JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet henlegger Ramunas Gudas-saken igjen

Litauiske Ramunas Gudas ble alvorlig skadet i en heissjakt i Bærum. Politiet finner ikke bevis som peker på at arbeidsgiver har skyld.
UNG OG UFØR: Ramunas Gudas skadet seg stygt da han jobbet på en norsk byggeplass.

UNG OG UFØR: Ramunas Gudas skadet seg stygt da han jobbet på en norsk byggeplass.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

Litauiske Ramunas Gudas var utsatt for en stygg ulykke i en heissjakt i Bærum sommeren 2013, og endte opp som ufør. Det har vært ord-mot-ord i saken, der Ramunas Gudas har hevdet at han var i sjakten fordi han hadde fått beskjed om å rive heisen. Arbeidsgiveren har påstått at det ikke ble gitt ordre om å rive heisen.

Nå henlegger Politiet saken etter bevisets stilling, skriver lokalavisa Budstikka. Årsaken er at ingen vitner kan bekrefte at Gudas ble bedt om å rive heisen.

Les også: Ramunas Gudas tilbake i Norge for å takke redningsmannen og legen

Riktignok er det på det rene at det forelå en overordnet plan om riving av heisen. Men det er ikke funnet noen detaljert plan og sikker jobb-analyse som konkretiserer rivingen, og de ansatte skal ha blitt fortalt at de ikke skulle gjøre mer enn de fikk beskjed om. Politiet kan ikke påvise at arbeidsgiver har gitt ordre om, eller vært innforstått med, at arbeidet med å rive heisen startet.

Les også: Lær mer om heisriving ved å se LO-heisen demonteres

Fagfolk i Heismontørenes fagforening har slått ring om Gudas. Tidlig i saksgangen påpekte de at man strengt tatt må ha spesialnøkkel for å i det hele tatt komme inn i en heissjakt. Men politiet har altså ikke klart å finne brudd på arbeidsmiljøloven som lar seg «bevise utover enhver rimelig tvil».

At saken er «henlagt etter bevisets stilling» betyr imidlertid at den kan tas opp på nytt om det dukker opp nye bevis av vekt. Videre gjenstår også en vurdering av lønnsforholdene til Gudas. I 2014 kunne Bustikka avsløre at den unge mannen hadde en lønn på 19 kroner timen da han jobbet på boligprosjektet i Bærum.

Les også: Heismontørenes Fagforening engasjerer advokat etter arbeidsulykke

Saken var også under etterforskning i 2014, og ble også da henlagt. Statsadvokaten beordret senere samme året en ny gjennomgang av saken, etter nye avsløringer.

Overfor EL & IT Forbundets fagblad,Nettverk, har Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening, kommunisert at han er skuffet og oppgitt over at saken nok en gang henlegges.

Les også: Kronerulling for heis-offer

Les også: Rune Larsen etterlyser de andre støttespillerne etter arbeidsulykken i heissjakt i Bærum

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse