JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Antallet med ytelsespensjon kraftig redusert:

Den beste pensjonsordningen er snart historie

I privat sektor har 400.000 mistet sin ytelsespensjon på bare ti år.

Colurbox (illustrasjonsfoto)

sym@lomedia.no

I 2005 var det bare 120 000 personer som hadde innskuddspensjon som sine tjenestepensjonsordning. I dag er det over en millioner flere arbeidstakere som har fått enn slik pensjonsordning, i alt 1 245 000 mennesker. Samtidig har antallet med ytelsespensjon blitt kraftig redusert de siste ti årene. I dag er det bare 175 000 arbeidstakere som er garantert en fast prosent av inntekten sin i pensjon. I 2005 var det 470 000 som hadde en slike ytelsespensjonsordning.

• Les også: Dette må du vite om pensjon

Store forskjeller

Det er nettstedet Arbeidslivet.no som har sett på hvordan utviklingen av tjenestepensjonsordningene har gått de siste ti årene. Fafo-forskerne Jon M. Hippe og Geir Veland skriver at ytelsespensjon med 66 prosent av sluttlønn etter 30 års medlemskap for ti år siden, var den vanligste ordningen for privat ansatte. Nå er det innskuddspensjon som har overtatt. Og ifølge Fafo-forskerne, har rundt 40 prosent - eller en halv million arbeidstakere - bare den lovfestede minsteordningen med et innskudd på 2 prosent av lønna.

• Les også: Slik unngår du AFP-smellen

Framtida

Hippe og Veland mener det i framtida vil bli tre «pensjonsgrupper» blant norske arbeidstakere:

• Innskuddsordninger med utbetaling fram til 77 år.

• Hybride tjenestepensjonsordninger med livslang utbetaling.

• Ansatte i offentlig sektor får en påslagsmodell med en privatlignende AFP.

• Følg oss på Facebook og Twitter

– De offentlige ordningene, og mange av hybridene, vil være regulert i tariffavtale. Innskuddsordningene vil i stor grad ligge utenfor avtalesystemet. Vi ser dermed konturene av nye ulikheter og interessante fremtidige debatter om både hva som er et godt pensjonsnivå og hvordan tjenestepensjoner best organiseres og styres, skriver Fafos Jon M. Hippe og Geir Veland, ifølge Arbeidslivet.no.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse