14 faner markerte solidaritet med streikende polakker på Sotra fredag
Det ble observert streikebrytere ved Norse Production under første dag av streiken på Sotra. Likevel tror arbeiderne på seier.
APPELL: Jarle Wilhelmsen, andre nestleder i NNN, oppmuntret de streikende polske medlemmene sine til å stå på videre til konflikten er løst.
Jan-Erik Østlie
jan.erik@lomedia.no
KLIKK I TOPPBILDET FOR Å SE FLERE GLIMT
– Et historisk øyeblikk for oss, sier streikende NNN-medlem Krzysztof Jedlikowski.
Klokka 05.30 fredag morgen var de streikende på plass hos Norse Production eller Sekkingstad AS på Sotra.
Piotr Luszman og Krzysztof Jedlikowski, de to polske NNN-medlemmene som står i spissen for de over 70 streikende, var på plass ikledd gule streikevester.
• I dag gikk disse polakkene til streik for norsk lønn. Slik beskriver de hverdagen i Norse Production
• Polske fiskeriarbeidere streiker for skifttillegg og tariffavtale
Streikebrytere fra Eterni
Også Bård Sekkingstad og lederen av Norse Production Tom Lerberg kom tidlig på jobb i dag.
– Hva sa de?
– Ingen ville snakke med oss. Men vi fikk gitt en streikeflyer til Lerberg. Han bare tok imot den og smilte, sier Jedlikowski.
– Var det andre som kom på jobb i dag også?
– Ja, vi så en 6-7 fra vikarbyrået Eterni. De fortalte at de ikke hadde fått noen informasjon fra ledelsen ved fabrikken om vår streik. Så de visste ingenting om hva som foregår.
– Streikebrytere?
– Ja, det vil jeg kalle dem, sier Puszman.
TILLITSVALGTE: De to som har stilt seg i spissen for de NNN-organiserte: Krzysztof Jedlikowski (t.v) og Piotr Puszman.
Jan-Erik Østlie
Må få likebehandling
Klokka 09.30 var det duket for fanemarkering med tilhørende appeller. Også politikere fra Hordaland SV og Arbeiderparti hadde tatt turen til Skageneset på Sotra. Blant annet Symphorien Pombe fra Sund SV, kommunestyrerepresentant og nummer tre på stortingslisten i Hordaland.
– Hør her, vi er i 2017. Polakkene her bidrar like mye til det norske samfunnet som nordmenn. Nå må vi få en likebehandling, vi må endre holdninger. For sånn kan vi ikke ha det, sier han til frifagbevegelse.
Kamerater i kamp
14 faner omkranset etter hvert området hvor de streikende sto samlet. Lokale foreninger under Transportarbeiderforbundet, El & IT-forbundet, Postkom, Fagforbundet, Arbeidsmannsforbundet, HK, NNN og Fellesforbundet var tilstede.
Det var også Leif Sande, tidligere leder av LO-forbundet Industri Energi. Nå står han på stortingslista til Arbeiderpartiet i Hordaland med håp om å bli stortingsmann til høsten.
– Lik lønn for alle, både norske og utenlandske arbeidstakere – det er basic i norsk arbeidsliv. Men her ser det jo ut som vi har med en arbeidsgiver å gjøre som ikke har råd til å betale folkene sine det de har krav på ifølge norske lønnsavtaler, sier Sande.
Og legger til at dette er en viktig kamp – ikke minst fordi det også handler om internasjonal solidaritet.
Sande nikket gjenkjennende når flere tok til orde for at alle forbundene som var samlet her var kommet for å støtte kamerater i kamp. En kamp mot en arbeidsgiver som har nektet å underskrive en tariffavtale. Tariffavtaler er jo helt vanlig i norsk arbeidsliv.
AP-POLITIKEREN: Leif Sande holder appell.
Jan-Erik Østlie
Retten til å organisere seg
– Vi streiker ikke bare for retten til tariffavtaler, men også for at vi skal kunne få danne en egen klubb og velge våre egne tillitsvalgte. Dette dreier seg også å retten til å fagorganisere seg, sier Jarle Wilhelmsen, andre nestleder i NNN.
– Her blir arbeidstakerne bare dirigert og instruert av bedriftsledelsen, uten at de har medbestemmelsesrett. Sånn kan vi ikke ha det, sier han i sin appell til de streikende.
Mads Kleven, lederen av Fellesforbundet i Hordaland holdt også appell.
– Her har vi å gjøre med en arbeidsgiver som forsøker å karre til seg mest mulig på arbeidernes bekostning. Men vi står sammen med dere – skulder til skulder, sier han. Og får støtte av Steinar Nøstebø, fylkesleder i SV:
– Vi har nå en regjering som står på arbeidsgivernes side. Regjeringens fagre ord er lite verdt, dersom ikke de står bak et ryddig og organisert arbeidsliv. Vi skal kjempe for et solidarisk samfunn, for faglige rettigheter.
Varme av støtten
Alle ordene fra norske fagforeningskamerater og politikere varmer de 30-40 polske arbeiderne som har møtt opp. Flere er for øvrig på vei fra Polen, så her er planene at de skal fylle på med flere folk.
– Dette er et historisk øyeblikk for oss, sier Krzysztof Jedlikowski.
Frifagbevegelse.no forsøkte å få en kommentar fra ledelsen i Norse Production rett etter meklingen torsdag, men arbeidsgiver ville ikke la seg intervjue.