JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierstrid hardner til

Beskylder Kreftforeningen for streikebryteri

Uorganiserte arbeidstakere ble i forrige uke satt inn for å utføre streikebelagt arbeid på Kreftforeningens sommerleir.
Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben (t.v.) og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild 
Streiken er allerede tidenes lengste sykepleierstreik i Norge.

Hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen, Jannicke Rabben (t.v.) og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild Streiken er allerede tidenes lengste sykepleierstreik i Norge.

Stian Fyen, ANB

helge@lomedia.no

Norsk Sykepleierforbund reagerer kraftig på at Kreftforeningen driver streikebryteri for å holde hjulene i gang under den pågående konflikten. I et brev til NHO, arbeidsgiverorganisasjonen Abelia og Kreftforeningen varsle forbundet at det iverksettes nødvendige tiltak for å sørge for at streiken blir effektiv.

I streik for å beholde sykepleieavtalen

Norsk Sykepleierforbund hevder blant annet at Kreftforeningen har lagt om deler av virksomheten i forbindelse med streiken.

– Blant annet har man etablert lengre vakter enn det som har vært vanlig på Kreftlinjen. Enkelte ansatte har også arbeidet vesentlig mer på linjen enn de har gjort tidligere. Slike tiltak for å minske de tilsiktede virkningene av streiken er etter vårt syn streikebryteri, hevder Norsk Sykepleierforbund i brevet.

Streikebryteri

– At arbeidsgiver benytter streikebryteri for å begrense skadevirkningene av en lovlig arbeidskonflikt gjør det ekstra vanskelig å finne en rasjonell løsning på konflikten. Selv om Kreftforeningen tydeligvis rettslig sett mener seg berettiget til å foreta nevnte omlegginger, har partene i arbeidslivet lang tradisjon for å unnlate å balansere på knivseggen for å redusere motsetningene den dag arbeidet skal gjenopptas, heter det videre.

Sykepleierforbundet hevder videre at Kreftforeningen under en leir på Lågøya har gått et skritt videre.

– Her ble streikebelagt arbeid overlatt til uorganiserte arbeidstakere. Disse arbeidstakerne var ikke planlagt inn i arbeidet som skulle utføres. Det er således satt inn i de streikende sitt sted for å utføre streikebelagt arbeid. At dette er streikebryteri er etter vårt syn opplagt. I strid med Kreftforeningens egne retningslinjer ble det lagt ut bilder fra leiren av streikebryterne i arbeid på deres private Facebooksider. De streikende oppfatter dette som en ren provokasjon, hevder sykepleierforbundet.

Vil reagere

Norsk Sykepleierforbund kommer til å reagere kraftfullt.

– Vi vurderer nå hvilke konkrete tiltak som skal iverksettes. Slik jeg kjenner det organiserte arbeidslivet vil dette overtrampet engasjere langt utover våre rekker, sier By.

– Vi skjønner nå hvordan Kreftforeningen på sine nettsider kan si at streiken har begrensede konsekvenser for driften. Saken viser at Kreftforeningen har mistet sitt moralske kompass i kampen for å redusere de ansattes rettigheter, uttaler forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund i en pressemelding.

Allerede før helgen ble det betydelig økt temperatur i konflikten. Sykepleierforbundet beskylder motparten Abelia for å ha brukt Arendalsuka til å dele ut løpesedler med misvisende og feilaktige opplysninger om den pågående streiken i Kreftforeningen.

Sprer usannheter

Abelia avviser at det er begått streikebryteri.

– Kreftforeningen har ikke gjort noen omlegging for å opprettholde full drift. Åpningstiden for tilbudet på Kreftlinjen er sterkt redusert som følge av streiken, og ved Lågøya var det ledere som steppet inn for å sikre at en sårbar gruppe ungdommer skulle få et tilbud. Det er vanlig at ledere utfører arbeid som de er ansvarlige for i streikesituasjoner. I tillegg ble også tilbudet på Lågøya redusert til å være en aktivitetsleir. Et viktig tilbud som organiserte samtalegrupper ble ikke gjennomført, sier direktør for arbeidsrett og HMS, Birgit Abrahamsen, i Abelia.

Tvungen mekling mellom Kreftforeningen og sykepleierne førte ikke fram

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse