IT-skandale i Sverige kan felle den svenske regjeringen
Hemmelige svenske identiteter kan ha kommet på avveie fra det svenske transporttilsynet. Nå åpner opposisjonen for mistillitsforslag mot regjeringen.
De siste dagene har det i Sverige blitt avdekket det flere svenske politikere selv omtaler som et IT-havari. Foranledningen er utsetting av IT-drift i det svenske transporttilsynet for å spare penger. I 2015 gjorde Transportstyrelsens direktør Maria Ågren, til tross for advarsler både internt og fra etterretningstjenesten Säpo, et unntak fra lover som skal beskytte sensitiv informasjon og inngikk en avtale med utsetting av IT-drift til IBM. I fjor merket svenske myndigheter at noe ikke var som det skulle. Det skulle vise seg at tre administratorer i Tsjekkia hadde full tilgang til svært sensitiv informasjon, deriblant hemmelige politiregistere.
Mulig mistillit
I januar måtte Ågren gå av uten at det ble oppgitt noen grunn. 6. juli kom det fram at Ågren hadde erkjent brudd på regelverk om databehandling og har akseptert en bot på 70.000 svenske kroner.
Svenske opposisjonspolitikere reagerer sterkt.
– For Moderaterna sin del kan det bli aktuelt å stille mistillitsforslag mot en eller flere statsråder som ikke har tatt ansvar i sikkerhetsskandalen, sier partileder for Moderaterna, Anna Kinberg Batra.
Flere andre partier har kommet med lignende uttalelser, deriblant Senterpartiets Annie Lööf og Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet.
Et havari
Sveriges statsminister Stefan Löfven er under hardt press grunnet håndteringen av IT-skandalen.
– Det er et havari som skjedd i Transportstyrelsen. Regjeringen har derfor byttet ut ledelsen og sikret at relevante myndigheter har iverksatt tiltak for å begrense skadene, sier han i en uttalelse.
I dag er det pressekonferanse der Transportstyrelsens nye sjef, sjefen for svensk sikkerhetspoliti (Säpo) og den svenske forsvarssjefen deltar.
– Ikke informert
Men infrastrukturminister Anna Johansson, som har uttalt at hun ikke fikk vite om skandalen før i januar i år, er ikke tilstede. Hun har gitt sin tidligere statssekretær, Erik Bromander, skylden for at hun ikke ble informert.
Samtidig har det vist seg at både innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist har visst om saken siden februar og mars 2016, ifølge svenske medier.
– Jeg kan konstatere at jeg ikke er blitt informert, og det er selvfølgelig ille. Men først og fremst er det et havari i Transportstyrelsen, sa Anna Johansson til nyhetsbyrået TT søndag.
Selve lovbruddet, som kan ha ført til at sensitiv informasjon kom på avveie, skjedde våren 2015. Kort tid etter reagerte internrevisjonen, og et halvt år senere ble det innledet en etterforskning.
I Norge har Helse Sør-Øst nylig vært i hard vind på grunn av en sak med lignende trekk.