JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drapet i Ringerike fengsel

Tillitsvalgte varslet myndighetene før drapet

– Drapet er veldig tragisk for ansatte og innsatte og pårørende, sier Siri Sørlie i Ringerike fengsel.
SAGT I FRA: – Vi har belyst flere sider av hverdagssituasjonen til ansatte i fengsel uten at politisk ledelse har hørt på oss, sier Siri Sørlie i Ringerike fengsel.

SAGT I FRA: – Vi har belyst flere sider av hverdagssituasjonen til ansatte i fengsel uten at politisk ledelse har hørt på oss, sier Siri Sørlie i Ringerike fengsel.

Ingrid Styrkestad

katharina@lomedia.no

– Tillitsvalgte har varslet og fryktet at en veldig alvorlig hendelse skulle skje. Nå har det dessverre skjedd, sier tillitsvalgt Siri Sørlie i Ringerike fengsel.

Hun legger til at hun mener drapet kunne skjedd i et hvilket som helst lukket fengsel i Norge.

Våren 2016 sendte fire lokalforeninger i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) en bekymringsmelding til Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og politisk ledelse i justisdepartementet.

Få ansatte på jobb, lite innhold i soningen og det økende antall psykisk syke innsatte var hovedbekymringene.

Ikke hørt av politisk ledelse

Siden 2014 er driftsbudsjettene i kriminalomsorgen kuttet med 150 millioner.

– Vi har fryktet at det skulle skje noe alvorlig. Jeg kan ikke si at budsjettkuttene, nedbemanning og dårlige soningsforhold har ført til drapet. Men alle momentene som er kritikkverdige har ført til en slitasje på kriminalomsorgen, sier tillitsvalgt.

Sørlie mener ledelsen ved Ringerike fengsel, regionledelsen og KDI ser at situasjonen kriminalomsorgen er fortvilende og uholdbar, men hun tror ikke regjeringen har forstått alvoret.

– Vi har belyst flere sider av hverdagssituasjonen til ansatte i fengsel uten at politisk ledelse har hørt på oss. Det mangler politisk vilje til bidra til endring. I dag dytter vi innsatte inn i fengsel uten å tenke på innhold, sier Sørlie.

• Leserinnlegg: Kjenner du deg fortsatt ikke igjen, herr justisminister?

Vil bygger relasjoner

– Vi er hele tiden på etterskudd. På grunn av kuttene må enhetene skalte og valte i budsjettene for å få dem til å gå i null, sier hun.

Resultatet blir at stillinger står ledige og ved fravær dekkes ikke vakter opp.

– Soningsinnholdet og programtilbudet er også kuttet. Vi ville så gjerne gjort mye mer om vi hadde mer ressurser. Det er viktig med relasjonsbygging med innsatte. I hvert fall når de er ekstremt sårbare som de er i fengsel.

1048 voldsepisoder mot ansatte i norske fengsler i 2016

Flere psykisk syke innsatte nå

Sørli mener dagens innsatte soner dommer for tyngre og mer alvorlig kriminalitet sammenlignet med før.

– Der har ikke politisk ledelsen fulgt med i timen. Det er langt flere innsatte som er psykisks syke, har utenlandsk bakgrunn og innsatte i varetekt. Regjeringens ensidige fokus på å få ned soningskøen går på bekostning av en trygg hverdag i fengsel. Nederland-prosjektet er helt merkelig og ubegripelig, sier Sørlie.

– Ringerike fengsel har vært gode på å håndtere krevende innsatte. Derfor har vi fått mange utagerende innsatte til oss.

Hun opplever også at flere innsatte ønsker seg til lukket avdeling hvor de blir isolert fordi det er roligere og mer stabilt der. Ringerike fengsel er det lukkede fengsel i Norge som har færrest ansatte per innsatte.

Voldelig passasjer får fortsatt være med bussen

Svar fra justisdepartementet

Departementet er opptatt av god dialog med de tillitsvalgte og vernetjeneste i kriminalomsorgen og inviterte til et møte 13. februar der de fikk informasjon om de tillitsvalgtes opplevelse av hverdagen i fengslene. Før sommeren skal de ha et nytt møte.

– Vi innhenter statusrapporter på blant annet utviklingen i vold og trusler og hvilke tiltak direktoratet iverksetter sammen tillitsvalgte og vernetjeneste, sier statssekretær Anette C. Elseth (Frp) og understreket at departementet også har god dialog med KDI.

Høy aktivisering, ifølge regjeringen

Regjeringen prioriterer innhold i soningen og hevder at aktivisering av innsatte, som er viktig for sikkerheten og for tilbakeføringen til samfunnet, har aldri vært høyere enn nå.

– Flere innsatte enn noen gang tilbys blant annet arbeid og utdanning i fengsel. Regjeringen har også bevilget penger til å styrke tilbudet til innsatte med rusproblemer og psykisk syke i fengsler, sier Elseth.

Statssekretæren følger med

Siri Sørlie i Ringerike fengsel mener at politisk ledelse ikke er klar over at dagens innsatte har begått langt grovere kriminalitet sammenlignet med før. Elseth er ikke enig.

– Vi er godt kjent med utviklingen innen fangesammensetningen. Derfor er alle fengselsprosjekter vi nå har på gang, fengsler med høy sikkerhet, blant nye fengselsplasser ved Eidsberg og Ullersmo, og prosjektering av nytt fengsel i Agder, sier statssekretæren.

Elseth erkjenner at psykisk syke i fengsel er en utfordring og sier at regjeringen har allerede styrket tilbudet til innsatte med psykiske syke, blant annet ved ti millioner kroner til Ila fengsel.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

TØFT I FENGSEL: Fengselsbetjent Malin Dalin Finseth forklarer Jonas Gahr Støre og Kari Henriksen hvordan fengselslivet er.

TØFT I FENGSEL: Fengselsbetjent Malin Dalin Finseth forklarer Jonas Gahr Støre og Kari Henriksen hvordan fengselslivet er.

Katharina Dale Håkonsen

Ap appelerer til justisministeren

– Dette er en tragisk hendelse som i første omgang rammer den dreptes pårørendes og familie. Mine tanker går i første rekke til dem. Men dette rammer også ansatte og innsatte, sier Kari Henriksen (Ap), medlem av justiskomiteen på Stortinget.

– Jeg håper justisministeren klarer å ta grep sånn at ansatte kan føle seg trygge på jobb og ikke uroer seg.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

SAGT FRA: Bjarte Engelsen Syse mener at politikerne ikke har hørt på fengselsansatte. Her var han på Stortinget og fortalte om hverdagen i fengslene.

SAGT FRA: Bjarte Engelsen Syse mener at politikerne ikke har hørt på fengselsansatte. Her var han på Stortinget og fortalte om hverdagen i fengslene.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgt: – Drapet kunne vært unngått

Våren 2016 sendte fire lokalforeninger i NFF en bekymringsmelding til Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og politisk ledelse i justisdepartementet.

Få ansatte på jobb, lite innhold i soningen og det økende antall psykisk syke innsatte var hovedbekymringene.

Bjarte Engelsen Syse, sekretær i Bergen fengsel, var en av dem som varslet politikerne. Han mener drapet kunne vært unngått.

– Dette drapet, og flere selvdrap som dessverre har funnet sted i kriminalomsorgen, kunne sannsynligvis vært unngått, hvis ikke den viktigste ressursen av alle var utsatt for en utillatelig innsparing, sier Syse, som har skrevet et leserinnlegg på frifagbevegelse.no om drapet i Ringerike fengsel.

Svar fra justisdepartementet

Departementet understreker at hendelsen på Ringerike er en politisak, og politiet er i gang med teknisk og taktisk etterforskning. Det er alt for tidlig å trekke konklusjoner og å koble denne hendelsen til årsak før vi har fakta. De avventer politiets etterforskning og senere kriminalomsorgens egen gjennomgang.

– Jeg registrerer at NFF på sin hjemmeside også mener at det er alt for tidlig å trekke konklusjoner nå når det skrives: «Etterforskning vil avdekke om det var noe som kunne vært gjort for å forhindre det som skjedde på Ringerike», sier statssekretær Anette Elseth (Frp).

NFF har ropt varsku

Bjarte Engelsen Syse understreket at en samlet fagforening har ropt varsko, men at politikerne ikke har lyttet til tillitsvalgtes bekymringer.

– Fengslene har kuttet alt av innkjøp. Når man også kutter de fleste programmer til hjelp i endringsarbeidet med innsatte, er det kun ansattes lønn det kan kuttes i.

– Vi varslet og ba landets ledere lytte til oss som ser fengselshverdagen i øynene, men vi ble ikke hørt. Blodet hviler derfor ikke på våre hender, men det er like fullt vår samvittighet som bærer byrden. Det triste er at hadde ledelse og politikere hørt på oss da vi ropte varsku, så hadde muligens et menneskes liv ikke vært stjålet fra ham.

Departementet tar avstand fra uttalelsene

Justis- og beredskapsdepartementet ser svært alvorlig på saken som har skjedd ved Ringerike fengsel.

– Jeg tar avstand fra slike beskrivelser. Før vi har fått fakta fra politiets etterforskning blir det lite seriøst å drive med skylddeling og årsakssammenheng, sier Anette Elseth.

Statssekretæren understreker at politisk ledelse i departementet følger nøye med på utviklingen og rapporteringen av vold og trusler i fengslene som er en del av den jevnlige dialogen med KDI og kriminalomsorgsavdelingen i departementet.

– KDI er i gang med flere tiltak og har blant annet nedsatt en arbeidsgruppe hvor de tillitsvalgte og hovedverneombudet deltar. Politisk ledelse ser frem til resultatet av dette arbeidet, sier Elseth.

Politikerne møter tillitsvalgte

– Politisk ledelse i departementet har også møter med de tillitsvalgte og møtte tillitsvalgte og hovedverneombudet 13. februar. De tillitsvalgte kom med innspill til opplevelsen av hverdagen til de ansatte i fengslene. Dette er innspill som statsråden tar på alvor og vil følge opp videre, sier statssekretæren.

SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET

ALVORLIG: Direktør Marianne Vollan i KDI vil ikke kommentere drapet, men understreker at direktoratet tar dette med det største alvor.

ALVORLIG: Direktør Marianne Vollan i KDI vil ikke kommentere drapet, men understreker at direktoratet tar dette med det største alvor.

Ole Palmstrøm

KDI vil ikke kommentere utsagnene fra Syse

– Dette er en sak som KDI møter med det største alvor. Saken er nå under politietterforskning, og så lenge etterforskningen pågår ønsker jeg ikke å gi noen nærmere kommentarer. Forøvrig er Bjarte Engelsen Syses språkbruk av en slik art at jeg ikke ser noen grunn til å kommentere utsagnene hans, sier direktør Marianne Vollan i KDI.

Les mer:

– Drapet er en stor belastning for de fengselsansatte
Stadig mer krevende innsatte gjør arbeidsdagen i fengsel utrygg
Fengselsansatte frykter for sikkerheten
Debattinnlegg: Drapet i Ringerike fengsel kunne vært unngått
Debattinnlegg: Fengselsbetjenter står helt ytterst på kanten av stupet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse