JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smitteverntiltak, lønnsstøtte og kompensasjon:

10.000 permitteringer unngått: LO jubler for lønnsstøtte, men NHO er ikke like imponert

Regjeringspartiene vil videreføre lønnsstøtten, men kompensasjonsordningen vil bli avviklet 28. februar – om det går etter planen.
TRAKK PERMITTERINGSVARSELET: 290 ansatte ved Hotel Britannia slapp å bli permittert, da det ble klart at hotellet kom inn under lønnstøtteordningen. I følge LOs beregninger skal 10.000 permitteringer ha vært unngått som følge av lønnstøtten.

TRAKK PERMITTERINGSVARSELET: 290 ansatte ved Hotel Britannia slapp å bli permittert, da det ble klart at hotellet kom inn under lønnstøtteordningen. I følge LOs beregninger skal 10.000 permitteringer ha vært unngått som følge av lønnstøtten.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

LO er opptatt av at alle kompensasjonsordninger må sees i sammenheng med smitteverntiltakene. Krisetiltakene må vare så lenge krisen varer.

– Men så skjønner vi at de økonomiske tiltakene kan avvikles når smitteverntiltakene avvikles, eller når smitteverntiltakene ikke lenger har negativ effekt på arbeidsplasser og virksomheter, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun mener det er grunn til å håpe at Norge åpner mer opp og viser til helsemyndighetenes forventninger om at Norge vil være over smittetoppen i løpet av de neste ukene.

Grunn til håp

– Selv om vi vil oppleve mer smitte i tiden framover, har vi heldigvis mer kunnskap nå som gir grunn til å håp. I mellomtiden har vi heldigvis en regjering som har gitt oss et løfte om at krisetiltakene vil vare så lenge krisen varer, sier LO-lederen.

Peggy Hessen Følsvik er glad for at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV nå er enige om å forlenge og styrke lønnsstøtteordningen, som LO var med på å kjempe gjennom før jul.

– Det er fortsatt knalltøft for veldig mange. Vi må derfor gjøre det vi kan for å holde folk i jobb. Det er derfor bra at regjeringspartiene og SV er enige om at lønnsstøtteordningen skal forlenges og styrkes, sier LO-lederen.  

Regjeringen la fram et forslag til lønnsstøtteordning fredag 17. desember. Forslaget åpnet for at bedrifter som i desember og januar har en omsetningssvikt på minst 20 prosent kan søke lønnsstøtte for sine ansatte.

Ordningen har virket etter intensjonen. Allerede søndag kveld, da det ble klart at Hotel Britannia kom inn under ordningen, trakk ledelsen tilbake permitteringsvarselet for 290 ansatte.

Lønnsstøtteordningen: 290 ansatte på Britannia hotell i Trondheim slapp å bli permittert rett før jul

Holder folk i jobb

– Tallenes tale er klare. Langt færre arbeidstakere ble permittert fra jobben etter at lønnsstøtteordningen kom på plass. Dette viser hvor viktig det er med krisetiltak som holder folk i jobb, mener Hessen Følsvik. 

En gjennomgang utført av LO viser at ordningen foreløpig har sikret jobb for rundt 10.000 nordmenn. Gjennomgangen baserer seg på tall fra Nav.

Under innstrammingene i desember var rundt 16.000 arbeidssøkere permittert. Rundt 20.000 arbeidstakere mottok permitteringsvarsel etter regjeringens innstramninger. Summen tilsier at det skulle ha vært rundt 36.000 arbeidstakere permittert ved inngangen til 2022. Slik gikk det ikke.

Mange arbeidsgivere fulgte LOs oppfordring om å trekke tilbake permitteringsvarslene og i stedet ta i bruk lønnsstøtteordningen. 

4. januar i år viser tall fra Nav at det var ca. 26.600 permitterte i Norge. Nærmere 10.000 nordmenn som forberedte seg på å være permitterte ved inngangen til 2022, slapp dermed unna med permittering.

– Vi ser nå at lønnsstøtteordningen virker. Alternativet hadde vært at langt flere hadde blitt permittert eller mistet jobben, sier Peggy Hessen Følsvik.

Siden lønnsstøtteordningen økes i februar, trappes kompensasjonsordningen for næringslivet ned, forklarer leder i finanskomiteen på Stortinget, Eigil Knutsen (Ap) overfor NRK.

I februar blir maksimal støtteprosent 70 prosent i stedet for 85 prosent som var foreslått, legger han til.

Det innebærer at bedrifter maksimalt kan motta 4 millioner kroner for månedene november og februar, i motsetning til desember og januar da maksbeløpet var på 7,5 millioner.

Støtteordningen skal også bedres for sesongbedrifter, slik at de ikke mister ansatte fra desember.

Støtteordningene er en del av regjeringens koronakrisepakke på om lag 20 milliarder kroner.

Koronakrisepakke: Regjeringen og SV tilfører Nav over 800 millioner ekstra

NHO er uenige

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) reagerer på avviklingen, og uttaler at dersom kompensasjonen skal avvikles, bør også smitteverntiltakene fjernes etter 28. februar.

– Så lenge det er smitteverntiltak vil det være behov for kompensasjon. Det vil bli krevende for bedriftene å håndtere sykefraværet som kommer, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til NTB.

Warning
Annonse
Annonse