JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Israel vil nekte boikott-tilhengere innreise til Palestina og Israel

Ap-politiker krever svar fra Brende om Israels mulige innreiseforbud

– Det er veldig alvorlig hvis Israel vil nekte kritiske røster tilgang til de palestinske områdene, sier stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap).
I GAZA: Utenriksminister Børge Brende (H) besøkte bydelen Shujaiye øst i Gaza by bare to uker etter krigen med Israel i 2014. Han fikk dermed sett ødeleggelsene forårsaket av Israels væpnede styrker med egne øyne.

I GAZA: Utenriksminister Børge Brende (H) besøkte bydelen Shujaiye øst i Gaza by bare to uker etter krigen med Israel i 2014. Han fikk dermed sett ødeleggelsene forårsaket av Israels væpnede styrker med egne øyne.

Heiko Junge/SCANPIX

yngvil@lomedia.no

Få dager etter at de israelske lovgiverne vedtok loven som skal nekte boikott-tilhengere innreise til Israel og Palestina, sendte stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Stine Renate Håheim et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H). Hun er bekymret for at denne typen lover vil ramme ytringsfriheten og debattklimaet.

Innstrammingen av innreiseloven til Israel trådte i kraft 14. mars.

Håheim spør hvilken kontakt utenriksministeren har hatt med israelske myndigheter om innreiseforbudet, og hva norske myndigheter vil gjøre for å bistå norske borgere som vil bli nektet innreise til Israel og de palestinske områdene.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten og det er et angrep på en rettighet forbrukere har til selv å velge hvilke varer man ønsker å kjøpe, skriver Håheim i begrunnelsen for sitt spørsmål.

– Hvorfor tar du opp dette med utenriksministeren?

– Vi vet at veldig mange journalister, studenter og aktivister er blitt nektet innreise tidligere, og da begrunnet med at de er en sikkerhetsrisiko. Det er ingen av oss som helt vet hvordan denne nye loven vil slå ut, men det vil bli omfattende hvis dette settes ut i livet. Derfor vil jeg vite hva norske myndigheter har gjort. Det er veldig alvorlig hvis Israel vil nekte kritiske røster tilgang til de palestinske områdene. Jeg er bekymret for at denne typen lover vil ramme ytringsfriheten og debattklimaet. Det er viktig at verden får vite hva som skjer på bakken, mener Håheim.

UD: Vi vil følge med

Dette svarte utenriksminister Børge Brende:

– Utenriksdepartementet har løpende kontakt med israelske myndigheter om hvordan israelske innreiseregler praktiseres. Utenriksdepartementet vil følge med på dette, og på samme måte som tidligere ta opp enkeltsaker med israelske myndigheter, skriver han i svaret som ble offentliggjort fredag.

– Den nye bestemmelsen skaper bekymring, men det er foreløpig ikke klart hvordan lovendringen vil bli iverksatt og hvilke praktiske konsekvenser den vil kunne få for reisende og for norske organisasjoners virksomhet, skriver Brende.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Disse LO-forbundene oppfordrer til boikott:

Sju LO-forbund med til sammen 642.000 medlemmer oppfordrer til boikott av varer fra israelske bosettinger og industrisoner på den okkuperte Vestbredden.

Det er Fagforbundet (355.000 medlemmer), Fellesforbundet (142.000 medlemmer), Norsk Tjenestemannslag (50.000 medlemmer), EL og IT Forbundet (40.000 medlemmer), Fellesorganisasjonen (27.000 medlemmer), Norsk Transportarbeiderforbund (20.000 medlemmer), og Musikernes fellesorganisasjon (8000 medlemmer).

LO-kongressen, den øverste myndighet i Landsorganisasjonen, vedtok det samme i 2013.

LO i Oslo går lenger enn de fleste forbundene og foreslår at LO støtter den internasjonale bevegelsen som jobber for boikott, de-investering og sanksjoner mot Israel, den såkalte BDS-kampanjen.

Målet er å legge press på Israel for å få landet til å etterleve FN-resolusjoner og trekke seg ut av områdene Israel okkuperte i 1967. Israel regner bevegelsen for å være en strategisk trussel og anklager boikott-tilhengerne for antisemittisme, en anklage de selv avviser på det sterkeste, skriver NTB.

UD vurderer om kommunene kan boikotte bosettervarer

Samtidig med at Israel øker presset mot boikottbevegelsen, jobber Utenriksdepartementets jurister, etter anmodning fra utenriksminister Brende, med å vurdere om boikott av israelske varer produsert i okkuperte områder er i tråd Norges internasjonale forpliktelser - når det gjelder handelsretten.

Både Trondheim og Tromsø kommuner har vedtatt en slik boikott. Trondheim kommune gjorde det 17. november i fjor. Noen dager senere kom det fram etter et skriftlig spørsmål fra KrF til utenriksminister Brende at Utenriksdepartementet vurderte lovligheten av dette.

Trondheim ble etterfulgt av Tromsø 14. desember. I både Tromsø og Trondheim var det Ap, SV, Rødt og MDG som stemte gjennom boikottforslaget, ifølge Vårt Land.

Fire måneder etter at Trondheim bystyre stemte for boikott har departementet ennå ikke konkludert i saken.

– Utenriksdepartementet har ennå ikke konkludert hvorvidt vedtakene i Trondheim kommunes bystyre og Tromsø kommunestyre er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser. Spørsmålet er fortsatt til vurdering, skriver Brende i svar til KrF-representanten Hans Olav Syversen denne uka.

I svaret argumenterer Brende mot boikott og sier det ikke vil bidra til å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne.

– Boikott skaper avstand, og regjeringen tror at dialog og samarbeid er nødvendig for å løse konflikten. Norge har nære, langvarige og vennskapelige forbindelser med både israelerne og palestinerne, og ønsker et bredt politisk, kulturelt og økonomisk samarbeid med begge parter, skriver Brende.

Fagforbundet fordømmer Israels nye anti-boikottlov

Israels nye anti-boikottlov kan nekte LO-leder Gerd Kristiansen innreise til Palestina

• Følg oss på Facebook

Få nyhetsbrevet vårt

BEKYMRET: – Norge har sterkt engasjement i Midtøsten både som myndigheter, men også fagbevegelse, solidaritetsbevegelse og bistandsorganisasjoner som er avhengig av tilgang til de palestinske områdene for å kunne gjøre jobben sin, sier stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap).

BEKYMRET: – Norge har sterkt engasjement i Midtøsten både som myndigheter, men også fagbevegelse, solidaritetsbevegelse og bistandsorganisasjoner som er avhengig av tilgang til de palestinske områdene for å kunne gjøre jobben sin, sier stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap).

Håvard Sæbø

Annonse
Annonse