JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De unge frykter fire nye år med de blåblå

De unges forbund og organisasjoner frykter fire nye år med borgerlig regjering. Eksemplene på hva de kan stelle i stand, var det mange av på LOs student- og ungdomskonferanse.
SKREMMENDE: Anders Hovin, nestleder i MFO (t.v.), Eirik Owren Holt, nestleder i NTL Ung, Marianne Andenæs fra Norsk Studentorganisasjon (NSO), leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Philip Rynning Coker, Linn Herning, leder av For Velferdsstaten og Axel Fjeld fra Salg og Servicepersonalets Fagforening i NJF.

SKREMMENDE: Anders Hovin, nestleder i MFO (t.v.), Eirik Owren Holt, nestleder i NTL Ung, Marianne Andenæs fra Norsk Studentorganisasjon (NSO), leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Philip Rynning Coker, Linn Herning, leder av For Velferdsstaten og Axel Fjeld fra Salg og Servicepersonalets Fagforening i NJF.

Bjørn A. Grimstad

– Nav skal kutte 600 stillinger når vi står i den største arbeidsledigheten på lenge. Dette gir ingen mening. Med regjeringens ostehøvelkutt så må de ansatte gjøre mer, eller så må vi konkurranseutsette. Forsvaret skal spare penger på å ikke vaske byggene selv, og så får de inn billige renholdere som må fotfølges av vektere, sier Eirik Owren Holt.

Den nyvalgte nestlederen i NTL Ung var intvitert for å snakke om kutt i byråkratstillinger. Som forventet ble det ingen festtale da ungdom fra ulike forbund og organisasjoner skulle oppsummere fire år med en blåblå regjering. Selv om noen trakk fram enkelte lyspunkter, var det i hovedsak et dystert bilde debattpanelet malte.

– Senest forrige uke fortalte en fagforeningskollega at hun skal sitte med stoppeklokke og ta tiden på arbeidsoppgavene. Samfunnet blir litt kaldere og kjipere fordi vi i statlig sektor ikke får gjøre jobben vår så godt som vi kan det. Vi trenger nye løsninger. Det vi trenger er en regjering som samarbeider med fagbevegelsen, sier Holt.

Nordisk modell i fare

Konferansen, som gikk av stabelen i månedskiftet mars-april, var sterkt preget av valget til høsten. Fra fredag til søndag var programmet spekket med innledere med politiske budskap, hvor advarselen mot fire nye år med borgerlig regjering var sterke. Linn Herning, leder av For Velferdsstaten, kom med dette tipset:

– Jeg er bekymret for at vi ikke er tydelige nok. Noe av fagbevegelsens utfordring er at vi blir litt for nærsynte. Dere kan deres sektorer veldig godt. Men hvis vi skal vinne valget må vi ha den overordnete retorikken. Vi trenger et tydelig og sterkt forsvar for velferdsstaten, sier hun.

– Arbeiderbevegelsen må aldri glemme at grunnlaget for offentlig sektor er at vi skal ha en god velferdsstat. De river fra hverandre den nordiske modellen og velferdsstaten. Det er alvorlig, sier Herning.

Savner kulturtimen

Herning viste takknemlighet over å være i en LO-sammenheng hvor hun ikke drar ned aldersgjennomsnittet. En som derimot trakk det opp var MFOs nestleder Anders Hovind. Han skyldte på at studentrepresentantene i forbundet var opptatte akkurat denne helgen. Hovind var likevel ikke sky og lanserte kultur og kreativ næring som den nye oljen.

– Jeg er ikke i tvil på at dette blir et viktig vekstområde for norsk økonomi, sier han.

– Det første regjeringen gjorde var å fjerne kulturskoletimen, hvor elever på de første trinnene på barneskolen fikk besøk av lærere fra Kulturskolen. Forskning viser at dette var et utrolig treffsikkert tiltak som ga et godt grunnlag for senere kompetanse. Det er utrolig viktig at vi får dette tilbake, sier MFO-nestlederen.

Hovind forteller videre at den forrige regjeringen nådde i 2013 målet om å bruke en prosent av statsbudsjettet til ulike tiltak innen kultur. Det har den blåblå regjeringen forlatt.

– Vi opplever dessverre at spesielt partiet Høyre har beveget seg fra å være et parti som ser på kultur som noe som har verdi i et selv, til å være noe man kan tjene penger på, sier han.

Hovind trekker fram at Norge ligger langt bak resten av Europa når det gjelder statlig subsidiering av kultur.

Lysglimt for studenter

Den som ga flest tomler opp til den blåblå regjeringen var Marianne Andenæs fra Norsk Studentorganisasjon (NSO). Hun har nemlig kunnet juble over en seier i den urgamle kampen om å få utvidet studiestøtten til 11 måneder. Også innen bygging av studentboliger har regjeringen glimret.

– Det har vært historisk høye tilskudd til bygging av studentboliger. Tidligere har dette gått i rykk og napp, og spesielt høyt har det vært i valgår. Nå er det høyt hvert år, forteller hun.

Men Andenæs hadde noen nedovertomler å dele ut også. Disse gikk til kutt i reisestipendene, den økte studielånsrenten, turbostipend og skolepenger for utenlandske studenter.

– Ikke la dere lure, åpner man for skolepenger for en gruppe, er det lett å åpne for alle. All erfaring fra Europa viser dette, sier hun.

• NTL Ung girar opp mot kongress og stortingsval

• Nå blir det mer jobbing på kvelden. Regjeringen gjør natta kortere

Annonse
Annonse