JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre sier partiet støtter alle Ap-forslagene mot sosial dumping. Vår faktasjekk viser noe annet

Høyre mener forskjellene mellom høyresida og venstresida i arbeidslivspolitikken er små. Frifagbevegelse har faktasjekket Høyre.
Stefan Heggelund i Høyre hevder partiet følger opp nesten alle de 30 forslagene Ap har fremmet i Stortinget for et bedre arbeidsliv.

Stefan Heggelund i Høyre hevder partiet følger opp nesten alle de 30 forslagene Ap har fremmet i Stortinget for et bedre arbeidsliv.

Pressebilde/ANB

torgny@lomedia.no 

Høyre går nå friskt ut og hevder at det nesten ikke er noe forskjell på Ap og Høyre i arbeidslivspolitikken. Vi har sjekket fakta. Det viser seg at Høyre ikke har dekning for å si at det er så stor enighet. Se faktasjekken punkt for punkt lenger nede i saken.

Men først litt bakgrunn: Før sommeren fremmet Arbeiderpartiet 30 forslag i Stortinget for å bekjempe sosial dumping. Høyre stemte mot alle. Men nå hevder Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund at Høyre faktisk støtter nesten alle disse forslagene.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

– Støtter nesten alle

Da YS arrangerte sitt valgmøte sa Høyres Stefan Heggelund at det er små forskjeller mellom Høyre og Arbeiderpartiet i kampen mot sosial dumping.

– La oss ikke polarisere dette unødvendig. Rett før sommerferien fremmet Arbeiderpartiet 30 forslag mot arbeidslivskriminalitet. Nesten alle forslagene var regjeringen allerede i gang med. Det var bare en markering for å polarisere. Det var ikke konkrete nye forslag. Sånn holder man altså på. Jeg synes vi skal være mer konstruktiv og samarbeide med partene om dette, sa Høyres stortingskandidat.

LO-Aktuelt og frifagbevegelse har tatt han på ordet og sjekka om Høyre og Ap er enige om nesten alt.

Bals uenig

På det samme møtet hos YS var Arbeiderpartiets Jonas Bals rykende uenig.

– Det har aldri vært konsensus om disse spørsmålene her. Det har tvert imot vært et av de største stridstemaene. Høyre, Frp og Venstre har stemt imot alle de viktigste tiltakene Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har fremmet i Stortinget, sa han under den samme debatten.

Kambe fornøyd

Da Stortinget behandlet forslagene fra Arbeiderpartiet før sommeren var Heggelunds partikollega, Arve Kambe saksordfører. Han sa at Arbeiderpartiet prøver å slå inn åpne dører.

– Regjeringen har i sin offensive kamp mot arbeidslivskriminalitet 25 konkrete punkter i sin plan, som er bedre og mer konkrete enn Arbeiderpartiets forslag. Jeg er derfor fornøyd med at Arbeiderpartiet vil følge etter regjeringens gode samarbeid med partene i arbeidslivet, sa Kambe.

– Så det virker nesten som om Arbeiderpartiet fremmer forslag som er identiske med regjeringens arbeidslivskriminalitetstiltak, og de gir inntrykk av at det bare er Arbeiderpartiet som er opptatt av det, sa Kambe fra Stortingets talerstol.

31 forslag

LO-Aktuelt og frifagbevegelse har tatt seg bryderiet med å sjekke hva som er sant. Vi har gått igjennom de 30 (31) forslagene for å se om de er enige, og her er resultatet av våre opptelling: i kun seks av 31 forslag er Høyre og Arbeiderpartiet enige.

Så når Heggelund sier at «Nesten alle forslagene var regjeringen allerede i gang med», så viser vår faktasjekk at han i hovedsak tar feil.

Og når Kambe fra landets fremste talerstol mener at «Arbeiderpartiet fremmer forslag som er identiske med regjeringens arbeidslivskriminalitetstiltak», så har han ikke dekning for en slik påstand.

Vi har sendt vår vurdering til LO og Stefan Heggelund slik at de kan kommentere.

Nedenfor kan du sjekke selv. Her presenterer vi alle Ap-forslagene. Vi ser hvordan avstemningen gikk i Stortinget, og om Høyre har startet å følge opp forslaget.

Stefan Heggelund får tilsvar i undersaken til slutt i denne artikkelen.

Forslag 1: Mer forskning

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen bidra til å styrke forskningen på sosial dumping og arbeidslivskriminalitet for på den måten bidra til at myndighetene kan fremme tiltak som er treffsikre.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

Departementet har tatt initiativ til et tilleggsoppdrag om dette i forbindelse med det pågående prosjektet om tilknytningsformer i arbeidslivet. Sluttrapporten fra prosjektet legges fram våren 2018.

Heggelunds kommentar: Gjennomført

  

Forslag 2: Flere treparts bransjeprogram

 

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sammen med partene i arbeidslivet vurdere om det skal etableres flere treparts bransjeprogram, og viser her blant annet til anleggsbransjen og bilbransjen.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

Trepartssamarbeid er ikke nevnt i revidert strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Heggelunds kommentar: Underveis – hele tiden i dialog med partene.

Dette sier LO:

Fellesforbundet og Bilbransjeforbundet har sammen tatt et initiativ ovenfor Arbeids- og sosialdepartementet for å opprette et treparts bransjeprogram innen bilbransjen. De har ikke fått svar fra departementet.

 

Forslag 3: Midlertidige ansettelser

 

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gjeninnføre faste stillinger som hovedregelen i arbeidsmiljøloven gjennom å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

«Nei, vi vil ha generell adgang til midlertidige ansettelser på inntil 12 mnd.» (Svar til LO i juni)

Heggelunds kommentar: Faste ansettelser er hovedregelen i arbeidslivet. Her er det enighet. Andelen midlertidige er lavere enn da vi tok over. 

Dette sier LO:

Faste stillinger er og har alltid vært hovedregelen i arbeidsmiljøloven, men det er ikke iverksatt noen lovarbeid for å fjerne den vilkårsløse generelle adgangen til midlertidig ansettelse. 

 

 

Forslag 4: Kollektiv søksmålsrett

 

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett og vurdere om retten bør utvides til å omfatte ansatte i utleiebedrift så vel som i innleiebedrift.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

Høyre er uenig. «(Det) vedtas i dag å fjerne kollektiv søksmålsrett, slik regjeringen har foreslått, og som en lovte i valgkampen. Det er en ordning som er lite brukt, som har juridiske utfordringer med seg, og som vi nå foreslår å oppheve.», Arve Kambe (H) i Stortinget 24. mars 2015

Høyres svar til LO 2017: Høyre har ikke tatt stilling til dette spørsmålet.

Heggelunds kommentar: Uenighet

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 5: «Arbeidstaker-» og «arbeidsgiver-»begrepet

 

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å definere «arbeidstaker» og «arbeidsgiver» i lovverket nærmere slik at det blir vanskeligere å omgå arbeidsgiveransvaret eller frata ansatte rettigheter.

Dette gjør Høyre:

I Strategi mot arbeidslivskriminalitet refereres Etatenes utfordringsbilde: «Økt bruk av enkeltpersonforetak benyttes for å omgå regelverket.» Men det foreslås ingen tiltak. 

Ikke funnet noe om ansettelser i franchise.

Heggelunds kommentar: Vi vil begynne dialog med partene om dette.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

Vår kommentar:

Forslaget dreier seg både om enkeltpersonforetak, men også forholdene i franchisevirksomheter.

Forslag 6: Registreringsplikt for utenlandske tjenesteytere

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en registreringsplikt for utenlandske tjenesteytere, utstasjonerte og selvstendig næringsdrivende, som utfører arbeid i Norge. Forslaget skal inneholde informasjon om arbeidssted, tidsperiode og de personer som utfører arbeidet.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

Det skal vurderes om det bør innføres en registreringsplikt for utenlandske tjenesteytere. I vurderingen bør det blant annet ses nærmere på hvordan et slikt tiltak kan gjennomføres og hvordan dette henger sammen med andre ordninger som innebærer rapporteringsplikter til myndighetene.

(Kilde: Brev fra Hauglie til komitéen (Vedlegg til innstillingen))

Heggelunds kommentar: Enighet – vi vurderer dette.

Dette sier LO:

Det foreligger ingen oversikt i dag over utenlandske tjenesteytere, utstasjonert og utenlandske selvstendig næringsdrivende.

 

 

Forslag 7: Seriøsitetsregister

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen gjennomføre Seriøsitetsregisteret med den informasjonen som ble beskrevet i rapporten «Enkelt å være seriøs».

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, Krf og SV) , 59 mot (H, Frp og V)

Dette gjør Høyre:

Kommunal- og moderniseringsministeren arbeider med å opprette et seriøsitetsregister og en håndverkerportal som oppfølging av forslag fremmet av byggenæringen.

I første omgang vil registeret inneholde opplysninger om foretakene fra Brønnøysundregistrene og om skatte- og avgiftsbetaling fra Skattedirektoratet.

Heggelunds kommentar:

Vi oppretter et seriøsitetsregister og lytter selvfølgelig til innspill. 

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

Vår kommentar:

Byggenæringen leverte rapporten «Enkelt å være seriøs», og i denne er det nevnt en rekke opplysninger som må inn i et slikt register. Dette er mange flere opplysninger enn det som kom i forslaget fra departementet. Byggebransjen mener forslaget fra regjeringen vil gi useriøse et seriøsitets-stempel. 

 

Forslag 8: Lettere å allmenngjøre

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke allmenngjøringsordningen og gjøre det enklere å ta den i bruk, blant annet ved å forenkle dokumentasjonskravet.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V) 

Dette gjøre Høyre:

Høyres svar til LO i juni 2017:

«Høyre har ikke tatt stilling til dette spørsmålet.»

Før valget i 2013 svarte Høyre dette til LO: «Høyre mener allmenngjøring er en alvorlig inngripen i den frie lønnsdannelsen mellom partene i arbeidslivet, og mener derfor det er et tiltak som bør forbeholdes tilfeller der sosial dumping er godt dokumentert. Høyre støtter derfor ikke en senkning av dokumentasjonskravene.»

Skriftlig svar i Stortinget fra statsråd Anniken Hauglie til Dag Terje Andersen (Ap), 28.8.2017:

«Regjeringen planlegger imidlertid ingen konkrete lovforslag for å gjøre endringer i allmenngjøringsordningen nå.»

Heggelunds kommentar: Høyre støtter allmenngjøringsordningen og har videreført denne. Når det gjelder dokumentasjon vurderer vi fortløpende hvorvidt det er nødvendig å gjøre noe med dette.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 9: Utvide solidaransvar

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utvide solidaransvar til bestiller, og utvide ansvarets lengde til seks måneder.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, Krf og SV) , 59 mot (H, Frp og V)

Dette gjør Høyre:

En eventuell videreutvikling må derfor skje i samarbeid og forståelse med partene i arbeidslivet.

(Kilde: Brev fra Hauglie til komitéen (Vedlegg til innstillingen))

Dette svarte Høyre til LO i juni 2017:

«Solidaransvar bør gjennomføres, men Høyre har ikke tatt stilling til eventuell utvidelse.»

 Heggelunds kommentar: Vi ansvarliggjør bestillere ved å kreve færre ledd i offentlige tilbud for å sikre at man har en organisasjon man kan ha oversikt over. I tillegg må vi passe på at systemet ikke kan utnyttes av useriøse aktører ved å velte kostnadene over på andre.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 10: Mer kunnskap

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sikre et bedre samarbeid mellom utdanningssektoren og arbeidslivets parter. Dette gjøres blant annet gjennom å bidra til at kunnskap om arbeidslivet får økt plass i innholdet i relevante utdanninger og opplæringsløp, ved å legge til rette for at elevene får kunnskap om organiseringen av arbeidslivet, herunder samarbeidet med arbeidslivets parter, svart arbeid og retter og plikter som arbeidstaker, og ved å oppfordre utdanningsinstitusjonene til å trekke på samfunns- og arbeidsliv for å bidra til oppdaterte og relevante utdanninger.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

Heggelunds kommentar: Dette er tiltak i strategien og er noe vi er i gang med.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt. Samarbeidet mot svart økonomi-«spleiselaget» ivaretar en begrenset del av dette.

Vår kommentar:

I regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet står det ingenting om utdanningssektoren.

 

Forslag 11: Renholdsportal

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forbedre godkjenningsordningen for renhold gjennom å sikre at det blir etablert en felles informasjonsportal som bidrar til at det blir enkelt å velge seriøst, og der alle berørte offentlige etater og relevante aktører fra bransjen presenterer sine ressurser samordnet, oversiktlig og brukervennlig.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V) 

Dette gjør Høyre:

Høring om endringer i forskrift om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter og om kjøp av renholdstjenester, sendt ut 10. april. Ingenting om nettportal.

17. august lanserte Hauglie en ny nettportal hvor hun sier: «Vi lanserer en ny nettportal. Her kan du selv sjekke om renholdsbedriften er godkjent og seriøs.»

Heggelunds kommentar: (Dette mener vi er flisespikkeri fra AP.) Vi lager mer brukervennlig renholdsregister på arbeidstilsynet.no

Dette sier LO:

Det er foreslått en rekke forslag til endringer i forskriften om offentlig godkjenning av renholdsvirksomheter deriblant det som dette forslaget innbefatter.

Vår kommentar:

Arbeidstilsynet oppgir at det ikke er snakk om en ny nettportal, men kun et mer brukervennlig og bedre renholdsregister på arbeidstilsynet.no.

 

Forslag 12: Forbud mot kjøp av ulovlige renholdstjenester

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre forbud mot å kjøpe renhold fra virksomheter som ikke er godkjent av Arbeidstilsynet, og øke kontrollvirksomheten overfor selgere og kjøpere av renhold for å motvirke svart arbeid.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Dette gjør Høyre:

Forslag sendt på høring 10. april.

Heggelunds kommentar: Vi har sendt på høring forslag om å stramme inn på muligheten for å drive mens man søker godkjenning.

Dette sier LO:

Etter forskriften er det forbud å kjøpe renholdstjenester fra ikke godkjente renholdsvirksomheter. Det forbudet gjelder ikke for private.

Vår kommentar:

Regjeringen har i høringsnotatet ikke tatt stilling til om det skal være forbudt for privatpersoner å kjøpe renholdstjenester.

• Følg oss på Facebook

 

Forslag 13: Informasjonsdeling

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av regelverket som er til hinder for informasjonsdeling mellom kontrolletatene og mellom kontrolletatene og politiet, herunder reglene om taushetsplikt, med det formål å forenkle og tydeliggjøre regelverket og bedre mulighetene til å dele informasjon for å avdekke og bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

Dette gjør Høyre:

Justisministeren (Frp) i Stortinget 26. april:

«Det må igangsettes en ganske omfattende utredningsprosesser for å klargjøre viktige forhold som blir berørt når man skal øke informasjonsutveksling mellom etatene.» (Lovprosessen har ikke startet ennå)

Heggelunds kommentar: I gang med arbeidet med god informasjonsdeling mellom kontrolletatene og politiet.

Dette sier LO:

Det foreligger også en rapport som viser hvorledes dette skal gjøres. Regjeringen har imidlertid ikke fulgt opp rapporten og de forslagene som blir skissert i den.

 

Forslag 14: Akrimsentre i alle politidistrikt

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen etablere arbeidskriminalitetssentre i alle landets politidistrikter og sikre felles opplæring og planer for disse.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

Høyres holdning:

Det er etablert sju akrimsentere. Det er ikke planlagt flere.

Heggelunds kommentar: Det er opprettet to sentre bare i år og det vurderes fortløpende videre. Å få det til å virke som om vi er helt imot er å gi et helt galt inntrykk av Høyres politikk.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

  

Forslag 15: Bedre kompetanse i offentlig sektor, inkludert Arbeidstilsynet

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sikre bedre kompetanse i offentlig sektor om oppdragsgivers oppfølging av oppdragstakers etterlevelse av krav til lønns- og arbeidsvilkår, herunder sikre at Arbeidstilsynet har tilstrekkelig kompetanse til å føre tilsyn mot sosial dumping.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

Dette gjør Høyre:
Det er nå startet et prosjekt om informasjons- og kompetansetiltak rettet mot kommunale innkjøpere for å sikre at forskriften om lønns- og arbeidsvilkår blir fulgt opp.
Arbeidstilsynet bruker mye ressurser for å bygge opp inspektørenes kompetanse i tråd med ny kunnskap om hvordan kriminelle opererer.
(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen (Vedlegg til innstillingen))

Dette sier LO:

DIFI har utarbeidet en veileder som skal sørge for bedre kompetanse i offentlig sektor om offentlig anskaffelser.

 

Forslag 16: Bedre samarbeid

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen bidra til et bedre samarbeid mellom myndighetene og arbeidslivets parter for å avdekke og motvirke sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Dette gjør Høyre:

Under regjeringen Solberg er det etablert et tett samarbeid mellom offentlige etater og partene i arbeidslivet for å ha en bred front mot lovbrudd som undergraver det seriøse arbeidslivet. Dette arbeidet gjøres i samspill med partene i arbeidslivet. Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet ble etter dialog med partene i arbeidslivet revidert og oppdatert i februar 2017.

(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen)

Heggelunds kommentar: Enighet

Dette sier LO:

Ingen positiv endring i status på samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og regjeringen.

Avstemning:

49 for (Ap, Sp, MDG, , Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

 

Forslag 17: Oppbevaring av mannskapslister i tre år

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen vurdere å utvide perioden for lagring av elektroniske mannskapslister til tre år.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, Sp, MDG og SV) , 59 mot (H, Frp, Krf og V)

Høyres holdning:

1. juli innførte regjeringen en forskrift om elektroniske mannskapslister på bygge- eller anleggsplasser. Det er ingen krav til oppbevaring av listene.

Ikke kommentert i innstillingen fra stortingskomiteen

Heggelunds kommentar: Vi har innført elektroniske mannskapslister og vil vurdere videre tiltak.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 18: Følge opp ofre for arbeidslivskriminalitet og menneskehandel

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sørge for at kontrolletatene og politiet har kompetanse og ressurser til å kunne identifisere og følge opp ofre for arbeidslivskriminalitet og menneskehandel, med det formål å hjelpe personer som utnyttes og som et ledd i arbeidet med å nå dem som står bak organisert arbeidslivskriminalitet og menneskehandel.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, , Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

Dette gjør Høyre:

Som oppfølging av den nye handlingsplanen mot menneskehandel fra 2016 skal det iverksettes kompetansehevende tiltak overfor politiet og andre berørte myndigheter slik at man avdekker flere menneskehandelsaker.

Brev fra Hauglie til komitéen (Vedlegg til innstillingen)

Heggelunds kommentar: Enighet

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 19: Beskyttelse av ofre for menneskehandel

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sørge for at ofre for menneskehandel gis den beskyttelsen de har behov for og krav på etter nasjonal og internasjonal rett.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, , Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

Dette gjør Høyre:
Viser til handlingsplanen mot menneskehandel

Heggelunds kommentar: Enighet

Dette sier LO:

Dette er vanskelig å svare på. Det er ikke igangsatt noe arbeid for å endre lovene slik at ofre for menneskehandel gir bedre beskyttelse. Det er imidlertid ikke kjent om Norge bryter nasjonal lovgivning eller internasjonale konvensjoner på dette området.

 

Forslag 20: Strafferamme for konkursryttere

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen styrke tiltakene overfor konkursryttere ved å vurdere om strafferammene for brudd på konkurslovgivningen bør økes og om terskelen for å bli ilagt konkurskarantene senkes.

Nedstemt i Stortinget:

49 for (Ap, Sp, MDG, , Krf  og SV) , 53 mot (H, Frp og V)

Høyres holdning:
Justis- og beredskapsdepartementet opplyser at de ikke ser behov for å endre disse strafferammene på det nåværende tidspunkt, men det kan være aktuelt å vurdere det på nytt senere dersom erfaringene med straffeloven tilsier det.

(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen)

Ikke kommentert i merknaden fra komiteen

Heggelunds kommentar: Vi er åpne for endringer her i dialog med partene i arbeidslivet. Vi vurderer forløpende og i forslaget sier Ap at regjeringen skal vurdere dette.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 21: Øke fagforeningsfradraget

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet finne tiltak for å øke organisasjonsgraden i det norske arbeidslivet, herunder å lage en opptrappingsplan for å doble fagforeningsfradraget i løpet av neste stortingsperiode.

Nedstemt i Stortinget:

37 for (Ap, og SV) , 65 mot (H, Frp, MDG, Sp, Krf  og V)

Høyres holdning:
Nei. Høyre vil ikke øke fagforeningsfradraget

(Høyres svar til LO i juni 2017)

Heggelunds kommentar: Uenige

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 22: «Faste» ansettelser uten lønn mellom oppdrag

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å definere hva en fast ansettelse etter arbeidsmiljøloven bør inneholde. Minimumskrav må være en bestemt stillingsprosent med arbeidsplan som også gir en forutsigbar ukentlig/månedlig arbeidstid, og disse arbeidsvilkårene må fremgå av arbeidsavtalen og dermed utgjøre grunnlaget for lønns- og arbeidsplikt.

Nedstemt i Stortinget:

37 for (Ap og SV) , 65 mot (H, Frp, MDG, Sp, Krf  og V). Ved en feil i avstemningen fikk ikke Sp stemt for dette forslaget.

Dette gjør Høyre:
Regjeringen sendte 29. juni ut «Høringsnotat om endringer i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse, midlertidig ansettelse i og innleie fra bemanningsforetak.»

Her foreslår de å definere faste ansettelse i arbeidsmiljøloven, og setter opp tre vilkår: Ansettelsen må være tidsubegrenset, arbeidstaker må ha et reelt stillingsvern og forutsigbar stillingsomfang. Midlertidig ansettelse i bemanningsforetak og kvote på 10 til 15 prosent.

Heggelunds kommentar: Mulig LO er uenige, men vi gjør det som er intensjonen i forslaget fra Ap.

Dette sier LO:

Iverksatt: Forslaget er sendt ut, men LO er uenig i innholdet. Høring sendt den 29. juni med høringsfrist den 29. september

Vår kommentar:

Dette gjelder kontrakter for «fast» ansatte i bemanningsbyråene som ikke har lønn mellom oppdrag. Leder i LOs juridiske avdeling, Atle Sønstelie Johansen, kommenterte regjeringens forslag slik i frifagbevegelse.no.
– Med dette lovforslaget reverseres den opprydningen som domstolen foretok i Clockwork-saken. Det hadde vært bedre om regjeringen overlot dette til domstolene, som har fastslått at «fast ansatt uten garantilønn« eller nulltimerskontrakter er en form for midlertidig ansettelse. Regjeringen vil nå gjøre dette lovlig i bemanningsbransjen.

 

Forslag 23: Ikke fortrenge faste ansettelser med innleie

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen gjennomgå regelverket for innleie slik at det ikke fortrenger faste ansettelser og rekruttering, men begrenses til arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige ansettelser.

Nedstemt i Stortinget:

37 for (Ap og SV), 65 mot (H, Frp, MDG,Sp, Krf  og V)

Dette gjør Høyre:

Dette flertallet er fornøyd med at statsråden har satt i gang et arbeid med partene for å se nærmere på hvilke utfordringer innenfor innleie og bemanningsbransjen som partene mener er viktige.

(Fra flertallsmerknaden i innstillinga fra stortingskomiteen)
 Heggelunds kommentar: Vi er tett på bemanningsbransjen og er i dialog med partene.

Dette sier LO:

I høringsbrevet om endringene i arbeidsmiljølovens regler om innleie er det foreslått å gi bemanningsbyråer en utvidet rett til midlertidig ansettelse. Dette innebærer at regjeringens forslag stikk motsatt av dette forslaget.

 

Forslag 24: Avtale om innleie bare med hjemmel i landsdekkende overenskomst

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å endre arbeidsmiljøloven slik at avtaler med tillitsvalgte om tidsbegrenset innleie og avvik fra arbeidsmiljølovens alminnelige arbeidstidsbestemmelser bare kan inngås der det er hjemlet i landsdekkende overenskomst.

Nedstemt i Stortinget:

37 for (Ap og SV), 65 mot (H, Frp, MDG,Sp, Krf  og V)

Høyres holdning:
 Ikke nevnt i brevet fra Hauglie til stortingskomiteen, i merknaden fra komiteen eller i debatten i Stortinget.

Høyre svarer følgende skriftlig til LO i juni 2017: «Høyre vil jobbe for et seriøst og godt arbeidsliv med fast ansettelse som den fortsatt foretrukne tilsettingsformen for arbeidstakere i Norge.»

Heggelunds kommentar: Her er vi uenige og mener at dette må bestemmes lokalt.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt. Dette omtales så vidt i den tidligere nevnte høringen, men det er ikke foreslått.

Vår kommentar:
Høyre svarer ikke på spørsmålet som LO har stilt.

 

Forslag 25: Registreringsplikt for arbeid på eiendom

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre registreringsplikt for arbeid på eiendom.

Nedstemt i Stortinget:
50 for (Ap, SV, KrF, Sp og MDG), 53 mot (H, Frp, og V)

Høyres holdning:

Kommunal- og moderniseringsdepartementet er bekymret for at en registreringsplikt vanskelig kan fange opp alle, og at det i stedet kan bli et byråkratisk system med liten effekt.

(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen)

Heggelunds kommentar: Vi mener dette kan være et byråkratisk forslag med liten effekt, men vil vurdere videre.

Dette sier LO:

Modul 2 ligger fremdeles til behandling hos departementet og det foreligger ingen indikasjoner på at det vil bli innført i nærmeste fremtid.

Vår kommentar:
Dette er et forslag fra bransjeforening for bygningsindustrien, BNL, fra rapporten «Enkelt å være seriøs».

 

Forslag 26: Terskelverdier for offentlige anskaffelser

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen gjennomføre en evaluering av konsekvensene ved å øke terskelverdien i forskriften om krav i offentlige kontrakter fra 500 000 kroner til 1,1 mill. kroner og skjerpe kravet til og bruken av lærlinger i offentlige kontrakter.

Nedstemt i Stortinget:

37 for (Ap og SV), 65 mot (H, Frp, MDG,Sp, KrF og V)

Dette gjør Høyre:

Nærings- og fiskeridepartementet viser til at nytt anskaffelsesregelverk trådte i kraft 1. januar 2017. Det er for tidlig å gjennomføre en evaluering av konsekvensene av økningen av terskelverdien i anskaffelsesforskriften og kravet om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter, mener departementet.

(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen)

Heggelunds kommentar: Vi evaluerer gjerne, men det er fortsatt for tidlig hvis vi ønsker en god evaluering.

Dette sier LO:

Ikke iverksatt

 

Forslag 27: Begrense antall ledd i offentlige kontrakter

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å begrense antall ledd i offentlige kontrakter slik at utgangspunktet er hovedentreprenør og et underliggende ledd, men at flere ledd i leverandørkjeden kan aksepteres når særlig kompetanse eller et fåtall leverandører gjør det nødvendig. Dette må i så fall begrunnes og godkjennes før kontrakt inngås. Innleie omfattes av bestemmelsen.

Nedstemt i Stortinget:

44 for (Ap, SV, KrF og MDG), 58 mot (H, Frp, Sp og V)

Dette gjør Høyre:

Hauglie mener det er for tidlig å gå med på forslaget om å innføre ytterligere begrensninger i antall ledd i leverandørkjeden, og skriver: «Det bør først høstes erfaringer med den begrensningen til to ledd med underleverandører som ble innført fra 1. januar 2017 før det eventuelt vurderes ytterligere tiltak»

(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen)

Heggelunds kommentar: Vi er åpne for å vurdere dette, men vil først høste erfaring med endringen som er gjort og anser ikke dette for å være en uenighet.

 

Forslag 28: Kartlegging av situasjonen for personer som arbeider ulovlig i Norge

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sørge for at det innføres et krav om kartlegging av situasjonen til personer som arbeider ulovlig i Norge før de eventuelt sendes ut av landet, som et ledd i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og menneskehandel.

Nedstemt i Stortinget:
44 for (Ap, SV, KrF og MDG), 58 mot (H, Frp, Sp og V)

Dette gjør Høyre:

Det foretas grundig informasjonsinnhenting, analyser og vurderinger ved mistanke om mulige ofre for menneskehandel.

(Kilde: Brev fra Hauglie til stortingskomitéen)

Handlingsplanen mot menneskehandel gjelder personer som er utsatt for menneskehandel.

Heggelunds kommentar: Dette er gjeldende regelverk.

Vår kommentar:

Forslaget fra Ap gjelder alle mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge, ikke bare ofre for menneskehandel.

 

Forslag 29: Tillit til myndighetene

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sørge for at myndighetene har en helhetlig tilnærming til hvordan politiet og kontrolletatene møter personer som arbeider uten tillatelse og ikke har lovlig opphold, slik at de som kan være utsatt for grov utnyttelse eller menneskehandel, opplever tillit til myndighetene.

Nedstemt i Stortinget:
44 for (Ap, SV, KrF og MDG), 58 mot (H, Frp, Sp og V)

Dette gjør Høyre:

Ansvarlige myndigheter har en helhetlig tilnærming på dette feltet med det formål å identifisere og bistå mulige ofre for utnytting.

(Kilde: Brev fra Hauglie til komitéen)

Heggelunds kommentar: Her er vi enige

 

Forslag 30: Bedre opplæring for arbeids- og tjenesteinnvandrere

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen sikre at arbeids- og tjenesteinnvandrere gis bedre opplæring både i språk, sikkerhetskultur og kunnskap om den norske arbeidslivsmodellen, deres rettigheter og plikter som arbeidstakere herunder.

Nedstemt i Stortinget:
44 for (Ap, SV, KrF og MDG), 58 mot (H, Frp, Sp og V)

Høyres holdning:

Ikke kommentert i innstillingen fra stortingskomiteen.

Heggelunds kommentar: Her vi enige og dette arbeidet har vi satset på.

 

Forslag 31: Arbeidstilsynet skal ha en mer aktiv tilstedeværelse

 

Aps forslag: Stortinget ber regjeringen gjennomgå og vurdere hvordan Arbeidstilsynet kan ha en mer aktiv tilsynsrolle når det gjelder vilkårene knyttet til innleie av arbeidskraft, herunder likebehandlingsreglene.

Høyres holdning:
Enig

Avstemning:
Enstemmig vedtatt

Tilsvar fra Heggelund

Her er Stefan Heggelunds kommentar til frifagbevegelses gjennomgang:

«Vi har gått gjennom alle punktene på nytt med LO Medias kommentarer. Vi mener fortsatt at Ap slår inn åpne dører med de fleste forslagene. På enkelte punkter er det uenighet (f. eks: kollektiv søksmålsrett), men de aller fleste punktene gjøres det allerede et arbeid på. Vi skulle ønske Ap, som et ansvarlig parti, var mer interessert i at vi kan finne gode løsninger sammen istedenfor å unødvendig polarisere en viktig debatt. Vårt mål er en trygg jobb for alle, og vi skal ikke la noen ta fra oss sikkerheten, forutsigbarheten og tryggheten i vårt felles arbeidsliv.»

 

 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse