JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vanskelige forhandlinger om minstelønna i bygg:

Ingen streik i bygg

Minstelønna ble den vanskeligste saken i årets byggoppgjør. Selv om den ble hevet, gikk ikke en enstemmig delegasjon i Fellesforbundet inn for avtalen. Men flertallet sa ja, og dermed ble det ikke streik.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

16 timer på overtid ble det klart at det ikke blir streik i byggebransjen fra torsdag morgen. Da la Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening (BNL) fram forslaget til ny tariffavtale. Årsaken til at meklingen gikk så lenge etter fristen var ifølge Fellesforbundets forhandlingsleder Per Skau at forhandlingene var ekstremt krevende.

– Det var vanskelig å komme fram til omforente posisjoner. Vi hadde store, tunge saker på bordet. Både minstelønna og seriøsitet – hele diskusjonen om hvordan vi skal klare å snu utviklingen i våre bransjer, sier Skau.

Hele resultatet finner du i Riksmeklerens møtebok.

Også arbeidsgiverne synes forhandlingene var vanskelige.

– Det har vært et svært krevende oppgjør. Vi er imidlertid tilfredse med at vi har kommet frem til enighet innen rammen av frontfaget, sier Siri Bergh, forhandlingsleder for BNL i en pressemelding.

Nesten 50.000 flere arbeidsløse i Norge

Tre tok dissens

På forhånd var det klart at det særlig var to saker som var prioritert fra Fellesforbundet: minstelønnssatsene og tiltak mot sosial dumping. Det er ikke så mange av forbundets medlemmer som går på de laveste satsene i tariffavtalen, men det er disse som gjelder for allmenngjorte bedrifter som et "lønnsgulv" for å hindre sosial dumping. På Fellesforbundets kravliste står det at minstesatsene skal "heves prosentvis mer enn lønnsveksten i perioden".

Vi vil få minstelønna mer opp mot normallønn, sa Fellesforbundets forhandlingsleder Per Skau ved forhandlingsstarten.

Resultatet av forhandlingene ble at minstelønna for fagarbeider gikk opp fra 187,80 til 193,60, mens den for ufaglærte med ett års erfaring i bransjen er hevet fra 176 til 181,50 i timen.

– Totalen av oppgjøret er innenfor rammen fra frontfaget på 2,4 prosent, men minstelønna er hevet mest, sier Skau.

Han klarte imidlertid ikke å få hele forhandlingsdelegasjonen med på å anbefale forslaget til ny tariffavtale. Leder for Oslo bygningsarbeiderforening Petter Vellesen sier til Magasinet for fagorganiserte at resultatet på minstelønn ikke er godt nok.

– Nå har vi jobba i mange år for å gjøre avstanden mellom minstelønn og det normale lønnsnivået i bransjen mindre. I år blir vi stående på stedet hvil, og det er ikke noe godt signal, sier Vellesen.

Sammen med Lars Mamen (klubbleder ved Bøhmer Entrepenør i Drammen) og Harald Braathen (klubbleder Peab i Oslo) gikk Vellesen mot forslaget som nå sendes ut på uravstemning. Resultatet blir klart innen 29. april.

– Dissensen viser hvor krevende dette oppgjøret har vært, sier Per Skau.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Seriøst arbeidsliv

Fellesforbundet og BNL er blitt enige om å formalisere samarbeidet for en seriøs byggebransje, ved å videreutvikle et felles utvalg som skal jobbe videre med alle spørsmål om sosial dumping. I møteboka fra Riksmekleren heter det at en forutsetning for dette er at hovedmodellen skal være fast ansatte fagarbeidere – noe som er krevende i en prosjektdominert bransje.

– Vi må se på resultatet vi har kommet til som en helhet. Vi får på plass en rekke verktøy for å forsterke arbeidet for et mer seriøst arbeidsliv. Vi skal angripe de utfordringene vi ser i fellesskap, sier Per Skau.

For Fellesforbundet har det lenge vært en prioritert jobb å bli kvitt de såkalte nullprosentkontraktene, også kjent som "ansettelse uten garantilønn". Det blir stadig vanligere at bemanningsbyråer kun betaler sine "ansatte" når de har oppdrag, noe som skaper mye usikkerhet og økonomiske problemer for folk som ikke aner fra måned til måned hva inntekten blir. Også denne problemstillingen blir med i det videre arbeidet.

Følger frontfaget

Byggebransjen følger ellers frontfaget i industrien. Dermed slutter den seg til den kommende utredningen om tjenestepensjon i privat sektor. I likhet med frontfaget har bygg hatt diskusjoner om praktiseringen av reisereglene, utbetalingen av utgifter til reise, kost og losji.

– Vi er blitt enige om å tette noen hull her, og tilpasset frontfagets resultat til byggebransjen, sier Skau.

BNL er fornøyd med at profilen på resultatet vektlegger seriøsitet.

– Partene har sendt brev til regjeringen som påpeker betydningen av å få på plass raskt viktige elementer i ny sentral godkjenning, sier Siri Bergh.

I brevet til statsministeren beskriver partene tilstanden i byggenæringa som kritisk, og utviklingen som negativ.

– Vi ber om at myndighetene følger opp i forhold til den sentrale godkjenningsordningen og en ordning for å registrere arbeid på eiendom, sier Per Skau.

Annonse
Annonse