Kutt gir slitne ansatte i friomsorgen
Hans Tvedte i NFF Akershus friomsorgsforening forteller om slitne kolleger og et høyt sykefravær.
KRITISK TIL BUDSJETTKUTT:– Vi har nådd en grense hvor det ikke er sikkerhetsmessig eller faglig forsvarlig å kutte mer, sier Hans Tvedte, nestleder i Akershus friomsorgsforening.
Ole Palmstrøm
katharina@lomedia.no
– I kriminalomsorgen er det utrolig mange dyktige og dedikerte medarbeidere og stor yrkesstolthet. Med kuttene blir de fratatt muligheten til å gjøre en faglig god jobb, sier Geir Kristoffersen, leder i NFF Akershus friomsorgsforening.
Kriminalomsorgen må kutte 30 millioner i år. Tillitsvalgte fra hele landet beskriver en hverdag hvor «strikken er i ferd med å ryke». Et av landets største friomsorgskontor, Akershus friomsorgskontor, må spare 6-700 000 kroner, det samme som et årsverk koster.
Går på sikkerheten løs
Kristoffersen og kollegene har den siste tiden fått en rekke nye tidkrevende arbeidsoppgaver. De følger tett opp unge domfelte som soner samfunnsstraff og prøveløslatte fra forvaringsdommer. I tillegg utarbeider de flere og flere ressurskrevende personundersøkelser på mindreårige.
– Det er et gap mellom ressursene vi har og oppgavene vi skal utføre. Det har gått så langt at det går på sikkerheten løs. Vi har for dårlig tid til å følge opp de domfelte.
Risikoen for tilbakefall øker
Kuttene påvirker ansatte, domfelte og samfunnet for øvrig. Manglende oppfølging og kontroll av domfelte gir en dårligere tilbakeføring til samfunnet. Risikoen for tilbakefall øker, ifølge Kristoffersen.
– Den viktigste jobben vi gjør er en den kriminalitetsforebyggende. Nå sparer vi oss til fant. Når vi må kutte 6-700 000, kan kostnadene for samfunnet bli veldig store i den andre enden.
Høyt sykefravær
Sykefraværet ved Akershus friomsorgskontor ligger på rundt ti prosent. Hans Tvedte, nestleder i NFF Akershus friomsorgsforening, mener arbeidspresset er en viktig årsak.
– Folk er slitne. Det er mange utrolig flinke og pliktoppfyllende medarbeidere som står på. Men når de opplever at de ikke strekker til, gjør det noe med en, sier Tvedte.
I takt med at Kriminalomsorgen region øst har pålagt kontoret flere oppgaver, har de også gitt dem beskjed om å få ned sykefraværet.
– Det er en tøff utfordring. Når du summerer, går ikke regnstykket opp, sier Tvedte.
KDI må ta ansvar
Kristoffersen er oppgitt over Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
– Ledelsen i kriminalomsorgen viser manglede forståelse for den viktige rollen vi har og kjører et rått løp etter pålegg fra politisk hold. Det er på høy tid at KDI tar ansvar og viser hvilken retning de ønsker at kriminalomsorgen skal ta, sier Kristoffersen.
Uholdbar situasjon i kriminalomsorgen
Nestleder Asle Aase i NFF har jobbet i kriminalomsorgen siden 1980-tallet. Han har aldri opplevd en så dårlig økonomisk situasjon som nå.
– Tillitsvalgte forteller om oppsigelser, udekte vakter, nedbemanning på natt og underbudsjettering. Kuttene setter kriminalomsorgen i en uholdbar situasjon. Det er ingen forståelse for justisministerens bruk av hundrevis av millioner for å sende innsatte til Nederland.
Les også:
Udekte vakter svekker sikkerheten i Tromsø fengsel
Må spare 30 millioner
Region øst: 12,1 millioner
Region sør: 5,2 millioner
Region sørvest: 4 millioner
Region vest: 3,6 millioner
Region nord: 3,7 millioner
Kilde: NFF
– Det er et gap mellom ressursene vi har og oppgavene vi skal utføre.
Geir Kristoffersen i NFF Akershus friomsorgsforening
Flere saker
Må spare 30 millioner
Region øst: 12,1 millioner
Region sør: 5,2 millioner
Region sørvest: 4 millioner
Region vest: 3,6 millioner
Region nord: 3,7 millioner
Kilde: NFF