JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljedirektøren vil ha oljeindustrien tilbake til «et fornuftig nivå»

– Olje- og gassinvesteringene øker igjen fra 2019

Kostnadskuttene på norsk sokkel gjør at næringen står godt rustet for framtiden, konstaterer oljedirektør Bente Nyland. Men det betyr ikke at arbeidsplassene som har forsvunnet kommer tilbake.
– Jeg tror ikke at alle arbeidsplassene kommer tilbake, men industrien skal tilbake til et fornuftig nivå, sier oljedirektør Bente Nyland. Hun oppfordrer unge til å søke oljefag, til tross for nedgangen i oljeindustrien

– Jeg tror ikke at alle arbeidsplassene kommer tilbake, men industrien skal tilbake til et fornuftig nivå, sier oljedirektør Bente Nyland. Hun oppfordrer unge til å søke oljefag, til tross for nedgangen i oljeindustrien

Alf Inge Molde

alf.inge.molde@lomedia.no

Etter flere års bekymring over det høye kostnadsbildet på norsk sokkel, bærer kostnadskuttene norsk olje- og gassindustri har vært gjennom de siste årene frukter, konstaterte direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland da hun presenterte Sokkelåret 2016 torsdag formiddag.

En sammenligning av investeringsanslagene for sju utbyggingsprosjekter i 2014 og høsten 2016 viser at kostnadene er redusert fra i underkant av 220 milliarder kroner til 110 milliarder.

Prosjektene er Johan Sverdrup fase II, Johan Castberg, Utgard, Oda, Trestakk, Dvalin og Snilehorn. Halveringen skyldes hovedsakelig billigere innretninger og mer effektiv boring av produksjonsbrønner.

Kombinert med positiv oljeprisutvikling på verdensmarkedet, har kostnadsreduksjonene stor betydning for lønnsomheten.

Balanseprisen for de prosjektene Oljedirektoratet har sætt nærmere på er på under 40 dollar per fat. For noen av dem er det i underkant av 30 dollar fatet.

Det er godt nytt.

Nå er Norge dårligst i Norden på sysselsettingsutvikling

Reportasje: Tøffe tider i Vesten

Kuttene bekymrer også

Samtidig er Bente Nyland opptatt av at kostnadskuttene ikke skal etterlate seg en leverandørindustri med brukket rygg og føre til for enkle løsninger som gir utfordringer i framtiden.

– Vi har vært bekymret for hva som kuttes ut, og har stilt krav til at Johan Sverdrup-plattformen ikke strippes ned og at utbyggingsløsningen på Snorre – som gikk fra plattform til undervannsløsninger – ivaretar ressursgrunnlaget. Det gjør de, og da er vi fornøyde. Selskapene må dokumentere at forenklinger ikke fører til bekymring på lang sikt, sier Nyland.

Høy produksjon i 2016

Samtidig som kostnadene er redusert, har produksjonen av olje og gass på sokkelen vært høy i 2016. Oljeproduksjonen økte sågar for tredje året på rad, og endte på 1,62 millioner fat per dag – opp tre prosent fra 2015.

Gassproduksjonen holder seg stabil i forhold til året før, og hele ni prosent høyere enn Oljedirektoratet anslo i 2015.

To år med fall – så øker investeringene

De samlede investeringene på sokkelen vil imidlertid fortsette å falle til og med 2018. Fra toppnivået i 2013 og 2014 på 185 milliarder kroner per år, ble det investert 135 milliarder kroner i 2016. I år ventes det investeringer på 120 milliarder. I 2018 vil det falle med ytterligere fem prosent.

Men så vil det snu, og i 2019 til 2021 vil det igjen komme en moderat stigning.

Ber unge søke oljefag

Det betyr imidlertid ikke at alle de over 40.000 arbeidsplassene som har forsvunnet de siste årene vil komme tilbake.

Antall letebrønner som bores går også ned. Samtidig oppfordrer Nyland studenter til å velge ingeniørfag og en framtid i oljeindustrien.

– Hvordan får du dette til å henge i hop?

– Jeg får det egentlig ikke til å henge i hop. Næringen bygget opp en stor kapasitet for å bygge ut felt og plattformer, og satt igjen med en større kapasitet enn de hadde behov for. Når vi ser på hva som er igjen av utbyggingsprosjekter, er det stort sett undervannsutbygginger. Da trenger man ikke de store mengdene folk. Vi snakker om hyllevareløsninger, sier Nyland.

Men på samme tid har næringen en tidshorisont på mange tiår, med store plattformer i drift og nye funn som skal bygges ut.

Mange av dem som jobber i bransjen er også godt voksne. Dermed trengs det påfyll.

– Jeg tror ikke at alle arbeidsplassene kommer tilbake, men industrien skal tilbake til et fornuftig nivå hvor det trengs kontinuerlig rekruttering, sier oljedirektøren.

Kostnadene for opprydding etter norsk olje- og gassaktivitet kommer på over en tredjedel av oljefondet

Store forhåpninger i Barentshavet

Produksjonsprognosene til Oljedirektoratet viser at produksjonen vil holde seg godt fram til 2025. Da blir det mer usikkert, og produksjonen vil trolig falle.

De nye havområdene øst i Barentshavet vil bli viktige, og det knyttes store forhåpninger til betydelige funn i regionen. Disse vil imidlertid ikke gjøre seg gjeldende før i perioden 2030 til 2035. Historien viser at det tar ti til 15 år fra funn til produksjon.

Til sammenligning er det langt lettere å bygge ut funn i områdene Lofoten, Vesterålen og Møre, sier Nyland. Områdene ligger nær land, nær infrastruktur, har enkel geologi og kan bygges ut raskt.

– Men her har vi en arealkonflikt, konstaterer Nyland, som ikke vil gå inn i politiske spørsmål.

Les også:

Forbundsledere avblåser oljestrid på LO-kongressen

Ap-kompromiss: Vil verne deler av Lofoten

Annonse
Annonse