Uregelmessigheter oppdaget i dansk kabelnett-oppgradering
Hos den ene underleverandøren ble saken løst med inngåelse av overenskomst. Hos den andre ble kontrakten sagt opp.
KABELPROSJEKT: Yousees giganet-utrulling.
Yayimages
leif.kirknes@lomedia.no
Det har blitt avdekket uregelmessigheter med kabelnett-oppgraderingene TDC har på gang i Danmark. Danske P1 har avdekket utenlandske arbeidere som ikke har jobbet på samme vilkår som likesinnede dansker.
Det har vært to underleverandører involvert. I det ene selskapet har rundt 70 portugisiske montører jobbet for Constructel Denmark, et selskap opprettet av Constructel i forbindelse med a rbeidet kinesiske Huawei gjør for TDC i Yousee-prosjektet «giganet». Ifølge P1 jobbet disse på dårligere vilkår enn vanlige danske arbeidere.
Endte med avtale
Denne saken har nylig endt med at selskapet har fått en overenskomst med Dansk El-Forbund, ifølge forbundet.
I en felles uttalelse sier partene:
– Det har i sakens gang vært en rekke avklaringer som førte til et fremadrettet konstruktivt resultat for begge parter og samarbeide på lik fot med «alminnelige» danske virksomheter. Det har vært et konstruktivt forløp med respekt for partenes individuelle forventninger.
Sa opp kontrakt
Men også en serbisk underleverandør har dukket opp i sakens anledning med påstander om uregelmessige lønn- og arbeidsforhold. For selskapet Roaming Networks endte det med at TDC sa opp kontrakten på fredag.
Dette er en løsning Dansk El-Forbund ikke er helt tilfreds med. Forbundet sier de er glade for at TDC tar saken såpass alvorlig, men forbundets tanker går til de 44 serbiske elektrikerne og teknikerne som slo alarm om sine arbeidsforhold og som en konsekvens nå plutselig står uten arbeid.
34 av serberne er medlem i Dansk El-Forbund. Forbundets avdeling i København undersøker nå om de kan få jobb hos hvilke enn virksomheter som tar over TDC-kontrakten etter Roaming Networks.
En vekker
Formann Jørgen Juul Rasmussen i Dansk El-Forbund tror TDC og Huawei har fått seg en alvorlig øyeåpner med det som har skjedd.
Rasmussen mener dialog og kontroll med underleverandørene må til fra starten, og at det ikke holder at krav er nedskrevet på et papir.
Yousee-oppgraderingen går ut på å få hastigheter opp mot en gigabit per sekund gjennom coax-systemet. Linjene skal oså bli mer stabile og TV-signalene bedre.