JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Geir Aasen vil gjøre det kult å være organisert i IKT-bransjen:

"Make fagforeninger great again"

I TRAPPA: Møter du denne karen i trappa, kan du jo velge å ta heisen. Prosjektsekretær Geir Aasen har møtt på flere utfordringer etter ti måneder med forbundets IKT-prosjekt.

I TRAPPA: Møter du denne karen i trappa, kan du jo velge å ta heisen. Prosjektsekretær Geir Aasen har møtt på flere utfordringer etter ti måneder med forbundets IKT-prosjekt.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Når Geir Aasen kommer på bedriftsbesøk for å verve nye medlemmer til EL og IT ser noen bare den røde genseren.

– De mener vi er en gjeng med kommunister som løper rundt og streiker og vil at alle skal tjene like mye, sier prosjektsekretær Geir Aasen og ler litt oppgitt.

– Men sånn er det jo ikke.

"IT-bananen"

Siden Geir startet i jobben som prosjektsekretær i EL og IT Forbundet i februar har han besøkt en rekke IKT-arbeidsplasser i Oslo og Akershus, med ekstra vekt på "IT-bananen" fra Fornebu til Nydalen der bedrifter som Evry, Telenor, Broadnet, Powertech, Get, Homebase, Itera og Statnett ligger på rekke og rad.

Noen av dem har sterke faglige tradisjoner og har hatt EL og IT-klubber i en årrekke. Andre er lite kjent med fagorganisering.

Reaksjonene på Geirs besøk har vært forskjellige.

– De fleste blir glade eller lettet. Mange blir også glade for at forbundet tar direkte kontakt med dem uten at det må være på grunn av en konflikt, sier Geir Aasen.

Frykter reaksjoner

Mange frykter reaksjoner på at de deltar i dette arbeidet, uansett hvor stort eller lite engasjementet måtte være.

– Det kan være at noen hjelper oss med praktisk informasjon, forteller oss når folk jobber, hvor jeg skal plassere standen, hvor de pleier å gå når de skal kjøpe lunsj. Noen velger rett og slett å ta heisen når de ser meg komme opp trappa, forteller Geir.

Han sier ansatte frykter reaksjoner fra ledelsen.

– De er redde for represalier. Selgere kan for eksempel være redde for å få økte salgskrav som gjør det vanskelig å nå bonuskrav. Noen er redde for tøffere forhandlinger for klubb og tillitsvalgt i etterkant. De er engstelige for å bli stempla som illojale ved å delta på en verveaktivitet, spesielt hvis den baseres på misnøye hos de ansatte, forklarer prosjektsekretæren.

Lavt kunnskapsnivå

Geir har møtt ansatte som er så frustrerte over sin egen arbeidssituasjon at de har vurdert å si opp jobben sin fordi de ikke har fått til løsninger lokalt eller med sjefen sin.

Nå er flere blitt klar over hva de kan få ut av et medlemskap. Men mange vet lite om det å være fagorganisert.

– Kunnskapsnivået er lavt og mye lavere enn det man skulle tro, sier Geir.

Han mener det er behov for en ideologisk skolering. Gjentatte besøk og verveaktiviteter må til for å skape et mer nyansert bilde av fagbevegelsen.

Egen lykkes smed

En annen utfordring er den individualiserte tankegangen som har preget IT-bransjen over mange år. På bedrifter den enkelte ansatte selv "forhandler" egen lønn i samtale med nærmeste leder og den kollektive tankegangen er borte, trengs tid for å overbevise folk om at kollektive lønnsforhandlinger vil gi bedre resultater.

– Vi møtes med at "dette klarer vi mye bedre sjøl", og "jeg er kompis med sjefen". Individualiseringen gjør også at det er vanskelig å få folk til å delta på møter etter arbeidstid. Da vil folk hjem til familien, tror Geir.

– Så er det mest selgere som kan være vanskelig å verve fordi de vet at de kan snu seg ganske fort. Den forhandlingsmetoden de er vant med å bruke er rett og slett å finne seg en ny jobb, eller kreve mye høyere lønn for at de ikke skal gå til en konkurrent.

Å være synlig

Så langt er det vervet 150 medlemmer i IKT-prosjektet.

– Det viser seg at det funker å være synlig, det funker å være litt selger, være litt pågående, ikke minst sette seg inn i forsikringsordningene som vi kan tilby, konstaterer prosjektsekretæren, som mener det ikke er stor forskjell på hva de ansatte i IKT-sektoren, elektro eller energi er opptatt av.

– Det handler om at ansatte blir pressa på arbeidsmiljø, arbeidsforhold og lønn der også, som i alle andre bransjer, det er så enkelt som det, sier Geir.

Utvider prosjektet

Nylig ble Geir Aasens prosjektansettelse i EL og IT utvidet til å gjelde for hele resten prosjektperioden. Nå skal prosjektområdet utvides til resten av landet. Geir har hatt møter med Buskerud-kontoret og han har fått tilbakemelding fra flere distriktskontorer på aktiviteter de ønsker å få til.

– Distrikt er viktig. Hjelpen jeg fikk fra Distrikt Oslo og Akershus disse månedene har vært uvurderlig. De var med fra første dag. Distriktet blir også viktige i fortsettelsen for å opprettholde og utvikle de miljøene vi har fått til, sier Geir Aasen.

Følges opp

Nestleder i EL og IT Forbundet, Vidar Hennum, sier at de nye medlemmene skal følges opp og serves videre lokalt.

– Vi har satset ti måneder i Oslo og Akershus, fordi vi vet at det er et stort potensial for vekst i disse to fylkene. Vi har vært veldig tidlig ute og vi har vært utålmodige med framdriften, forteller Hennum.

Skape vervekultur

– Vi har høstet gode, men også mindre gode erfaringer. Det har vært viktig å benytte ulike metoder for å kartlegge virksomhetene før man går inn i dem. Vi har også fått erfaringer på ulike typer rekrutteringsarbeid. Så har det vært å tilpasse budskapet til hver enkelt virksomhet, forteller Hennum.

– Nå er tida inne til å utnytte kunnskapen vi har fått i andre deler av landet. Vi ønsker at Geirs erfaringer og kompetanse skal bli utnytta slik at vi virkelig får effekt av dette. Det er som Geir sier, at vi må skape en vervekultur i hele forbundet, ikke bare i IKT-sektoren, sier Vidar Hennum.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse