JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om folk

Kai-Otto Helmersen fra fagforening til forbundskontor

51-åringen er ansatt som ny forbundssekretær i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet. Bak seg har han 25 år som tillitsvalgt i klubb, fagforening, distrikt og forbund.
Kai-Otto Helmersen går fra jobb i Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus til jobb på forbundskontoret til EL og IT Forbundet.

Kai-Otto Helmersen går fra jobb i Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus til jobb på forbundskontoret til EL og IT Forbundet.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Det begynte ganske tidlig, jeg ble fort trigga, forteller Kai-Otto Helmersen, som 1. juli begynner i jobben som forbundssekretær. Det innebærer en klar styrking av LOK-miljøet på forbundskontoret, der Trond Løvstakken og Kim Andre Arnesen utgjør de to andre delene av det som nå blir et trekløver som får ansvar for forbundets største tariffavtale - landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).

Kai-Otto Helmersen har de to siste årene jobbet som organisasjonssekretær i Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus etter å ha ledet foreningen som valgt leder i seks år fra 2016 til 2022.

Helmersen vokste opp på Stovner i Oslo, i utkanten av Groruddalen og oppdaget elektrofaget på en yrkesmesse på det gamle Aftenposten-trykkeriet.

– Da kunne man gå rundt og se hva folk dreiv med. Jeg hadde ganske gode karakterer og rådgiver mente jeg måtte ta allmenfag. Men det hadde jeg ikke noe særlig lyst til, jeg var skoletrøtt og syntes elektro så spennende ut, forteller Kai-Otto.

Et tidlig talent

Etter å ha tatt fagbrev som svakstrømsmontør (gruppe S) i 1995 og førstegangstjeneste i Garden som sanitetssoldat fikk han jobb i installasjonsavdelingen i Siemens Oslo i 1996, der han også hadde læretida si (1992-95).

Han rakk akkurat å få med seg den åtte uker lange elektrikerstreiken i 1996, som til nå er den siste streiken på LOK-området, hvis vi ser bort fra fjorårets fire dager lange LO-streik i mellomoppgjøret, der EL og IT Forbundet også deltok.

Organisasjonstalentet viste seg tidlig. Han ble medlem i det lokale Røde Kors allerede før han fylte 16 år. Og det var ikke noe unntak da han var klar for læretid og jobb som elektriker. Det ble tidlig engasjement for klubb og fagforening.

På heltid fra 2005

Allerede i 1999 ble han styremedlem i Siemens Montørklubb, og bare to år senere nestleder og deretter leder av samme klubb.

Fra 2005 har han vært tillitsvalgt på heltid og deltatt som tillitsvalgt på alle nivåer i bedriften han har jobbet i, først Siemens og fra 2010 da Siemens ble kjøpt opp av Bravida, i Bravida Norge. Fra 2011 til 2016 var han hovedtillitsvalgt og konserntillitsvalgt i Bravida-styret.

Den første landstarifffonferansen Kai-Otto Helmersen deltok på som tillitsvalgt ble arrangert i Sarpsborg i 2001. Den neste - i 2025 - skal også avholdes i Østfold. Bortsett fra én har Stovner-gutten vært på deltagerlista på samtlige av konferansene som har vært arrangert i mellom. Aktiv på talerstolen har han vært på de fleste. Så nå er ringen på mange måter sluttet.

Godt kjent med LOK'en

I dag er han bosatt med kone og to barn på Vinterbro i Ås kommune utenfor Oslo, med arbeidssted på foreningas hus på Oppsal.

– Det blir fint å slippe å stå i kø med bil, for nå kan jeg reise inn kollektivt, sier han.

Han gleder seg til å begynne i den nye jobben. Utfordringene står i kø der også.

– Jeg kjenner LOK-miljøet ganske godt og ikke minst gjennom å være både tillitsvalgt i Siemens og Siemens installasjon, senere da vi ble kjøpt opp av Bravida. Da jeg ble valgt til klubbleder for den nye klubben var vi bortimot 300 medlemmer. Så holdt jeg på med det en stund og så ble det konsernutvalget, forteller Kai-Otto.

Aktiv i Røde Kors

Vi nevnte Røde Kors, der har han vært aktiv på fritida og tatt mye utdanning både som instruktør og innen redning og ambulanse. Her handler det også om organisering og å gjøre en forskjell for folk.

– På det tidspunktet jeg meldte meg inn, måtte du være 16 år, men jeg var 15. Første påska jeg var med Røde Kors Hjelpekors lå vi i telt på Gaustablikk i 10 dager. Det var en opplevelse jeg alltid kommer til å huske, sier Helmersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse