JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NNN vil verne om permitteringsregelverket

Det er full enighet mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne i fiskeindustrien om at permitteringsregler må de ha så lenge tilgangen på fisk ikke er konstant året gjennom.
UTSATT INDUSTRI: Hildur Nyheim hos Pelagia Måløy jobber på en bedrift som benytter seg av permitteringsregelene flittig.

UTSATT INDUSTRI: Hildur Nyheim hos Pelagia Måløy jobber på en bedrift som benytter seg av permitteringsregelene flittig.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Fiskeindustrien er veldig sesongpreget. Spørsmålet er alltid hvor mye fisk får vi i dag. Råstoffet svømmer i havet, fisken må fanges og tas opp på land før det kan bli noe industri av det, sier Ann Solveig Sørensen, forbundssekretær i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til frifagbevegelse.no

Disse yrkene får trene i arbeidstiden

Svikt i inntekter og mangel på oppdrag

Sammen med arbeidsgiverne i Sjømat Norge (se undersak) er NNN klare på at dagens permitteringsregelverk må bestå – uansett hvem som vinner valget. Fiskeindustrien opplever jevnlig svikt i inntekter eller mangel på oppdrag. Da mener de to organisasjonene at de ansatte må kunne permitteres. Det kreves imidlertid at bedriften i forkant har gjort det man kan for å unngå permittering.

66 prosent av lønna

Det er NAV som forvalter ordningen med permitteringer. Etter individuelle søknader får den permitterte 66 prosent av lønna. Utfordringene for ansatte i fiskeindustrien har så langt vært at NAV fra tid til annen har gjort endringer i sin praksis uten at lovverket er endret. Sørensen forteller at det i ekstreme tilfeller kan være opp til hver enkelt saksbehandler å tolke reglene. Det har ført til at permitterte ikke har fått de dagpengene de har krav på. Dermed kan det virke som regelverket er så komplisert at det kan tolkes ulikt fra NAV-kontor til NAV-kontor. NNN har sammen med Sjømat Norge og LO vært i Arbeids- og sosialdepartementet og tatt opp denne problemstillingen – og planlegger nytt møte etter valget.

– Vi må ha et regelverk som alle forstår. Og som er rettferdig, sier Sørensen.

• Følg oss på Facebook

Lengden varierer

Det er særlig i pelagisk industri (sild og makrell) og hvitfiskindustrien det er behov for permitteringer, men også dette varierer med hvor i landet industrien ligger.

– Jeg tror det er permitteringer på alle fiskebrukene i landet, men lengden på permitteringene er ulik fra sted til sted, sier Sørensen.

Når det gjelder rødfisk og for eksempel lakseoppdrettsnæringen, kan både fiskesykdommer og lakselus føre til permitteringer av ansatte. Oppdrettsnæringen slipper ikke helt unna den heller.

Permitterte i fiskeindustrien kan maksimalt motta dagpenger i 52 uker i løpet av en periode på 18 måneder.

Helårlige arbeidsplasser

Så lurer nok de fleste på om ikke noe kan gjøres med råstofftilgangen? Hos Lerøy Seafood på Melbu i Vesterålen gjør de noe – der benytter de seg av frossenfisk. En annen mulighet er levendelagring av hvitfisk, men det er økonomisk kostbart. En tredje mulighet som Sørensen nevner er å flytte kvoteåret.

– Vi ønsker helårlige arbeidsplasser. Ingen arbeidstakere syns det er gøy å bli permittert. Heller ikke arbeidsgiverne ønsker seg permitteringer. For det koster penger for dem når fabrikken står stille, sier forbundssekretær Ann Solveig Sørensen.

Vil skrote AFP-ordningen

FORBUNDSSEKRETÆR: Ann Solveig Sørensen i NNN ønsker seg helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien.

FORBUNDSSEKRETÆR: Ann Solveig Sørensen i NNN ønsker seg helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien.

Jan-Erik Østlie

Vi må ha et regelverk som alle forstår.

Ann Solveig Sørensen, forbundssekretær i NNN

NNN og Sjømat Norge mener:

– Permitteringsregelverket gir fleksibilitet og sikkerhet i perioder med forbigående reduksjon av aktiviteten i bedriften.

– De store sesongsvingningene i fiskeindustrien gjør produksjonen i perioder uforutsigbar. Derfor er særskilte permitteringsbestemmelser viktig og fører til at lønnsplikt er unntatt i arbeidsgiverperioden, at de ansatte ikke har karensdager og at det kan brukes tre dagers varsel ved mangel på ferskt råstoff.

– Permisjonsregelverket bidrar til tryggere arbeidsforhold for de ansatte som slipper å miste opparbeidede rettigheter som for eksempel bedriftsansiennitet eller andre goder som inngår i stillingen. Arbeidsledighet vil skape en større uforutsigbarhet for den enkelte.

– Arbeidsgivere unngår å måtte gå til oppsigelser og dermed miste kompetente og erfarne ansatte.

– Det er viktig både for arbeidstakere og arbeidsgivere å ha mulighet for permitteringer når nedgangen er forbigående, og skyldes forhold utenfor bedriftens kontroll.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse