JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Jobbene til Ringnes-sjåførene kan bli tatt over av grossister

Dagligvarekjedene får altfor mye makt, om de får ta over transporten av Ringnes-varer, mener ansatte. De får støtte fra Rødt og SV – som ber regjeringen ta grep.
Ringnes-sjåførene håper på politisk drahjelp for å redde opp mot ansatte fra å miste jobben.

Ringnes-sjåførene håper på politisk drahjelp for å redde opp mot ansatte fra å miste jobben.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Ringnes vurderer å gå over til en ny transportløsning. Det betyr i praksis å gå over til «vanlig» grossist-distribusjon, mot dagens løsning der de kjører ut alle varene direkte til butikker og restauranter selv.

Dette vil koste opp mot 300 arbeidsplasser i Ringnes. Ringnes-arbeiderne håper politikerne kan gjøre noe for å redde industriarbeiderne og sjåførene på Gjelleråsen.

Spørsmålet er om næringsministeren kan gjøre noe på kort sikt?

Rødt

Det mener Rødt. De stiller seg bak Ringnes-arbeiderne, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til NNN-arbeideren.

– Både fordi det er snakk om 300 ekte mennesker som vil miste jobben. Men også fordi det vil sementere enda mer makt i dagligvarekjedene. Det er skritt i feil retning, mener Martinussen.

Hun påpeker at de flere ganger har utfordret næringsministeren på dette området.

– Maktkonsentrasjonen har vi snakka om i 10-15 år, også da det var fire og ikke bare tre store aktører. På hvilket tidspunkt skal vi ta i bruk hardere lut? Dagligvarekjedene har fått veldig stor makt i hele verdikjeden for matproduksjon. Det går utover bønder, arbeidsfolkene i næringsmiddelindustrien og forbrukerne, mener Martinussen.

Hun er klar over at stortingspolitikere og regjeringen ikke kan bryte inn i bedriftsinterne avgjørelser, som når Ringnes er i «sonderinger» med Norgesgruppen, Coop og Rema for å avgjøre om de skal overlate transporten til dem.

– Men det er større spørsmål her som ikke bare skal diskuteres på klubbmøter i Ringnes. Vi som samfunn har interesse av at makten ikke blir for konsentrert, mener Martinussen.

Bakgrunn: 500 Ringnes-arbeidere sto klare til å streike. Da satte LO foten ned

SV frykter maktmonopol

Også i SV er de bekymret for «monopol-effekter» om Ringnes overlater distribusjonen til grossistene og dagligvarekjedene.

– Det vil føre til en enorm konsentrasjon av makt og få effekter av monopol. Det er også stikk i strid med hva flertallet på Stortinget ønsker, som er å spre makt i dagligvarebransjen, sier Torgeir Knag Fylkesnes, næringspolitisk talsperson i SV, til E24.

Ringnes har fortsatt ikke bestemt seg for om de skal overlate distribusjonen til grossistene, men en avgjørelse er ventet over påske.

Knag Fylkesnes mener regjeringen bør gripe inn – hvis det viser seg at Ringnes' grep forsterker maktkonsentrasjonen i bransjen.

«Kan ikke utelate», svarer næringsministeren

SV-politikeren har i et skriftlig spørsmål bedt næringsministeren svare på om han vil ta grep.

Men næringsminister Jan Christian Vestre sier de ikke kan gripe inn i enkeltsaker som Ringnes.

«Ringnes står fritt til å organisere sin drift slik de mener er hensiktsmessig, under forutsetning av at det er innenfor gjeldende lovgivning.»

Spørsmålet er om Vestre og regjeringen gjør noe med gjeldende lovgivning.

Les også: Ringnes-sjokket bekymrer Ap: – Kan bidra til maktkonsentrasjon

Stortinget og regjeringen deler en bekymring om maktkonsentrasjon i dagligvaremarkedet. Regjeringen har derfor satt i gang en tipunktsplan for å sørge for bedre konkurranse.

Men Vestres svar til Knag Fylkesnes vitner ikke om at regjeringen vil gjøre noe for Ringnes-arbeiderne.

«Det kan ikke utelukkes at konkurransen i den norske dagligvarebransjen kan svekkes dersom Ringnes går over til grossistdistribusjon. I hvilken grad konkurransen vil påvirkes er det imidlertid for tidlig å si noe om», skriver Vestre.

Eventuelle spesifikke tiltak mot grossist- og distribusjonstjenester må vurderes nøye, påpeker næringsministeren. Og minner om at Nærings- og fiskeridepartementet har startet et arbeid «for å skaffe et bedre faktagrunnlag for vurderingen av om tilgang til grossist- og distribusjonsløsninger bør reguleres. Jeg vil på egnet måte informere Stortinget når resultatet av dette arbeidet foreligger», skriver Vestre.

Kommentar: Ringnes-ledelsen bør sitte igjen med en bitter smak i munnen

Ringnes: Ikke et politisk anliggende

Johanna Ellefsen Rostad, kommunikasjonsdirektør i Ringnes, sier til E24 at de er glade for engasjementet omkring konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet. Men det er de som har kontaktet dagligvarekjedene, og det er Ringnes selv som bestemmer om de vil endre modell.

– Ringnes sitt valg av fremtidig distribusjonsform er ikke et politisk spørsmål, skriver Rostad i en e-post til E24.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse