JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håvard Sæbø

Lønnsstøtteordningen:

Gladmelding til 290 ansatte på Britannia hotell i Trondheim: Slipper å bli permittert rett før jul

Fredag fikk 290 ansatte ved det ærverdige hotellet varsel om permittering. Nå snur hotellet i siste liten etter en rask endring fra finansministeren.19.12.2021
20:33
20.12.2021 17:18

helge@lomedia.no

Det kjente hotellet Britannia i Trondheim har rundt 500 ansatte. 290 ansatte fikk rett før helga permitteringsvarsel.

Seint søndag kveld bekrefter hotelldirektør Mikael Forselius at varslene om permittering trekkes tilbake. De ansatte kan dermed komme på jobb som vanlig mandag. Årsaken er en endring i ordningen om lønnsstøtte fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum søndag kveld.

Stor usikkerhet

Det var lenge usikkert om hotellet kom inn under ordningen med lønnsstøtte, som ble presentert fredag. Målet med ordningen er at bedriftene skal beholde de ansatte på jobb i stedet for å sende dem ut i permittering.

Ledelsen ved Britannia trodde først de ikke kom inn under ordningen, og valgte å permittere i stedet for å benytte seg av lønnsstøtte. Årsaken var at de måtte måle omsetningen opp mot det de hadde i 2019. Det slo veldig dårlig ut for hotellet, fordi hotellet åpnet igjen 1. april 2019 etter to års oppussing.

Dette ble meldt inn til finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som nå gjør om på beregningsgrunnlaget. Dermed kan flere bedrifter benytte seg av lønnsstøtte.

Trekker permitteringer

I stedet for permittering holdes hele staben inne, og får et opplæringsprogram.

For at flere bedrifter skal kunne benytte seg av lønnsstøtteordningen foreslår regjeringen endringer som gir en mer fleksibel beregning av omsetningsfall.

Forslaget innebærer at bedriftene kan velge om de ønsker å ta utgangspunkt i to år tilbake eller i oktober og november 2021 når de beregner omsetningsfallet sitt, som grunnlag for å søke lønnsstøtte.

– Vi lytter

– Vi har vært opptatt av å gjøre det litt mindre vanskelig for bedrifter og ansatte i månedene som nå kommer. Vi har lyttet til partene og innspill vi har fått de siste dagene. Derfor vil regjeringen nå foreslå at bedriftene selv kan velge hvilken av de to beregningsmåtene som passer best. Avkortingen for de som velger oktober og november, tas bort som følge av at alle nå kan benytte modellen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til FriFagbevegelse.

– Vi er opptatt av at vi skal være innenfor statsstøtteregelverket, men samtidig bruke den fleksibiliteten som ligger der til det beste for norske bedrifter. Derfor er jeg optimistisk med tanke på de signalene ESA har kommet med i dag, sier finansministeren.

Regjeringen la fram et forslag til lønnsstøtteordning fredag 17. desember. Forslaget åpnet for at bedrifter som i desember og januar har en omsetningssvikt på minst 20 prosent kan søke lønnsstøtte for sine ansatte. Bedrifter kan velge om de vil ta utgangspunkt i omsetningen i samme måned to år tidligere eller oktober og november 2021, når de beregner omsetningsfallet sitt. Bedrifter som ikke eksisterte kan uavkortet bruke gjennomsnittlig omsetning i oktober og november 2021 som utgangspunkt for beregningen med det justerte forslaget.

Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har avtalt et nytt møte med ESA mandag formiddag.

Syntes det var litt rart

Leder i Fellesforbundets avdeling 250, Børge Ånesen, er kjempeglad for at de ansatte kan fortsette å møte på jobb.

– Våre medlemmer på hotellet opplevde det som litt rart at de ikke skulle komme inn under ordningen. Når det ble oppklart ble permitteringsvarslene trukket til alle, sier Børge Ånensen til FriFagbevegelse.

– Det gjør at de beholder sin faktiske lønn, og ikke dagpenger. Det har betydning for feriepenger og pensjonsopptjening. I disse tider med høye strømpriser, og en konsumprisindeks som bare kjører på. Lønnsstøtteordningen gjør at mange små og mellomstore bedrifter klarer å holde folk i jobb, sier Børge Ånensen til FriFagbevegelse.

Samtidig som han mener ordninger alltid kan gjøres bedre, håper han denne ordningen kan bygges på i framtida.

– Det vil gjøre det lettere for bedrifter å holde hjulene i gang. Det gjør også at man kan beholde kompetansen. Det vi ser er at vi har mistet mange med fagbrev i alderen 18 til 30 år.

Ikke noe er bedre

Malin Vognild er hovedtillitsvalgt på Britannia og mener det er det beste som kan skje.

– Ingen ting er bedre enn dette, sier hun til FriFagbevegelse.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, blir glad over å høre disse nyhetene. Og at mange ansatte blir glade for ordningen som ble klar sent fredag kveld.

Det har ikke bare vært positiv oppmerksomhet knyttet til ordningen, blant annet med demonstrasjon utenfor Stortinget lørdag.

Både arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke har vært kritiske til ordningen og sagt at mange bedrifter ikke vil benytte seg av den.

Hotellkjedene Nordic Choice og Thon Hotels varslet kort tid etter pressekonferansen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at de kan komme til å måtte permittere tusenvis av ansatte.

LO-lederen vet ikke helt hva som ble forventet, men forstår frustrasjonen blant hotellbransjen og serveringsbransjen som har fått så sterke restriksjoner mot seg.

Holde folk i jobb

– Utgangspunktet for ordningen er at den skal holde folk på jobb i en kortere periode. Det har aldri vært meningen at den skulle dekke kostnadene til bedriftene. Denne ordningen er en god ordning sammen med alle de andre ordningene, som kompensasjonsordningene. For de som stenger helt ned er permitteringsregelverket forbedret, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun vil ikke kritisere arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke for å svartmale ordningen.

– Det skal jeg ikke mene noe om. Det får andre ta stilling til. Men jeg håper negativiteten ikke har skremt noen fra ordningen. Jeg mener dette er en god ordning til sitt formål. Britannia er jo et godt eksempel på det, sier Peggy Hessen Følsvik.

Også på Beitostølen berger denne ordningen mange arbeidsplasser gjennom vinteren.

Administrerende direktør i Beitostølen Resort, Atle Hovi, mener også lønnsstøtteordningen er en gladmelding til sine ansatte.

– Det gjør at de fortsatt har en trygg arbeidsplass å gå til, sier han til Oppland Arbeiderblad.

Han betegner grepet som bra i en tid han beskriver som svært utfordrende for hele reiselivsbransjen. Bedriften har helårsdrift og 100 ansatte.

Ordningen bidrar til at de kan holde åpent gjennom vinteren, til tross for færre gjester.

Alle eller ingen

Det som har møtt mest kritikk, er at enten alle eller ingen må omfattes av ordningen.

– Det har vært et viktig prinsipp for LO hele tiden. Dette må være en solidarisk ordning. Enten holder du folk på jobb eller ikke. Du skal ikke kunne velge hvem som skal få være på jobb og hvem som skal permitteres. Det siste blir helt feil. Denne ordningen er laget for en helt spesiell situasjon som vi står i nå. Forhåpentligvis blir den ikke langvarig, mener Peggy Hessen Følsvik.

Mandag ettermiddag ble de to regjeringspartiene Ap og Sp enig med SV om lønnsstøtteordningen. Max-beløpet økes til 40 000 kroner, men begrenses til 80 prosent avlønnskostanene i hver bedrift (ESA-krav). Minstebeløpet økes til 4 000 kroner.

19.12.2021
20:33
20.12.2021 17:18Mest lest

Kronikk

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.

Gorm Kallestad / NTB

Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.

Colourbox

Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert

Hanna Skotheim

Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.

Jan Inge Haga

30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.

Jan Inge Haga

Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.

Jan-Erik Østlie

Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.

Tormod Ytrehus

Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over

Eirik Dahl Viggen

– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.

Ole Palmstrøm

Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.

Colourbox

Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.

Jan-Erik Østlie

Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.

Ole Martin Wold

LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.

Ole Palmstrøm

Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.

Morten Hansen

Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?

Martin Guttormsen Slørdal

Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen

Lina Winge

– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.

Werner Juvik

Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere


Flere saker