JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna på Enova:

Vil male alle fergesamband grønne

Statsminister Erna Solberg heier på Ampere, men etterlyser også flere grønne bein å stå på. For omstilling kommer, enten vi vil det eller ei.
TALTE PÅ ENOVA-KONFERANSEN: Statsminister Erna Solberg, her fotografert under sin innledning på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum 7. januar 2015.

TALTE PÅ ENOVA-KONFERANSEN: Statsminister Erna Solberg, her fotografert under sin innledning på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum 7. januar 2015.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

– I fremtiden må vi sørge for at alle fergesamband har miljøvennlig drivkraft.

Det sa Erna Solberg under åpningen av Enova-konferansen i Trondheim.

Hun nevnte Ampere, et el-skip som frakter folk og bil over Sognefjorden, som et godt eksempel på hva slags grønn industri Norge kan leve av etter oljen.

– Vi er en skipsfartsnasjon. Norge må pushe klimavennlige løsninger som sørger for god internasjonal standard og at Norge går foran som et godt eksempel.

– Ingen vei utenom omstilling

Solberg startet innlegget sitt med å beskrive problemene Norge særlig står overfor. For det første har Norge vedtatt, og senere fått følge med resten av verden, på at vi skal være et lavutslippssamfunn innen 2050. Det skal holde hardt.

Samtidig som vi prøver å rekke det kunststykket, har vi fått oss en på trynet sånn rent økonomisk. To ganger siden 2013 er oljeprisen halvert. Det har gitt ringvirkninger som har nådd fastlandet i form av lavere etterspørsel fra maritim industri og oljeindustrien. Det har igjen ført til økende arbeidsledighet. I et samfunn der folk blir eldre og produktiviteten ifølge statsministeren ikke er på topp.

På toppen av det trekker Solberg frem flyktningsituasjonen i Europa, som også har «preget det norske samfunnet».

Omstilling er et nøkkelord som har blitt trukket frem mange ganger det siste året. Intet unntak på Enova-konferansen.

– Omstilling og grønt skifte står på agendaen. Det er viktig for nesten alle deler av vårt samfunn. Vi kommer ikke unna det, det går ikke over. Vi skal gjennom en omstilling og over til et lavutslippssamfunn, sier Solberg.

– Må ivareta vårt subsea-miljø

Så går hun inn på løsningene. Her blir Ampere nevnt. Oljen er med, men man må ta høyde for at den ikke kommer til å være kongen på haugen i norsk økonomi.

TREKKES FREM: Erna Solberg skryter av Ampere.

TREKKES FREM: Erna Solberg skryter av Ampere.

Leif Martin Kirknes

– Olje og gass har vært store, men har mindre betydning nå, og vil bidra mindre til vekst, sier Solberg.

Hun registrerer med entusiasme at det er en viss omstilling på gang, der tradisjonelle oljekompetansemiljøer eksempelvis ser på hva de kan tilby av kunnskap til oppdrettsfiskenæringen. Hav er jo hav.

– Vi har et fantastisk levende subsea-miljø, og det må vi ta vare, sier Solberg.

Hun mener dette miljøet også kan bidra godt ikke minst med tanke på å hente ut energi fra havet. Ikke bare vindmøller er aktuelt her, fremhever Solberg.

For dem som blir værende i olja, mener statsministeren det er viktig at også disse bidrar med lavere utslipp, bedre energiledelse og økning av oppmerksomhet rundt hvor mye energi som brukes.

– Det er viktig at olje- og gassnæringen er med på skiftet. VI må ha ned utslippene derfra

Skryter av industrien

Med tanke på omstillingsevne skryter hun også av industrien i landet. De har hatt en nedadgående utslippskurve siden 1990, og i den kraftintensive industrien foregår det mange spennende prosjekter, ifølge Solberg. Man er spent på pilotanlegget til Hydro på Karmøy, nevner hun blant en lengre liste eksempler.

– Norge kommer til å stå i første linje og vise at du kan ha prosessindustri på en mer klimavennlig måte enn i dag, sier hun.

Og så mener hun dette med karbonfangst er noe vi må følge opp. Signaler Solberg plukker opp utenfra indikerer en frykt for at prosjektene har stoppet opp. Og det har de ikke, senest i går åpnet Aker Solutions et testanlegg for CO2-fangst på Klementsrud avfallforbrenningsanlegg.

Videre synes Solberg det er topp at også transportsektoren har satt i gang arbeid for reduksjon av klimautslipp, men understreker at det fortsatt er et enormt potensial. På elbil som mennesketransport, begynner det derimot å ligne noe.

– Vi ligger langt fremme med elbiler. Og med hurtigladere på vei blir det ikke lenger «risky» å kjøre over fjellet på vinterstid, sier statsministeren.

– Kan ikke ha det sånn at alt investeres i eiendom

Hun mener vi må satse på forskning og utvikling for å komme oss fremover.

– Vi trenger sultenhet i vårt samfunn så vi mestrer utfordringene vi står overfor. Norsk næringsliv har forsket for lite til å være fremtidsrettet nok på utviklingen. Vi må holde trykket på forskning og utvikling, og noen må tørre å satse på det.

Det er her Solberg mener skatteendringer må til. Formueskatten nevnes.

– Vi må gjøre investeringer lønnsomme for å klare det grønne skiftet. Hvis alle investerer kapitalen sin i bygninger på bekostning av risikobransjene, vil det skade omstillingen enormt, mener hun.

Trenger skatteinntekter

Solberg understreker at ikke alt handler om energi. Det handler også om andre arbeidsplasser som ikke forurenser. Som helse- og velferdsteknologi. Solberg har hørt fra mange bransjer den siste tiden, som ønsker seg særordninger, men statsministeren har mer tro på generelle ordninger.

Oppsummert er løsningen på det vi står overfor egentlig ikke noe hokuspokus, ifølge Solberg.

– På kort sikt er løsningen å skape et nytt, solid næringsliv som kan skape nye arbeidsplasser. Langsiktig omstilling i Norge dreier seg ganske enkelt om jobber som kan betale skatt, og med det bidra til å finansiere velferdssamfunnet.

.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse