Velferdskonferansen:
– Vi må tenkte nytt om arbeidslivet i Skandinavia
Hvor går utviklingen for arbeidslivet i Skandinavia? Flere av paneldeltakerene på Velferdskonferansen tirsdag var enige om at man må tenke i nye retninger.
Paneldeltaker Vibeke Hammer Madsen, mener det må tenkes nytt om arbeidslivet.
Martin Guttormsen Slørdal
Ines.Zander@lomedia.no
Andre dag av den skandinaviske velferdskonferansen ble sparket i gang med en samtale rundt spørsmålet «Leve for å arbeide, eller arbeide for å leve?». Arrangørene tok også opp den nordiske modellen og spurte om den står for fall.
I panelet satt representanter for både norsk, svensk og dansk arbeidsliv, og til tross for flere uenigheter, var alle tydelige på at det er nødvendig å tenke nytt for å sikre framtidas arbeidsliv.
– Vi har en felles kamp om å organisere arbeidslivet best mulig. Det er i alles interesse, sa Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, fra talerstolen.
• Jeg er bare veldig, veldig skuffet! - tillitsvalgte presser til svart arbeid
To veier videre
Svenske Daniel Suhonen, som er leder av tenketanken Katalys, snakket om den kampen fagforeningene og progressive røster har ført for å utjevne maktskiller i arbeidslivet de siste 70-80 åra. Han sa at han ser for seg to mulige veier videre for arbeidslivet.
– Enten fortsetter utviklingen mot lavere organiseringsgrad og fortsatt privatisering, eller så bryter vi dagens utvikling og skaper en annen vei, sa Suhonen.
Daniel Suhonen en av paneldeltakerene (arkivfoto)
Kristian Brustad
I tillegg til Handal og Suhonen besto panelet av administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke og Ninna Thomsen, Sunnhets- og Omsorgsborgermester i København, fra Socialistisk Folkeparti.
De to kvinnene representerte arbeidsgiversiden i debatten.
• Måtte jobbe 14 timer hver dag.
Må følge framtida
Paneldeltakerne ble alle utfordret på nettopp de to mulige scenarioene Suhonen la fram i sitt innlegg.
Thomsen oppfordret i sitt svar til nytenkning, og Madsen i Virke snakket om hvor viktig det er å følge med i framtidas utvikling.
– Det det dreier seg om til syvende og sist for oss i Virke, er hvordan vi kan være med på å skape flere lønnsomme arbeidsplasser. Vi trenger nye måter å tenke på, og vi må samarbeide, uttalte Madsen.
Paneldeltaker Setten Handal (arkivfoto)
Stig Weston/Utdanningsforbundet
• – Regjeringen gjør for lite med arbeidskriminalitet
Beskymret for tenketanker
Handal sier han er sikker på at makten ligger i legitimiteten til medlemmene. Han frykter at de ikke vil klare å stå mot presset hvis ikke arbeidstakerene organiserer seg i fagbevegelsen, men heller i for eksempel tenketanker.
– Jeg er litt bekymret for at tenketanker med svak forankring til medlemsnivået kan forstyrre den kraften fagforeninger har, sa Handal, og oppfordret fagbevegelsen til å tørre å gå utenfor komfortsonen.
Utdanningsforbundets leder mener at man heller enn å være opptatt av hva arbeidsgivere og komersielle krefter vil, må samle oppslutning om de løsningene vi mener er gode.
• Politikere på ytre høyre lager svareliste over folk som er positive til innvandring