JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjekk ut denne varmekabelutkveileren!

Studenter ved høgskolen i Sørøst-Norge håper å kunne revolusjonere installasjon av varmekabler med en ny type rulle.
VISER FUNKSJONEN: Hecaros salgsansvarlig Marius Tandberg Nilsen viser hvordan man trekker ut varmekabel fra den tynneste kveilen deres utruller støtter. T.h. daglig leder Anders Hesjevoll Winge.

VISER FUNKSJONEN: Hecaros salgsansvarlig Marius Tandberg Nilsen viser hvordan man trekker ut varmekabel fra den tynneste kveilen deres utruller støtter. T.h. daglig leder Anders Hesjevoll Winge.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– Den største konkurrenten vår er egentlig elektrikere med garasje og verktøy som har irritert seg over dette like mye som vi har, sier Anders Hesjevoll Winge i studentbedriften Hecaro.

Han beskriver utrulling av varmekabler som en strevsom prosess, «men noe som må gjøres». Tradisjonelt står man gjerne med huket rygg, knekk i knærne og x antall kilo varmekabel på kveil mellom armene, og så går man baklengs mens man ruller ut ved å rotere armene.

Strevsomt, og ikke spesielt gunstig for hverken armer, nakke eller knær.

Men det problemet fant gjengen bak Hecaro, alle med fagbrev fra elektrofaget, ut at de skulle løse.

– Vi mente at de fleste elektrikerkabler kan jo rulles ut fra stativ, så hvorfor ikke varmekabler?, spør salgsansvarlig Marius Tandberg Nilsen.

På lag meg varmekabelprodusenter

Det vil si, det finnes noen systemer. Men de har ikke vært optimale og blir sjeldent brukt, ifølge Hecaro. Kabelprodusentene har kommunisert at de ikke har hatt tid til å finne opp det perfekte utrullingsstativet.

– Det finnes noen tilgjengelig produkter. Men de er enten for dårlige eller fungerer ikke optimalt. Kabelen hopper ut av utrullingsstativet eller at det ikke er nok brems for eksempel.

Der har Hecaro sett sitt snitt til å komme med et utrullingsstativ som de mener fungerer godt og som støtter varmekabelkveiler fra de tre store leverandørene Nexans, Devi by Danfoss og Øglænd Systems.

Sågar har de tre varmekabelleverandørene gitt gode skussmål til Hecaros varmekabelutkvelier og svarer villig på spørsmål og sender varmekabler til uttesting på stativet.

Dreieskive med brems

Stativet består av en sirkelformet metallplate med noen stenger til å sørge for å holde kabelkveilen på rett plass og en sylinder med justerbar størrelse med to ulike diametre der du kan tre kveilen over. Platen snurrer rundt, men har også en innebygget brems så ikke kabelutkveileren plutselig spinner ut hele kabelen etter et litt for kraftig rykk. Det skal være motstand nok til at kabelen holdes stiv.

Så er det bare å ta tak kabelen, trekke ut akkurat det du trenger og legge den i formasjonen den skal være mens kabelutkveileren bærer vekta og holder orden på kveilen.

KVEIL: Slik ser den ut i prototyp.

KVEIL: Slik ser den ut i prototyp.

Leif Martin Kirknes

– Vi skal gjøre varmekabellegging til en lek, sier Winge, som i tillegg til HMS-fordeler mener varmekabelstativet vil gi store tidsbesparelser, jo større kabel jo mer.

Nilsen legger til at det også er enkelt å rulle kabelen tilbake om man har rullet ut mer enn man trengte.

Mangler investor

At utkveiling er et problem er noe de selv har erfart, og som de har fått bekreftet gjennom en undersøkelse. De har sett elektrikere etterspørre gode utrullere, og vet en og annen elektriker med tid og overskudd har laget sine egne varianter i garasjen på kveldstid.

Men nå er disse gründerne altså klare for å rulle ut sin egen fiks ferdige løsning på problemet. Det vil si, de mangler foreløpig investor, men med det på plass er de klare for å rulle ut utrulleren, som til nå foreligger i fungerende prototyp, i større kvanta.

De har avtale med blant annet Solar og Elektroskandia som har vist interesse for å selge utrullingsstativet. Da de viste frem produktet for elektrikerkunder hos Solar var interessen stor, sier de.

LO-stipend

Gründerbedriften er noe studentene, fra elkraftingeniørstudiene, har gjort som alternativ til å skrive bachelor-oppgave, i valgfag entreprenørskap.

De kommer alle fra Y-veien. Fire har vært «huselektrikere», en kommer fra høyspent og en har vært industrielektriker.

Fem av dem er medlemmer i EL og IT. Noen av dem har fått stipendstøtte fra LO, som de sier har kommet godt med på en students lommebok i en sånn prosess.

PÅ KONTORET: Salgsansvarlig Marius Tandberg Nilsen fra Hokksund, daglig leder Anders Hejsevoll Winge fra Luster og administrasjons- og HR-ansvarlig Mats Søvik Isaksen fra Haugesund.

PÅ KONTORET: Salgsansvarlig Marius Tandberg Nilsen fra Hokksund, daglig leder Anders Hejsevoll Winge fra Luster og administrasjons- og HR-ansvarlig Mats Søvik Isaksen fra Haugesund.

Leif Martin Kirknes

De ble kjent i studietiden. De er ferdige med studiene denne våren, og har alle sikret seg jobb i diverse elektro- og kraftbedrifter i Norge.

– Y-veien med fagbrev er veldig populært blant ingeniørstudenter. Mange av de som går Y-veien får seg jobb først, sier Nilsen.

Ivrer etter stripseløsning

Neste produkt begynner allerede å ta form for Hecaro om de klarer å bedriften opp og stå.

– Vi har lyst til å lage et verktøy for stripsing. Du sparer kroppen med utrullingsstativet for varmekabler, men hadde spart knærne enda med stripsing, så det er et problem vi skal se videre på. Om man kunne dra ned kabelen samtidig som man stripset stående, da tror jeg vi kunne gjort det bra, sier Nilsen.

– Vi har utrolig lyst til å få produktet vårt opp å gå. Hvis vi hadde fått tak i investorer håper vi å kunne satt av tid til å kunne jobbe med Hecaro på si. Da er vi klare. Både for vår egen del, om vi må legge varmekabler igjen, og for å hjelpe alle andre. Hadde vært fint å komme tilbake til gamlejobben og se kollegar legge varmekabler med ditt produkt, sier Nilsen.

HELE GJENGEN: Slik ser Hecaro ut når de er fulltatlige. Foruten tidligere nevnte har vi også Ole Kristian Sakrisvoll, Eirik Dyrendahl Dybdahl og Andreas Mjør.

HELE GJENGEN: Slik ser Hecaro ut når de er fulltatlige. Foruten tidligere nevnte har vi også Ole Kristian Sakrisvoll, Eirik Dyrendahl Dybdahl og Andreas Mjør.

Pressefoto

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse