JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Are Tomasgard på LOs fylkeskonferanse i Møre og Romsdal:

LO-topp advarer mot EØS-strid og oljebråk

Fylkeskonferansen til LO Møre og Romsdal er enige om at olje og fisk går hånd i hånd og at Aps oljekompromiss er et minium. Nå starter valgkampen i fylket, og det blir definitivt opphetede oljedebatter om Ap vil ha SV med på laget.
SPENTE: LO-sekretær Are Tomasgård sammen med listetoppene for Ap og SV i fylket, Else-May Botten og Yvonne Wold. De er enige om at høstens valg blir en thriller.

SPENTE: LO-sekretær Are Tomasgård sammen med listetoppene for Ap og SV i fylket, Else-May Botten og Yvonne Wold. De er enige om at høstens valg blir en thriller.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

LO-sekretær Are «Kraftsosialist» Tomasgard etterlyser en bevisst-kompetent debatt. Det er for mye debatt som er ubevisst-inkompetent, mener han, og peker på støyfylte debatter på internetts ulike fora og på sosiale medier.

For tillitsvalgte er det viktig å ha en enighet med ledelsen om å holde et bevisst-kompetent nivå på diskusjonene, mener Tomasgard. Det vil gi god dialog og godt samspill. Han tipser også om å holde klubbmedlemmene bevisst-kompetente.

– Hvis du som tillitsvalgt ikke er konkret når du går ut til medlemmene, risikerer du at de legger seg på et høyt støynivå. Det kan ende med at du kommer inn i skuddlinja i stedet for direktøren. Du må holde laget «tight», sier Tomasgard.

Behersket debatt

Han håper også årets tarifforhandlinger holdes på et bevisst-kompetent nivå, og advarer mot å gå inn i autopilotmodus, for da blir forhandlingene snarere ubevisst-kompetente. Det er ikke den beste modusen for slikt, mener Tomasgard.

– Om fagbevegelsen skal få full uttelling for krafta vi utgjør i samfunnet, må vi være bevisst-kompetente om de politiske dilemmaene våre politikere på kommunalt og fylkeskommunalt nivå møter hver dag. Da blir også kanskje støynivået lavere og vi får en mer behersket fagligpolitisk debatt, sier Tomasgard, som selv er forhenværende lokalpolitiker i Arbeiderpartiet og eks-ordfører i Sørum.

Han var invitert som innleder på distriktskonferansen til Møre og Romsdal denne uken, der han også benyttet anledningen til å repetere fagbevegelsens historie fra 1750-tallet og frem til nå, fordi han mener det å forstå egen historie – på godt og vondt – og ha kunnskap som hvem man er gir stolthet, retning, kraft og motivasjon til å gå fremover.

Litt av poenget til Tomasgard er at industrialiseringen vi har opplevd i flere ledd i bunn og grunn er basert på samme komponenter, selv i den digitaliserte industri. Alternativet til industrien er primærsamfunnet, mener han.

– Ga faen i 1.500.000 nordmenn

Tomasgard registrerer at det finnes bekymringsverdige politikere der ute i verden, Donald Trump og Marine Le Pen nevnes. Han advarer mot at det er noe vi har sett før og at det er en blodig og grusom historie vi ikke vil se igjen. Han minner om at Tyskland på midten av 30-tallet var et kunnskapssamfunn, men at mennesker tross intellekt og fornuft er villige til å gå langt når de føler frykt.

– Legg merke til at noen av politikerne i dag appellerer til instinktene våre. Vi er en millioner av år gammel konstruksjon og instinktene våre responderer slik disse politikerne vil at de skal gjøre, «vi må sikre oss», «hold faenskapet vekk», «lukk igjen». Men den modellen er forsøkt før. Det har aldri blitt fred av å bygge gjerder eller murer og ved å skape fremmedfrykt, sier Tomasgard.

Han etterlyser ellers en annen type samarbeid med regjeringspolitikerne enn i dag.

– Vi vil ha en annen type samarbeid der vi ikke bare sitter ved bordet, men også har noe å si ved bordet og blir lytta til, sier Tomasgard, som mener det var ufint ikke å ta hensyn til 1,5 millioner nordmenn i demonstrasjonstog mot ny arbeidsmiljølov i fjor vinter.

– De ga faen i 1,5 millioner mennesker, sier han.

Klar for regjeringsskifte

Han ønsker å hegne om et trepartssamarbeid der staten selv kontrollerer fornybare ressurser og grunnleggende infrastruktur. Men han legger til at LO kanskje er for lite opptatt av samspillet mellom offentlig og privat sektor.

– Jeg er en kraftsosialist. Men det viktigste rammevilkåret for norsk industri er ikke kraft, men en sterk offentlig sektor. Uten den har vi ikke nubbsjans til å vinne det industrielle kappløpet vi skal inn i, sier Tomasgard, som har bakgrunn fra Industri Energi.

– De som setter offentlig sektor opp mot privat sektor har ikke sjans. Vi må ha begge for å utvikle oss. Vi trenger en verdensledende industri bygget på våre komparative fortrinn, som også kan generere inntekter til å holde det offentlige gående.

Han er klar for regjeringsskifte.

– Regjeringen vi har nå ønsker å dytte penger ut fra fellesskapet og ned i lommene til de rikeste. Hvis de får fortsette kommer dette til å bli mye verre, advarer Tomasgard.

Advarer mot interne storkrangler

Tomasgard vil på det sterkeste advare å gå imot de linjene som er lagt opp med tanke på oljekompromiss. I kompromisset åpner Ap for å konsekvensutrede et lite område sør for Lofoten, «Nordland 6, Røstbanken» og med unntak av AUF stilte hele programkomiteen seg bak dette.

– Jonas Gahr Støre har gått i bresjen for å lage et kompromiss. Jeg vil advare mot å rokke ved det, sa Tomasgard.

Han håper at man ved å parkere den debatten kan få frem andre problemstillinger, og advarer på samme vis mot å starte EØS-bråk før valgkampen.

– La oss samle oss nå og lempe ut dagens regjering, og så fører vi en skikkelig sosialdemokratisk politikk, sier han.

Tomasgard mener seg her feil gjengitt i den første versjonen av denne saken som ble publisert på fri fagbevegelse.no fredag formiddag,

Han skriver i en epost at han i innlegget han holdt 14. februar i Møre og Romsdal var tydelig på at LO- kongressen fra 2013 vedtok full konsekvensutredning og at han selv – av hensyn til arbeidsplasser og velferd – ville ha gått lenger enn kompromissforslaget, men mente det var til å leve med. Deretter at han i innlegget sa at vi ser at noen av LOs forbund har beveget seg siden forrige kongress når det gjelder LoVeSe – og han pekte blant annet på kompromissforslaget som AP har lagt fram før sitt landsmøte. Tomasgard skriver at det nok for tilhørerne tydelig kom frem at det var LoVeSe det handlet om.

– Må tørre å ta lunsjdebatter

Om det valget skal vinnes av den rødgrønne leieren, tror stortingsrepresentant for Møre og Romsdal Ap, Else-May Botten, at det blir viktig å løfte frem og hamre inn saker LO er opptatt av til budskapet er oppfattet. Og da først og fremst tydelige saker uten å grave seg ned i teknikaliteter.

– Det kan ikke bare være noen få som kommer med budskapet, vi må jobbe hele gjengen og tørre å ta diskusjonene rundt lunsjbordet på hver enkelt arbeidsplass. Hvis vi skal vinne valget må vi kunne sakene, ta diskusjonen og ha en god argumentasjonsrekke. Vi må utfordre dem som prøver å utfordre oss tilbake, mener hun.

Botten – som selv har bakgrunn fra LO-distriktet – holdt et innlegg i form av en slags valgkamp-kickoff.

Også hun mener olje-kompromisset må få ro.

– Det var ingen i sentralstyret som egentlig var fornøyd, så da må det jo ha vært et veldig bra kompromiss, mener hun.

– Det er så på kniven med tanke på hvem som kommer til å vinne valget, så vi må ha et konstruktivt utgangspunkt og løfte frem saker. Jeg har trua på å snakke enkelt og rett fra leveren.

Kjemper for sterkt SV

Yvonne Wold, SVs førstekandidat i fylket, kunne mildt sagt antyde at SV og Ap definitivt får noe å forhandle om hvis de teamer opp mot det blåblå regjeringsalternativet.

– Vi vil gå fra olje til nullutslipp og ta oljefondet ut fra fossil energi. Vi vil også verne møreblokken, sier Wold.

Hun mener Norge som rik nasjon må gå foran og ta et tak for å motivere fattige land til å gjøre det samme.

– Det kommer generasjoner etter oss og vi lager problemene større hvis vi ikke endrer oss nå, sier hun.

Wold ramser opp SVs øvrige kampsaker i kortformat:

– Vi lover å levere og at vi skal velte den blåblå regjeringen. Vi er for reduserte forskjeller, tryggere arbeidsliv, omsorg som ikke er butikk, tillitsreform i offentlig sektor med mer makt til ansatte, og grønn omstilling.

Hun tror et sterkt SV må til for å få regjeringsskifte.

– Vi opplever et Høyre som ikke tør skille seg fra Frp, for da vokser Frp seg stort på sidelinja. De er nødt til å holde sammen. Tyngdepunktet flyttes, og Ap og Sp må flytte etter, og derfor et det viktig med et sterkt SV, er hennes analyse.

– Vi må ha både fisk og olje!

Det sier LOs Fylkeskonferanse i Møre og Romsdal i en uttalelse.

«Bruk av fossil energi er en kilde til klimautslipp og oljeindustrien har et ansvar. Internasjonale kunnskapskilder og klimaavtaler slår fast at det i lang tid ikke eksisterer realistiske alternativ til fortsatt omfattende bruk av fossil energi. Bedre teknologi for utvinning og bruk, kombinert med fangst og lagring av CO2, er det som kan sikre bærekraft inntil det finnes reelle alternativ til fossil energi,» skriver de.

Det er ikke tid ennå for nedbygging av oljeindustrien, ifølge fylkeskonferansen.

FISK OG OLJE: Deltagerne på LOs fylkeskonferanse i Molde heier på både fisk og olje.

FISK OG OLJE: Deltagerne på LOs fylkeskonferanse i Molde heier på både fisk og olje.

Knut Viggen

De mener at mer enn 50 års god sameksistens mellom oljeindustri og fiskeri viser at det er mulig å ivareta alle partenes interesser. «Grundige konsekvensutredninger er avgjørende for å få kunnskap om ressursgrunnlag og andre forhold for å vurdere hvordan vi best forvalter samfunnets ressurser fremover,» heter det i uttalelsen der det fastslås at fylkeskonferansen mener Aps kompromiss «bør være et minimum» og i alle fall et godt utgangspunkt for behandling på LO-kongressen og Ap-landsmøtet.

«Petroleumsindustrien er basis for arbeid, verdiskaping og velferd. Det handler om å utnytte olje- og gassressurser til nytte for fellesskapet, næringsvirksomhet og arbeidsplasser på en måte som ikke kommer i konflikt med fiskeri, reiseliv og naturinteresser. Vi må satse på både fisk og olje!»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse