JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Politiet:

– Hårreisende av Politiets Fellesforbund å be medlemmene la være å varsle

Leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet mener Politiets Fellesforbunds oppfordring til sine medlemmer om å la være å varsle er hårreisende.
VARSLING: Leder Carl Marius Michelsen (i midten) i NTL Politiet kritiserte Politiets Fellesforbunds anbefaling til egne medlemmer om ikke å varsle på NTL-konferansen.

VARSLING: Leder Carl Marius Michelsen (i midten) i NTL Politiet kritiserte Politiets Fellesforbunds anbefaling til egne medlemmer om ikke å varsle på NTL-konferansen.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no, anders@lomedia.no

– Jeg oppfordrer dem til å snu, sa han på NTL-konferansen denne uka, sier leder Carl Marius Michelsen i NTL Politiet.

Oppfordringen kom på NTL-konferansen denne uka, der Michelsen ble utfordret til å si noe om hvordan varslingsklimaet i politiet. Han la vekt på at dette er noe NTL Politiet er opptatt av.

– Å varsle, når det er på sin plass, må derfor være en plikt, ikke bare en rettighet. Politiet har hatt rutiner for varsling, men utfordringen har vært manglende kjennskap til rutinene, og evne eller vilje til å følge dem, sa han.

Ebba Wergeland: – Vi slåss fortsatt for anstendige arbeidsvilkår

Bekymra

Michelsen er bekymret for vedtaket i den største arbeidstakerorganisasjonen i politiet, som anbefaler sine medlemmer om ikke å varsle om kritikkverdige forhold.

– At Politiets Fellesforbund går ut med dette, er helt hårreisende og uansvarlig. Her kan det være snakk om drapsmenn som slipper unna eller uskyldige som blir dømt fordi noen vet noe men vil ikke si det, sier han.

Michelsen mener dette bryter med grunnleggende prinsipper for politiet og hva man kan forvente av de som jobber der.

– Et annet poeng er at det finnes andre måter å varsle på enn å gå ut i media for å redusere den personlige belastningen, sier han.

– Problematisk

Også i NTL politiet har de hatt diskusjonen om dette og Michelsen sier at de fleste blir opprørt når de hører hva Politiets Fellesforbund har gjort fordi de er redd de må stå alene om å ta den oppgaven om å si fra om kritikkverdige forhold.

– Dette går jo utover våre medlemmer også, og jeg er redd for at også våre medlemmer blir redd for å varsle. Det er problematisk og det går på rettssikkerheten løs, både for pårørende og ofre for de som blir beskyldt for å ha gjort noe galt, sier han.

Han ønsker ikke at en fryktkultur skal få bre som seg.

– Jeg mener det er helt uansvarlig at en fagforening mener at medlemmene ikke må varsle, og det er i strid med etatens samfunnsoppdrag. Det har også lederne ment. Så min oppfordring er at de trekker det tilbake igjen, sier han.

– Setter det på spissen

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund svarer at de er helt inneforstått med de problematiske sidene ved å anbefale ikke å varsle. Men Bolstad mener det er det mest ansvarlige de kunne gjøre.

– Det er et år siden vedtaket ble fatta, og vi har aldri lagt skjul på at det er et krevende vedtak. Men vi har sett i spesifikke saker at varslere har fått helsesplager, store belastninger og kortere eller lengre sykemeldinger. Vi er en fagforening, og når medlemmer spør oss om råd har den tillitsvalgte et stort ansvar om å ikke gi råd kan føre til helseplager for medlemmet, sier Bolstad.

Han understreker at det finnes eksempler på varslingssaker i Politiet som har gått bra, der ledelsen i politidistriktet har takla det på en god måte.

– Men det er et sterkt signal fra Politiets Fellesforbund, som tross alt organiserer over 80 prosent av de som jobber i etaten, om et sterkt ønske om at varsling skal vies mye større plass, også hos politikerne, sier han.

Samtidig ser Bolstad tegn på bedring fra politisk hold. Et utvalgt ser på varsling i politiet, og på et mulig varslerombud.

– Dette har blitt en stor debatt nå, og jeg tillegger vedtaket vårt en del av æren for det. Vi er klar over at vi har satt det på spissen med vedtaket vårt, men vi tror at gjennom det fokuset som er nå, blir rommet for å legitimere varsling større, sier han.

Men det er enda ikke aktuelt med oppheving av anbefalingen fra forbundet:

– Vi er positive til en del trekk fra regjeringa, og vi ønsker at endringene som kommer gjør at vi kan oppheve vedtaket. Men det er ikke tid for det enda, sier han.

Les mer

Ny trend: Varslere blir selv skyteskive
– Politiansatte tør ikke varsle
Varslere har det verst i offentlig sektor

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse