Klubb Relacom sikret seg reell forhandlingsrett på pensjon
Relacom er nå ute av den fastlåste konflikten mellom LO Stat og Spekter. Avtalen innebærer innskuddbasert pensjon og bra gjennomslag på klubbens lønnskrav.
KLUBBLEDER: Øivind Juul Schjetne er ikke helt fornøyd med pensjonsordningen de fikk til, men sier det er dette de fikk til. På lønnsoppgjør ble det gjennomslag for nesten alle krav,
Knut Viggen
leif.kirknes@lomedia.no
I kampens hete, en snau uke før meklingsstart, klarte Klubb Relacom, med EL og IT, NITO og Negotia, til slutt å komme til enighet med selskapet Relacom om en forhandlingsløsning begge parter er villige til å svelge.
Det har vært steile fronter mellom LO Stat og Spekter etter at forhandlingene brøyt sammen i juni. Den store striden har vært pensjon. Det som har gjort arbeidstakerorganisasjonen ekstra rasende er at arbeidsgiverorganisasjonen ønsket å ta fra klubbene retten til å forhandle om pensjon. Elleve bedrifter kom i pensjons-konflikt med mekling satt av i kalenderen 13. - 16. september.
Les også: Hamstre høstvinen nå! Fare for streik i vinmonopolet!
Men nå kan altså Relacom stryke dette fra kalenderen, blant annet etter at følgende tekst ble akseptert inn i avtalen fra både arbeidsgiver og ansattrepresentanter: «Endringer av vilkår eller ytelser kan bare skje etter avtale mellom partene i virksomheten.»
Innskudd for de fleste
Dialogen Klubb Relacom har hatt med ledelsen mens de har ventet på Riksmeklingsmannen har ført til at Relacom fra 1. september får innskuddsbasert pensjon. Prosentsatsen er 4,5 prosent for dem som tjener under 7G, og 7,5 prosent for dem som er over dette, pluss et prosentpoeng egenandel på toppen. Med en avtalt økning på 0,5 prosentpoeng på begge satsene fra starten av 2020, fremdeles med et prosentpoengs egenandel på toppen. Bestemmelser rundt egenandelen er for øvrig helt og holdent opp til ansattrepresentantene, mens selskapet står for administreringen.
Ansatte over 64 beholder dagens ytelsesbaserte pensjon. Nåværende og fremtidige pensjonister, samt varige uføre, meldes ut av ytelsesordningen får utstedt fripolise. Av andre detaljer settes det av en pott på 25 millioner til kompensasjon som utbetales mellom 1. september i år og 31. desember 2019, der partene blir enige om fordeling.
Ikke 100 prosent fornøyd
Klubbleder Øyvind Juul Schjetne er ikke 100 prosent fornøyd, men er tilfreds med å ha kommet i mål. De ansatte mister sin ytelsesbaserte pensjon på 62 prosent som de har hatt siden Bravida-dagene - da var den på 66 prosent. Den har det blitt forhandlet på siden 2013. I 2015 krevde klubben hybrid, men fikk avslag. Så ble det til innskudd nå. På den positive siden har de oppnådd bedre trekkgrunnlag enn bedriftene rundt Relacom, men Schjetne skulle gjerne sett enda høyere trekkgrunnlag.
– Jeg skal ikke si vi er fornøyd, men det er det vi fikk til. Selskapet har tilkjennegitt at vi er misfornøyd med ordningen vi har fått og det har kanskje ført til at vi har fått gjennom flere av kravene vi stilte i lønnsoppgjøret. På lønnsoppgjør har vi fått gjennomslag for nesten alle krav, sier Schjetne.
Penger på bordet
Lærlinger kommer godt ut når vi snakker penger. Beregningsgrunnlaget for lærlinger er nå økt 25.000 kroner og ligger på 400.000.
Kravet om 5.000 i generelt tillegg og 4.000 kroner i fagarbeidertillegg er også innfridd. Og satsen på overtid på høytidsdager er satt til 133 prosent.
I ny minstelønnstabell er satsene på hver trinn 5.000 kroner under kravet, med unntak av sats for gruppe 1 og gruppe 3 med ansiennitet over åtte år, der kravet ble innfridd.
Det avsettes en pott på 500.000 kroner til individuelle tillegg som disponeres av partene i fellesskap.
Videre tema for samtaler mellom partene er direktemønstringsavtalen, rapporteringsrutiner for instruktører/faddere, oppdatert handlingsplan for å bedre kjønnsbalansen i Relacom og retten for ufaglærte til å ta fagbrev, kan vi lese i Klubbavisa for Relacom.
– En lang omvei
I klubbavisa kan man lese at det til tider har vært satt hardt mot hardt. Mens klubben utarbeidet streikelister la Relacom ut melding om et betinget permitteringsvarsel dersom bedriften ikke kan gjennomføre arbeidsoppgavene de er pålagt som en konsekvens av eventuell streik. Men Schjetne vil ikke beskrive forhandlingsklimaet som hardt. Derimot mener han Spekter-systemet har gjort forhandlingene langtrekkelige
– Dette oppgjøret har dreid seg både om at bedriftene vil endre pensjon og lønnoppgjør, og det har vært en salig sammenblanding av forhandlingene. Det er en del av Spekters strategi i år at det skal være sånn. Vi har faktisk en god tone med ledelsen i Relacom, men innenfor Spekter er det sånn at man skal ha bistand. Det gir en lang omvei og har egentlig aldri ført til noe særlig, i alle fall ikke for oss. Vi hadde et brudd i fase 3, men har valgt å ha dialog parallelt med å vente på Riksmeklingsmannen. Det et det som har ført frem, sier Schjetne.