Pensjonsspørsmålet er med i meklingen i statsoppgjøret
Kravet fra LO, Unio og YS om forhandlingsrett på pensjon tas med inn i meklingen i statsoppgjøret. Det ligger nå på bordet hos riksmekleren
LIKE FØR: Inne på riksmeklerens kontor onsdag morgen, rett før oppstartmøte for meklingen. F.v. avdelingsdirektør Grete Jarnæs , personaldirektør Gisle Norheim i staten, riksmekler Nils Dalseide, forhandlingsleder Petter Aaslestad for Unio Stat, LO Stat-leder Tone Rønoldtangen og YS Stats forhandlingsleder Pål N. Arnesen.
Ole Palmstrøm
anne.siri.rena@lomedia.no
Tre opplagte forhandlingsledere møtte i niende etasje hos riksmekleren onsdag morgen, for å legge en plan for tariffmeklingen som starter førstkommende mandag. Med seg hadde de også krav om forhandlingsrett om offentlig tjenestepensjon, selv om samtaler med regjeringa om pensjon nylig gikk i vranglås.
Pensjon er fortsatt med
Tradisjonen tro har partene såkalt munnkurv når samarbeidet med riksmekleren har startet. Men de kunne si så mye som at pensjon fortsatt er med.
– Pensjon ligger inne som en del av bruddgrunnlaget, sa Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet er den statlige motparten i selve meklingen, mens det er Arbeidsdepartementet som eier pensjonsspørsmålet.
Blir hard jobbing
Petter Aaslestad for Unio Stat, Pål N. Arnesen i YS Stat og Tone Rønoldtangen i LO Stat er nå klare for harde tak med staten og personaldirektør Gisle Norheim.
– Vi går inn i meklingen med håp om at vi skal bli enige. Med hard jobbing håper vi på en fin avslutning, sa Rønoldtangen.
Gratispassasjeren
– Vi har vært her mange ganger før, men dette er en ny situasjon ettersom en av partene allerede er enig med staten, sa Arnesen i YS.
Han omtalte Akademikerne som en «gratispassasjer». De forhandlet seg fram til en egen avtale med staten, men vil likevel få nyte de eventuelle godene som kommer av et meklingsresultat mellom de tre gjenværende partene og staten.
Derfor ble det brudd
En total omveltning av tariffysystemet, ikke streikerett på pensjon, store lokale potter i år og ingen justeringsforhandlinger, er noen av elementene som ble umulige å akseptere for LO Stat, og derfor brøt de forhandlingene med staten en time på overtid natt til 1. mai. YS Stat og Unio Stat fulgte kort tid etter. Akademikerne inngikk en egen avtale med staten.
Meklingsfrist 25. mai
– Det blir tøffe tak, sa Rønoldtangen etter oppstartmøtet.
Noe personaldirektør Gisle Norheim i staten også kommenterte. Meklingsfristen er 25. mai. Er de ikke enige da, blir det streik i staten – som det også var i 2012.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.