JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona og lønnsstøtte:

Ansatte må vente til januar før det blir statlig lønnsstøtte. Stortingets juleferie kan forsinke koronatiltak

Stortinget rekker ikke å vedta lønnsstøtte før jul. Da må ansatte og bedrifter leve i usikkerhet til januar.
Tiden er for knapp til jul for at de økonomiske koronatiltakene kan behandles på Stortinget før jul.

Tiden er for knapp til jul for at de økonomiske koronatiltakene kan behandles på Stortinget før jul.

Torgny Hasås

helge@lomedia.no

Bedrifter og ansatte over hele landet er nå usikre på om det blir permitteringer og oppsigelser. Alle venter på regjeringas forslag om statlig støtte til lønn, også kalt lønnsstøtte.

Regjeringa vil komme med sitt forslag denne uka, men så skal det forhandles med SV og deretter vedtas i Stortinget. Det kan bli for lite tid før jul til å bli enige og fatte et vedtak.

Da må bedriftene vente til januar før de vet hvordan ordningen blir. I mellomtiden kan det bli omfattende permitteringer og oppsigelser.

Debatt: «Det er usmakelig hvis Stortinget prioriterer egen juleferie framfor å sørge for en god lønnsstøtteordning»

Juleferie

Tirsdag om en snau uke tar Stortinget juleferie. Regjeringen jobber på spreng med å få strømtiltakene til Stortinget før jul, mens de nye koronatiltakene om blant annet dagpenger vil i hovedsak komme i januar.

Det bekrefter Lars Vangen (Sp), statssekretær i Finansdepartementet, overfor FriFagbevegelse.

– Strømtiltakene jobber vi med å komme med så snart som mulig nå, og før jul. Økonomiske tiltak i forbindelse med korona vil i hovedsak bli lagt fram for Stortinget i januar. Mens noe, som den kommunale kompensasjonsordningen, er det allerede bevilget 200 millioner kroner til, svarer Lars Vangen i en mail til FriFagbevegelse.

Men strømtiltakene har en kronglete vei til vedtak. Først må den gjennom statsråd, antakelig et ekstraordinært statsråd for å rekke før jul. Så må det lovbehandles i Stortinget – ved to anledninger. Også må pengene komme gjennom en tilleggsbevilgning. Regjeringen håper imidlertid å rekke dette før jul.

Mye lest: Sara (36) ble snytt for feriepenger, overtidsbetaling og pensjon av ambassaden. Da hun sa ifra, ble hun oppsagt

Venter på Stortinget

Tiden er for knapp til jul for at de økonomiske koronatiltakene kan behandles på Stortinget før jul. Allerede om seks dager tar nemlig Stortinget juleferie. Blant annet erfarer FriFagbevegelse at det er sådd tvil om de økonomiske tiltakene må lovbehandles eller ikke. Tidligere har regjeringen videreført loven om kompensasjonsordning, noe som kan gjøres gjennom forskrift. Spørsmålet er om det kan gjøres i dagens situasjon, fordi forskriften løp ut i slutten av oktober.

Må kompensasjonsordningen behandles som et lovforslag, må det skje to ganger. For å rekke Stortinget før jul, må første gangs behandling på Stortingets skje senest lørdag.

Regjeringen er blant annet avhengig av SV for å få gjennomslag for både strømstøtte og krisetiltakene som ble presentert tirsdag morgen.

Mye delt: Kronisk syke Elin har ventet i 16 år på avklaring fra Nav. Dette svarer ministeren

– Må forbedres

Forhandlingsleder for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, kan røpe at SV ikke vil godta alle forslagene uten noen som helst diskusjon. Det gjelder både strømstøtten, lønnsstøtten, kompensasjonsordningen og kulturstøtten.

– Problemet er at den nåværende regjeringen viderefører Solberg-regjeringens kompensasjonsordning. Den var ikke bra nok. Det settes riktignok begrensninger på muligheten for utbytte, men sier ikke noe om oppsigelser, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

Om LO og NHO kommer fram til et omforent forslag til lønnsstøtte, er det ikke sikkert det er full enighet om løsningen. Her vil også SV ha et ord med i laget.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har som et mål at tiltakene skal bli klare fra regjeringa denne uka. Så må det trolig vedtas i Stortinget første seinest lørdag.

Når det gjelder kulturstøtten mener Fylkesnes taket for kompensasjonsgrad er for lav, det mangler noe på vederlag og mangler støtte til norske artister som mister oppdrag utenlands.

– Om dette ikke vedtas før jul, må det i alle fall komme kraftige signaler på hva som kommer. Det må sendes ut tydelige signaler før vi kan ta juleferie med god samvittighet, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse