å ta dem som utfordrer de standardene, holdningene og reglene vi ønsker å ha i Norge. Et nært samarbeid på tvers vil være avgjørende for å holde tritt med den kreativiteten vi har sett fra useriøse selskaper, sier Eriksson, som har forhåpninger om solide resultater.

På åpningen av kontoret var særlig byggnæringen nevnt under åpningstalene. Men Eriksson forsikrer Frifagbevegelse om at kontoret skal gå bredt inn i norsk arbeidsliv.

– Vi må jobbe der hvor problemene er. Det at vi nå får seks etater samlet under samme tak gir oss nødvendige muskler til å drive bedre kontroll og bedre oppfølging.

Les også: Regjeringens 22 tiltak mot arbeidsmarkedskriminalitet (13.01.15)

Ønsker flere kontorer

– Er det håp? Vil problemene forsvinne nå?

– Det hadde ikke blitt iverksatt om man ikke mente det var håp. Men at dette som tiltak rensker ut ethvert tilfelle av kriminalitet i norsk arbeidsliv, tror jeg ikke vi kan si. I så fall hadde vi sikkert ikke hatt sosial dumping etter handlingspakke I fra forrige regjering. Men det eskalerte og vi fikk både handlingspakke I og II, begynner Eriksson.

– Skurkene er mer kreative enn noen gang og det blir flere og flere av dem, samtidig som arbeidsmarkedet i Europa blir trangere. Sånn sett er vi aldri garantert at det vil bli helt fritt for arbeidslivskriminalitet på samme måte som idretten aldri har noen garanti for at det ikke finnes utøvere som doper seg. Men for å forhindre doping innfører de flere dopingkontroller og strammere regler, og i prinsippet er det dette vi innfører nå.

– Hvem skal ha æren for dette?

– Æres den som æres bør, og da vil jeg ære alle etatene som er med på dette samspillet. Regjeringen skal ta sin del av æren for å ha stilt opp med midler, politikk og handlingsplan, men etatene skal ha hoveddelen av æren.

– I dag åpnes Oslo, fra før har det vært prøveprosjekter i Bergen og Stavanger som har indikert suksess – vil det etter hvert nå bli en storskala utrulling utover landet?

– Vi har sagt at vi ønsker flere kontor i områdene der vi ser slik kriminalitet vokser frem, så får vi ta de budsjettmessige bevilgningsspørsmålene i budsjettforhandlingene vi har årlig.

Tar du pengene, tar du moroa

På åpningen talte representanter for etatene og i tillegg Byggenæringens Landsforening og Fellesforbundet. Mange av taleren understreket hvor kort tid det har tatt fra idé til unnfangelse av barnet: penger ble varslet via statsbudsjettet i oktober, Arbeidstilsynet fikk snusen på lokalet i oktober, etatslederne vedtok samarbeid 16. januar, leiekontrakt ble signert 20. januar og Oslo-kontoret ble altså åpnet i dag 12. februar. Alt formet etter pilot-modeller i Bergen og Stavanger som begge blir videreført.

Det ble poengtert at etatene fra før har snakket om samarbeid, og til dels også har arbeidet sammen i enkelte tilfeller, men at åpningen av kontoret som vil romme 20 ansatte fra de ulike etatene samt sporadisk besøkende er en milepæl for skikkelig tverrsektorsamarbeid. Som forvaltere av ulike regelverk klarer ikke etatene alltid på egenhånd å følge sakene i mål, men nå skal det i praksis bli enklere. Oslo Kemnerkontor vil for eksempel kjapt og effektivt kunne inndrive penger fra useriøse selskaper som vil kunne tvinge selskapene ut av markedet.

– Det er pengene som ruler, og disse gjelder det å få fatt i, påpeker Oslo-kemner Astrid Rosenqvist.

Skattedirektør Hans Christian Holte forventer at myndighetene med kontoret og samarbeidet på plass blir flinkere til «å ta problemene ved roten».

– For å ta den organiserte kriminaliteten må vi gå mot bakmennene, og da trenger vi den bredden og sammenhengen i en slik innsats som jeg tror vi skal få til nå. Til sammen sitter vi på to viktige akser i arbeidet, analyse og etterretningsbiten samt konkrete operative operasjoner, sier Holte, og trekker frem den spede forsmak på hva et slikt bredt samarbeid kan bli til ved å vise til denne ukes storaksjoner mot byggbransjen i Oslo og Akershus.

Håper skurkene skjelver

Direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening, Audun Brandt Lågøyr, benytter anledningen til å rose politikere og etater.

– De har vist rask handling. Det viser at etatene kan når de vil, slik det også var med opprettelsen av servicekontor for utenlandske arbeidstakere som tok et år fra idé til faktisk kontor, sier han.

Han har et tidlig juleønske å nevne:

– Jeg tror kanskje vi trenger flere kontorer i tettbygde områder og byer, og håper også «uro-patruljene» bidrar til å øke kontrolltrykker der ute så de som er kjeltringer føler det er en reell risiko for å bli tatt, sier Lågøyr.

Uro-patrulje er betegnelsen for når politiet kjører såpass hardt på at det skaper faktisk uro i de kriminelle miljøer. Under åpningen ble det senere varslet at uro-patruljer ville sette i gang rett etter vinterferien.

Fellesforbundets mann på stedet, Per Skau, var lykkelig over at innsatsen mot sosial dumping heves noen hakk.

– I mange år har Fellesforbundet stått i fronten mot sosial dumping. Vi har jobbet mot det, kartlagt det og varslet om det i stort omfang. Hver eneste dag kjemper våre tillitsvalgte for å bevare et seriøst arbeidsliv, og vi har i alvorlig økende grad kommet over kriminalitet og grove eksempler på utnytting og sosial dumping, sier han.

– Vi har i varierende grad sett samarbeid mellom de forskjellige etatene og kontrolletatene. Våre tillitsvalgte kan ikke være politi, påtalemyndighet og tilsyn. Når sosial dumping går over til alvorlig kriminalitet er det dere vi må gå til for å ta over sakene. Vi er derfor glade for at vi i dag kan være med på åpningen av et av til sammen tre sentre med tverrfaglig samarbeid, avslutter Skau.

Det er pengene som ruler, og disse gjelder det å få fatt i

Oslo-kemner Astrid Rosenqvist

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse