JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk gjennombrudd for Rødt

Bjørnar Moxnes skal representere partiet Rødt på Stortinget i neste periode.
Partileder Bjørnar Moxnes på Rødts valgvake

Partileder Bjørnar Moxnes på Rødts valgvake

Jan-Erik Østlie

– Vi er mange som nå er valgt inn på Stortinget som har en anbefaling til Erna Solberg hvis hun skal fortsette som statsminister. Fjern Sylvi Listhaug som statsråd, sa Moxnes på sin valgvake på Ingensteds i Oslo i kveld.

Det var lang kø utenfor valgvaken til Rødt som lå et steinkast bortenfor Mathallen på Grunerløkka. Inne i lokalet var det hett og god stemning.

Jubelrus i SV-leiren
Støre: Stor skuffelse for Arbeiderpartiet

Skuffet

Men da Siv Jensen fra den store TV-skjermen slo fast «Dette er en festkveld. Vi har levert», ble det uvanlig taust i folkemengden.

Ingen tvil om at deltakerne på Rødts valgvake var dypt skuffet over at regjeringspartiene ser ut til å få fortsatt flertall.

Da hjalp det at den blide og kamplystne partileder, som har ledet Rødt siden 2012, talte om Rødts valgkamp.

– Dette er utrolig bra. Og kampen er ennå ikke tapt. Det er fortsatt mange stemmer som ikke er telt opp. Alt kan skje i natt. Det kan være snakk om en hårfin margin, trøstet Moxnes publikum.

– På Stortinget skal vi sloss mot all privatisering som en høyreregjering setter i gang og mot at soldater sendes i krig for Donald Trump, sa han til stor applaus.

Moxnes takket alle frivillige som har stått på for Rødt og sa at de har levert «tidenes grasrotkampanjen», nesten uten penger.

LO Stat-lederen måtte puste dypt et par ganger da prognosene kom

Handlekraftig

– Vi skal nå bli mer et mer handlekraftig parti og være en viktig stemme på Stortinget, sa Moxnes, som kaller valget til Rødt for et gjennombrudd.

Partiet har doblet antall medlemmer de siste årene og fått mange nye velgere i år.

Stemningen i lokalet steg også utover kvelden, etterhvert som det ble klart at Rødt hadde gjort et godt valg i flere fylker - selv om de ikke kom over sperregrensa.

Partiet ligger på rundt 2,6 prosent da vi møter Moxnes før han skal til Stortingets partilederdebatt.

– Jeg er stolt over at Rødt har gjort et bra valg, fordi vi har drevet tidenes grasrotvalgkamp. Det er historisk og et gjennombrudd. Men jeg håper nå det blir et skifte, sa han.

– Har fagbevegelsen vært viktig for dere i valget?

– Ja for oss har fagbevegelsen vært viktig. Men vi i Rødt har vært tydelig på hva vi mener i arbeidslivs- og velferdspolitikken. Vi vil gjerne styrke samarbeidet med fagbevegelsen i den kommende perioden, sier han.

Heismontør ser rødt

På valgvaken til Rødt treffer vi også leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen fra Oslo, som har jobbet som heismontør i 12 år.

Han hadde håpet på minst to stortingsrepresentanter fra hovedstaden.

– Bare Bjørnar er ikke nok. Vi skulle minst hatt to på Løvebakken for å bekjempe arbeidskriminalitet og sette bemanningsbransjen på dagsorden og tette hullene i lovverk som gjør at man kan utnytte stakkars arbeidsinnvandrere, sier han.

Faglig leder Markus Hansen på Rødts valgvake

Faglig leder Markus Hansen på Rødts valgvake

Jan-Erik Øsatlie

I tillegg skulle han gjerne sett at de fikk politikere som jobbet for å øke strafferammene for de som bruker sosial dumping som forretningside og økte midler til Arbeidstilsynet slik at de kan gjøre mer for å bekjempe arbeidskriminalitet.

– Men med en fra Rødt på stortinget betyr det at vi kan løfte saker og løfte hele partiet. Valgresultatet har nesten tredoblet stemmene til Rødt. Vi er på riktig vei, sier han.

For han har det vært en styrke å være tillitsvalgt i LO samtidig som han har vært kandidat for Rødt i valget.

– Jeg var en av dem som selvsagt var veldig skuffa når LO ikke ga økonomisk støtte til Rødt. Vi har bred oppslutning i fagbevegelsen og mange faglige tillitsvalgte er aktive i Rødt, sier han.

Hansen synes det er utrolig synd at Ap har gjort et så dårlig valg og synes det var dumt av Støre å stenge døren for Rødt og MDG.

– Jeg skulle ønske de rødgrønne hadde hatt større oppslutning. Nå mistet vi sjansen på å gjøre mer for å få en god arbeidslivspolitikk, sier han.

LO-lederen: – Blir dette resultatet, er ikke dette noen god dag

Annonse
Annonse