NTL-konferansen
Abelia-direktør satte sinnene i kok
Abelia-direktøren mener det organiserte arbeidslivet må bli mer trendy og kult. Det faller ikke i god jord hos NTL-tillitsvalgte.
Abelia-direktør Birgit Abrahamsen (i midten) var gjest på NTL-konferansen på Sørmarka torsdag
May Berg
may.berg@lomedia.no
NTL-konferanser trenger ikke være den mest fengende debatt-arenaen, når salen som regel er full av folk som er grunnleggende enige med hverandre. Et besøk fra motparten kan derimot sette sinnene i kok hos NTL-tillitsvalgte.
Abelia-direktør Birgit Abrahamsen var gjest på NTL-konferansen på Sørmarka i går for å snakke om tariff- og arbeidslivspolitikk, og hennes innledning satte virkelig fart i debatten.
Skjebnefellesskap
Abelia organiserer kunnskaps- og teknologibedrifter, hvor NTL er tariffmotpart som et av flere fagforbund. De deler et skjebnefellesskap i den forstand at de har felles interesse i å fremme det organiserte arbeidslivet. Synkende organisasjonsgrad er en felles trussel for det organiserte arbeidslivet på både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, påpeker Abrahamsen.
– Hvis vi ikke verver nok på hver vår kant, så står vi ved et veiskille. Da vil individuelle løsninger tvinge seg fram. Vi kan ikke leve med en situasjon der organisasjonsgraden stadig synker, sier Abrahamsen.
Men når det kommer til å peke ut tiltak som kan opp organisasjonsgraden, er det slutt på enigheten. Abrahamsen synes at arbeidslivet må bli mer trendy og moderne. Og det som er trendy og moderne er blant annet innskuddspensjon, mer fleksible arbeidstidsregler, mindre kamporienterte fagforeninger, forenklede tariffavtaler, mer lokal lønnsdannelse.
Trendy og kule?
– Vi må spørre: har det vi gjør gjenklang i befolkningen? Oppfatter de at vi som fagforening og arbeidsgiverforening er trendy og kule?
Abrahamsen mener at motpartene i større grad bør spille på lag.
– LO-forbundene er mer kravsorientert og kamporientert. Er det nødvendig? I vårt område har alle det bra på jobb. Vi bør være mer opptatt av å beholde de ordningene vi har, sier Abrahamsen.
– Vi vil ikke ha inn flere prosedyrer i våre sentrale tariffavtaler. Det koster for mye av tid og ressurser. Hvis vi får noe inn i en tariffavtale, får vi det rett og slett aldri ut, selv ikke bestemmelser som aldri er i bruk. Derfor vegrer vi oss mot å inngå nye avtaler. Å endre sentrale tariffavtaler er verre enn å endre en lov, sa Abrahamsen, som for øvrig er jurist av profesjon.
Abrahamsen mener at individuell lønnsfastsettelse er akseptert og ønsket i Abelias bedrifter. LO-forbundenes ønske om omfordeling er vel og bra, men et for sammenpresset lønnsnivå innebærer en fare for at talentene forsvinner ut av bedriften.
• Gerd-Liv Valla: – Kortere arbeidstid bør være et krav i framtidige oppgjør
AFP et tankekors
Abrahamsen er bekymret for AFP-ordningen.
– Det er en utrolig bra ordning, som vi hadde store forventninger til da den kom. Vi trodde den skulle gi oss en flom av medlemmer, men slik har det ikke blitt. I stedet har uorganiserte bedrifter tjent på å kunne stå utenfor AFP-ordningen og spare store penger, sier Abrahamsen, som kunne tenke seg en AFP-ordning innbakt i Folketrygden.
Tariffesting av pensjon og krav om hybridordning i stedet for innskuddspensjon er ikke tidsriktige krav.
– De beste innskuddsordningene er superbra. Innfører vi hybridordninger i våre bedrifter, vil de fleste gå konkurs, sier Abrahamsen.
• NTL-felleskapet er rustet til både kamp og fred
Motsagt
Natalia Zubillaga fra NTL Universitetet i Oslo var en av dem som gikk på talerstolen for å si imot Abelia-direktøren.
– Jeg tror at jeg kan falle inn under kategorien moderne og trendy, men jeg mener like fullt at lønn er et felles anliggende. Dere må slutte å si at det ikke er rom for individuell premiering innen dagens system, for det er ikke riktig. Vi ser enkelttillegg på opptil 200 000 kroner. Lokale forhandlinger betyr at 20 prosent får lønnsutvikling og forskjellene øker. Hvor mye mer individuell lønnsvurdering trenger vi?
Natalia Zubillaga, NTL Universitetet i Oslo.
Anne Siri Renå
Steinar Johansen, NTL-tillitsvalgt i en Abelia-bedrift, kjente seg ikke igjen i Abrahamsens beskrivelse av at partsforholdet lokalt som lutter harmoni.
– Hva vil du at tariffavtalene skal regulere når du vil ha minst mulig inn?
Forbundssekretær Ragnar Bøe Elgsaas bekreftet at partene har felles interesse i forsvare AFP-ordningen.
– Å kjempe for å beholde gode tilleggspensjon i framtida er viktig, og noe vi kan jobbe sammen om, sa Elgsaas.
– Vi opplever ikke rop etter mer fleksibilitet blant våre medlemmer, men etter å bli beskyttet. Det moderne arbeidslivet er ikke å jobbe døgnet rundt. Å veve arbeid og fritid enda mer sammen er ikke veien å gå, sa Fredrik Oftebro, 2. nestleder i NTL.
Han roste Abrahamsen for å være tydelig.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.