– Tiden er over da LO og NHO kan diktere
Fredag ble det enighet om fagopplæring, og Virke vil inkassere seieren.
Mister de makt? LO og NHO på SRY-møtet. Fra venstre Gry Benedikte Sterner, LO, Kristian Ilner, NHO, Are Solli, LO og nestleder i SRY Carl E. Rønneberg, NHO.
Tri Nguyen Dinh
torgny@lomedia.no
Det har vært stor strid om framtiden for fagopplæringa.
Torsdag vedtok Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) enstemmig hvordan en skal jobbe med å endre fagopplæringen.
Det har vært sterke reaksjoner rundt forslaget som Utdanningsdirektoratet sendt ut, og LO og NHO har sammen sendt et brev til direktoratet hvor de har protestert mot forslaget. Protesten har først og fremst vært knyttet til at Utdanningsdirektoratet har foreslått å opprette arbeidsgrupper på siden av de faglige rådene, og at de skal rapportere direkte til direktoratet.
Fornuftens seier
I de faglige rådene er både arbeidsgivere og arbeidstakere representert, mens partene ikke vil spille den samme rollen i arbeidsgruppene. LO og NHO protesterte på det de mener ville undergrave partenes kontroll over fagopplæringen.
Målet med arbeidet er å evaluere tilbudsstrukturen. Det innebærer at en skal se på behovet for nye fag og om fag bør slås sammen.
Torsdagens møte i SRY vedtok at arbeidsgruppene skal rapportere til de faglige rådene og ikke direkte til direktoratet.
– Det var fornuften som seiret, og vi skal ikke gå i gamle kjente spor, sier Inger Lise Blyverket, i hovedorganisasjonen Virke.
– Tiden er nå over da LO og NHO kan diktere alt som gjelder fagopplæring, sier Blyverket. Hun mener vedtaket fra SRY innebærer en fornying av trepartssamarbeidet og mulighet for å frigjøre seg fra dagens snevre rammer. Blyverket mener at vedtaket nå innebærer at en tør å slippe nye miljøer og krefter til.
Les også: Virke mener LO og NHO tenker gammeldags om fagopplæring (27.02.15)
Innretningen bør endres
Et annet stridsspørsmål har vært antall arbeidsgrupper. Det er ni faglige råd. Direktoratet har foreslått å opprette fem grupper. Det blir av enkelte sett på som et forsøk på å legge føringer for evalueringen. Samtidig har én av arbeidsgruppene fått et svært stort omfang. Den skal evaluere så mange fag som bygg, teknisk industriell produksjon og elektro. 60 prosent av alle fagprøver som blir avlagt, skjer innenfor disse områdene.
SRY ber om at innretningen på denne gruppen vurderes endret.
– Jeg tror at dette vedtaket vil bidra til å styrke partenes rolle i arbeidslivet, sier leder i SRY, Rolf Jørn Karlsen. Han representerer LO og Fellesforbundet i rådet.
Hvilke miljøer
Benedikte Sterner fra LO er også fornøyd med vedtaket, og hun er litt oppgitt over Inger Lise Blyverkets uttalelser.
– Når en ser på uttalelsene som kommer fra Virke så skulle en tro at LO og NHO stenger ute viktige impulser. Virke sitter både i SRY, i faglige råd og i flere Yrkesopplæringsnemnder. Vedtaket i SRY viser først og fremt at LO, NHO med flere tar ansvar for å oppnå konsensus om viktige prosesser som vedrører fagopplæringen. Hvis det er å opptre «gammeldags» kan vi leve med det, sier Sterner
Hun mener at det var viktig å sikre at de faglige rådene gir sine helhetlige innspill etter at arbeidsgruppene har levert sine rapporter.
– Jeg har også spurt Virke om hvilke nye grupper og miljøer de sikter til som vil engasjere seg i fag- og yrkesopplæringen, sier Sterner, og legger til at det avlegges svært mange fag- og svenneprøver innen LO-NHOs tariffområde og det er derfor naturlig at det bygges opp et godt samarbeid her.
– LO samarbeider jo også med Virke og andre arbeidsgiverorganisasjoner i fagområder der det er naturlig, avslutter hun.