JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtteordningen:

Gladmelding til 290 ansatte på Britannia hotell i Trondheim: Slipper å bli permittert rett før jul

Fredag fikk 290 ansatte ved det ærverdige hotellet varsel om permittering. Nå snur hotellet i siste liten etter en rask endring fra finansministeren.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Det kjente hotellet Britannia i Trondheim har rundt 500 ansatte. 290 ansatte fikk rett før helga permitteringsvarsel.

Seint søndag kveld bekrefter hotelldirektør Mikael Forselius at varslene om permittering trekkes tilbake. De ansatte kan dermed komme på jobb som vanlig mandag. Årsaken er en endring i ordningen om lønnsstøtte fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum søndag kveld.

Stor usikkerhet

Det var lenge usikkert om hotellet kom inn under ordningen med lønnsstøtte, som ble presentert fredag. Målet med ordningen er at bedriftene skal beholde de ansatte på jobb i stedet for å sende dem ut i permittering.

Ledelsen ved Britannia trodde først de ikke kom inn under ordningen, og valgte å permittere i stedet for å benytte seg av lønnsstøtte. Årsaken var at de måtte måle omsetningen opp mot det de hadde i 2019. Det slo veldig dårlig ut for hotellet, fordi hotellet åpnet igjen 1. april 2019 etter to års oppussing.

Dette ble meldt inn til finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som nå gjør om på beregningsgrunnlaget. Dermed kan flere bedrifter benytte seg av lønnsstøtte.

Trekker permitteringer

I stedet for permittering holdes hele staben inne, og får et opplæringsprogram.

For at flere bedrifter skal kunne benytte seg av lønnsstøtteordningen foreslår regjeringen endringer som gir en mer fleksibel beregning av omsetningsfall.

Forslaget innebærer at bedriftene kan velge om de ønsker å ta utgangspunkt i to år tilbake eller i oktober og november 2021 når de beregner omsetningsfallet sitt, som grunnlag for å søke lønnsstøtte.

– Vi lytter

– Vi har vært opptatt av å gjøre det litt mindre vanskelig for bedrifter og ansatte i månedene som nå kommer. Vi har lyttet til partene og innspill vi har fått de siste dagene. Derfor vil regjeringen nå foreslå at bedriftene selv kan velge hvilken av de to beregningsmåtene som passer best. Avkortingen for de som velger oktober og november, tas bort som følge av at alle nå kan benytte modellen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til FriFagbevegelse.

– Vi er opptatt av at vi skal være innenfor statsstøtteregelverket, men samtidig bruke den fleksibiliteten som ligger der til det beste for norske bedrifter. Derfor er jeg optimistisk med tanke på de signalene ESA har kommet med i dag, sier finansministeren.

Regjeringen la fram et forslag til lønnsstøtteordning fredag 17. desember. Forslaget åpnet for at bedrifter som i desember og januar har en omsetningssvikt på minst 20 prosent kan søke lønnsstøtte for sine ansatte. Bedrifter kan velge om de vil ta utgangspunkt i omsetningen i samme måned to år tidligere eller oktober og november 2021, når de beregner omsetningsfallet sitt. Bedrifter som ikke eksisterte kan uavkortet bruke gjennomsnittlig omsetning i oktober og november 2021 som utgangspunkt for beregningen med det justerte forslaget.

Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har avtalt et nytt møte med ESA mandag formiddag.

Syntes det var litt rart

Leder i Fellesforbundets avdeling 250, Børge Ånesen, er kjempeglad for at de ansatte kan fortsette å møte på jobb.

– Våre medlemmer på hotellet opplevde det som litt rart at de ikke skulle komme inn under ordningen. Når det ble oppklart ble permitteringsvarslene trukket til alle, sier Børge Ånensen til FriFagbevegelse.

– Det gjør at de beholder sin faktiske lønn, og ikke dagpenger. Det har betydning for feriepenger og pensjonsopptjening. I disse tider med høye strømpriser, og en konsumprisindeks som bare kjører på. Lønnsstøtteordningen gjør at mange små og mellomstore bedrifter klarer å holde folk i jobb, sier Børge Ånensen til FriFagbevegelse.

Samtidig som han mener ordninger alltid kan gjøres bedre, håper han denne ordningen kan bygges på i framtida.

– Det vil gjøre det lettere for bedrifter å holde hjulene i gang. Det gjør også at man kan beholde kompetansen. Det vi ser er at vi har mistet mange med fagbrev i alderen 18 til 30 år.

Ikke noe er bedre

Malin Vognild er hovedtillitsvalgt på Britannia og mener det er det beste som kan skje.

– Ingen ting er bedre enn dette, sier hun til FriFagbevegelse.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, blir glad over å høre disse nyhetene. Og at mange ansatte blir glade for ordningen som ble klar sent fredag kveld.

Det har ikke bare vært positiv oppmerksomhet knyttet til ordningen, blant annet med demonstrasjon utenfor Stortinget lørdag.

Både arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke har vært kritiske til ordningen og sagt at mange bedrifter ikke vil benytte seg av den.

Hotellkjedene Nordic Choice og Thon Hotels varslet kort tid etter pressekonferansen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at de kan komme til å måtte permittere tusenvis av ansatte.

LO-lederen vet ikke helt hva som ble forventet, men forstår frustrasjonen blant hotellbransjen og serveringsbransjen som har fått så sterke restriksjoner mot seg.

Holde folk i jobb

– Utgangspunktet for ordningen er at den skal holde folk på jobb i en kortere periode. Det har aldri vært meningen at den skulle dekke kostnadene til bedriftene. Denne ordningen er en god ordning sammen med alle de andre ordningene, som kompensasjonsordningene. For de som stenger helt ned er permitteringsregelverket forbedret, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun vil ikke kritisere arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke for å svartmale ordningen.

– Det skal jeg ikke mene noe om. Det får andre ta stilling til. Men jeg håper negativiteten ikke har skremt noen fra ordningen. Jeg mener dette er en god ordning til sitt formål. Britannia er jo et godt eksempel på det, sier Peggy Hessen Følsvik.

Også på Beitostølen berger denne ordningen mange arbeidsplasser gjennom vinteren.

Administrerende direktør i Beitostølen Resort, Atle Hovi, mener også lønnsstøtteordningen er en gladmelding til sine ansatte.

– Det gjør at de fortsatt har en trygg arbeidsplass å gå til, sier han til Oppland Arbeiderblad.

Han betegner grepet som bra i en tid han beskriver som svært utfordrende for hele reiselivsbransjen. Bedriften har helårsdrift og 100 ansatte.

Ordningen bidrar til at de kan holde åpent gjennom vinteren, til tross for færre gjester.

Alle eller ingen

Det som har møtt mest kritikk, er at enten alle eller ingen må omfattes av ordningen.

– Det har vært et viktig prinsipp for LO hele tiden. Dette må være en solidarisk ordning. Enten holder du folk på jobb eller ikke. Du skal ikke kunne velge hvem som skal få være på jobb og hvem som skal permitteres. Det siste blir helt feil. Denne ordningen er laget for en helt spesiell situasjon som vi står i nå. Forhåpentligvis blir den ikke langvarig, mener Peggy Hessen Følsvik.

Mandag ettermiddag ble de to regjeringspartiene Ap og Sp enig med SV om lønnsstøtteordningen. Max-beløpet økes til 40 000 kroner, men begrenses til 80 prosent avlønnskostanene i hver bedrift (ESA-krav). Minstebeløpet økes til 4 000 kroner.

Annonse
Annonse