JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo kommune kjøper tilbake arvesølvet

Oslo kommune sikrer seg eierskap over både Hafslunds strømnett og produksjon i den største krafttransaksjonen som noen gang er gjennomført i Norge. EL og IT gir Oslo tommel opp for oppkjøpet.
FORNØYD: Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap, er fornøyd med avtalen som styrker Oslo kommunes eierskap over nett og strømproduksjon.

FORNØYD: Geir Lippestad (Ap), byråd for næring og eierskap, er fornøyd med avtalen som styrker Oslo kommunes eierskap over nett og strømproduksjon.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi anser dette først og fremst som en konsollidering og styrking av offentlig eierskap, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, som en første reaksjon på den nye avtalen.

– Vi er positive til at det nå skjer en motsatt utvikling i Oslo enn det vi har sett fra annet politisk hold tidligere, og som vi har advart sterkt imot, nemlig en gradvis nedbygging av det offentlige eierskapet. Dette er helt i tråd med vi har ønsket oss, konstaterer Andersen.

EL og IT tror dette ikke vil ha noen negative konsekvenser for forbundets medlemmer.

Ett års arbeid

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), var tydelig stolte over det de kunne presentere på dagens pressekonferanse i Oslo rådhus.

PRESSEKONFERANSE: Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, under pressekonferansen i Oslo onsdag.

PRESSEKONFERANSE: Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, under pressekonferansen i Oslo onsdag.

Knut Viggen

I ett drøyt år har kommunen jobbet for å få på plass en avtale som sikrer kommunens eierskap over Hafslunds strømnett og kraftproduksjon.

– Vi har sett frem til å kunne presentere denne avtalen. Det er den største kraftavtalen som er gjort i Norge og den vil sikre et lønnsomt eierskap for Oslo kommune, som igjen vil komme innbyggerne til nytte, sa Raymond Johansen.

Ville selge i 2003

Byrådsleder Johansen trakk fram forslaget fra 2003 fra det daværende byrådet om å selge seg ut av Hafslund for 5,3 mrd. kroner, et forslag som den gang ble nedstemt med knapt flertall. I årene som er gått har Oslo kommune tatt ut et utbytte på til sammen 5,7 mrd. kroner fra Hafslund, penger som har kommet innbyggerne til gode på mange måter, enten det har vært etablering av sykehjemsplasser eller nye barnehager.

KINDEREGG: Byrådsleder Raymond Johansen kaller avtalen som er inngått for et "kinderegg".

KINDEREGG: Byrådsleder Raymond Johansen kaller avtalen som er inngått for et "kinderegg".

Knut Viggen

– Vi ønsker å sikre fortsatt kommunalt eierskap. Dette er arvesølvet og arvesølvet skal vi forvalte på en skikkelig måte blant annet av hensyn til de som kommer etter oss, sa Johansen, som omtaler den nye avtalen som "et Kinderegg".

Kjøper Hafslund ASA

Den nye avtalen innebærer at Oslo kommune kjøper 100 prosent av Hafslund ASA, som i dag er priset til i underkant av 20 milliarder kroner. I dag eier Oslo 53,7 prosent av selskapet. Den andre store eieren, Fortum, eier 34,3 prosent. Hafslund ASA tas av børs og minoritetsaksjonærene innløses. Oslo kommune vil med den nye avtalen eie 100 prosent av Hafslund Nett, som med rundt 100.000 kunder er det største nettselskapet etter Statnett og 90 prosent av Hafslund Produksjon, som vil bli et datterselskap av Oslos heleide kraftselskap E-CO-energi.

STRATEGEN: Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

STRATEGEN: Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Knut Viggen

Med sammenslåingen av disse to selskapene vil E-COs posisjon som Norges nest største vannkraftprodusent styrkes. Fortum vil fortsatt eie 10 prosent av Hafslund Produksjon, ut fra strategiske hensyn, som byråd Geir Lippestad fremhevet på pressekonferansen.

Selger Hafslund Marked

Til gjengjeld selges Hafslund Marked, som primært driver med strømsalg til private og bedrifter, til finske Fortum. Samtidig slås også Hafslund Varme og energigjenvinningsanlegget Klemetsrud AS sammen til ett selskap der Oslo kommune og Fortum vil eie 50 prosent hver. Finske Fortum eier i dag seks energigjenvinningsanlegg i Europa og selskapet har, ifølge bryådsleder Johansen, en klar strategi på grønne skifter særlig i storbyer.

– Vi er glade for at Fortum vil bidra i det langsiktige arbeidet på Klemetsrudanlegget. Her skjer det viktig teknologutvikling, som karbonfangstprosjektet der Fortum har spisskompetanse. En sammenslåing av selskapene og en sterk industriell og grønn partner vil styrke selskapets muligheter for å bli valgt som nasjonalt testanlegg for karbonfangst, sa Raymond Johansen.

– Vi ønsker at Oslo skal ta på seg den grønne ledertrøya.

Støtte fra Rødt

I tillegg til tommel opp fra Jan Olav Andersen, hilser også Rødts Bjørnar Moxnes avtalen velkommen.

– Dette er strategisk viktig, for vannkrafta skal eies av fellesskapet, sier Rødt-lederen.

– Dette viser hvilken enorm verdi vannkrafta tilfører fellesskapet.

Geir Lippestad og Bjørnar Moxnes, leder i Rødt,  er enige om at dette er en god avtale.

Geir Lippestad og Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, er enige om at dette er en god avtale.

Knut Viggen

Ordfører Marianne Borgen (SV) smilte også fra øre til øre, men understreket at avtalen først skal opp i byrådet på tirsdag før den trolig blir behandlet i bystyret på møtet den 14. juni.

– Jeg håper på bred oppslutning om denne avtalen. Selv om vi har et politisk flertall i bystyret med oss har vi ikke noe imot at flere slutter seg til dette, sier hun.

Nullsumspill

Etter pressekonferansen skrev, i følge VG/E24, samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i en SMS: "Merker meg at Oslo kommune i dag har penger til å kjøpe kraftaksjer, men ikke har råd til å investere i signalanlegg for t-banen de har ansvaret for."

Det Solvik Olsen ikke fikk med seg er at Oslo kommunes aksjekjøp er et såkallt nullsumspill. Transaksjonen finansierer seg selv ved at kjøpet av aksjene i Hafslund ASA dekkes inn av salg av virksomheter til Fortum, fortalte Lippestad til pressen.

Kort fortalt kjøper nå kommunen de aksjene i Hafslund de i dag ikke eier. Når det er gjort selges virksomheter, hovedsakelig strømsalgvirksomheten, til Fortum. De pengene er, ifølge byrådet, tilstrekkelig for at kommunen skal få tilbake pengene de først bruker på å kjøpe Hafslund-aksjer.

Kjøpet finansieres blant annet ved å selge strømsalgvirksomheten, halvparten av Hafslund Varme og litt av produksjonen til finnene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse