JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lagmansretten støttet arbeidsgiver i julebordsak:

Gjør du dette på julebordet kan du miste jobben

Fylleangst etter julebordet? Lagmannsretten i Agder slo fast at arbeidsgiver hadde rett til å sparke ansatt etter dårlig oppførsel på julebordet.
Illustrasjonsfoto: Arbeidsgiver har rett til å stille krav til deg, også på julebordet.

Illustrasjonsfoto: Arbeidsgiver har rett til å stille krav til deg, også på julebordet.

Sinar 2/Colourbox

fride.gjedebo.gjertsen@lomedia.no

Nå er det duket for ny julebordsesong og dermed nye muligheter for både å styrke og ødelegge samholdet på arbeidsplassen. Mange kjenner nok til en eller flere som drar festen litt for langt etter noen timer med «åpen bar».

Det har hendt at ansatte har fått sparken etter julebordet. Fagforbundet viser til en dom fra Agder lagmannsrett i 2010 som eksempel på hvor ille det kan gå. Der fikk en 40 år gammel teamleder sparken etter at han på bedriftens julebord befølte en 18 år gammel kollega og hadde seksuell omgang i hotellkorridoren med en annen 18 år gammel kollega. I tillegg bestilte 40-åringen drikkevarer for rundt 4.500 kroner på arbeidsgivers regning uten fullmakt.

Arbeidsgiveren begrunnet oppsigelsen med «utilbørlig opptreden som ikke er forenlig med lederstilling».

Opplever du drikkepress på jobben?

Mente oppsigelsen var ugyldig

Teamlederen gikk til søksmål mot arbeidsgiveren. Han mente oppsigelsen var ugyldig og ville ha erstatning. I retten la han vekt på at julebordet var et privat selskap og at oppførselen ovenfor jentene dreide seg om handlinger mellom voksne mennesker i en sosial sammenheng. I tillegg mente han at han ikke husket de seksuelle handlingene og påsto å ha blitt dopet med GHB.

Lagmannsrettens flertall var uenig med teamlederen og ga arbeidsgiver fullt medhold i at det var saklig grunn til å si ham opp.

Retten la hovedfokus på den seksuelt krenkende oppførselen ovenfor de yngre kvinnelige ansatte. Det ble påpekt at drikkevarebestillingene på bedriftens regning var tydelig pliktstridig, men ikke nok til oppsigelse.

Retten konkluderte med at oppførselen overfor kvinnene var i strid med arbeidsgivers interne retningslinjer for lederopptreden og mot allment aksepterte verdinormer. Derfor hadde altså arbeidsgiver saklig grunn til oppsigelse.

Hjelp, jeg har fått advarsel fra sjefen

Arbeidsgiver har rett til å stille krav - også på julebordet

Ifølge Fagforbundet kunne ikke lagmannsretten avkrefte at mannen var blitt dopet, men så det som usannsynlig. Dessuten stod de fast ved at et julebord er et jobbrelatert arrangement, hvor arbeidsgiver har rett til å stille krav til de ansattes atferd. Der med gjelder punktene i arbeidsmiljøloven og likestillingsloven om forbud mot seksuell trakassering også i denne sammenhengen.

Lagmannsretten uttalte også at slike regler antas å ha praktisk betydning på slike arrangementer.

• Politiker på ytre høyre lager svarteliste over folk som er positive til innvandring

• Ordkrig mellom transportarbeidere og lastebileiere i Veireno-saken.

• Møt den nye lederen av Norsk Jernbaneforbund

Warning
Annonse
Annonse