JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO kom med sin dom over fire blåblå år. Høyre svarte med løpeseddelaksjon

– Det er betegnende at Høyre står på utsiden når det er snakk om arbeidslivspolitikk, fnyser LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Himmelen er blå, ikke svart var budskapet til Stefan Heggelund og Høyre utenfor Folkets Hus.

Himmelen er blå, ikke svart var budskapet til Stefan Heggelund og Høyre utenfor Folkets Hus.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LOs juridiske avdeling har gått gjennom samtlige innstillinger, voteringer og vedtak i spørsmål som omhandler arbeidsliv i Stortinget under dagens regjering.

Konklusjonen er entydig, mener LO-lederen.

– Det er en systematisk forskjell på Høyre/FrP og de rødgrønne partiene når det gjelder spørsmål om arbeidslivspolitikk i Stortinget. I spørsmål som er viktige for våre medlemmer, er det Ap, SV og Senterpartiet som stemmer til gunst for våre arbeidstakere. Mens regjeringspartiene og Venstre, dels også KrF, gjennomgående stemmer til ugunst for våre arbeidsfolk, sier Hans-Christian Gabrielsen.

LO-sjefen spår ytterligere høyredreining med blå seier

Ap-valgkamp

Samtidig arrangerte Høyre løpeseddelaksjon foran Folkets Hus før pressekonferansen, blant annet for å prate med journalistene.

Budskapet var at LO feilinformerer.

– Himmelen er blå, var budskapet. Løpeseddelen inneholdt 10 vedtak som LO bør glede seg over, ifølge Høyre.

– Det er viktig at vi kan stå utenfor å prate med journalister slik at vi kan nyansere bildet som LO tegner, mener Stefan Heggelund.

LO-lederen avviser at Arbeiderpartiet feilinformerer.

– Det vi informerer om er faktum om hvordan Høyre faktisk har stemt. Når folk snakker om at det er så lite som skiller de to regjeringsalternativene og at det er vanskelig å se forskjellen på de politiske partiene, så handler det nettopp om at man nå forsøker å tilsløre det man sier og mener. Det er også eksempler på vedtak som vi har gitt regjeringen honnør for. Blant annet kravet om lærlinger ved offentlige anskaffelser. Problemet er at parallelt med at de innfører dette øker de terskelverdien slik at 70 prosent av offentlig anbud kommer utenfor bestemmelsen. Selv for Høyre må det være slik at du må tåle å bli konfrontert med det som faktisk stemmer. Vi har hatt en grundig gjennomgang av alle partiene og hvordan de har opptrådt og stemt. De harde fakta vi presenterer gir alle et klart bilde. Det er store skillelinjer i norsk arbeidslivspolitikk. Vanlig arbeidsfolk er best tjent med å stemme på de rødgrønne partiene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, slår Hans-Christian Gabrielsen fast.

Leder av LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen (f.v.), LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Nina Kroken  på pressekonferansen i Folkets Hus.

Leder av LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen (f.v.), LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Nina Kroken på pressekonferansen i Folkets Hus.

Helge Rønning Birkelund

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Lang liste

Det er lang liste av vedtak og avstemninger Nina Kroken ved LOs juridiske avdeling har utarbeidet sammen med Janne Tysnes Kaasin og trainee Ida Maria Rudjord.

Det er blant annet gjort en rekke endringer i arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser.

Beregningsbrøken for beredskapsvakter er redusert fra 1/5 til 1/7. Det er gitt økt adgang til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. Økte rammer for overtid. Total arbeidstid per uke er økt. Det er gitt hyppigere adgang til søn- og helligdagsarbeid.

Forslag om reduksjon av alminnelig arbeidstid er nedstemt, gjennomgang av medleverforskriften er avvist, blant mye annet.

Det er gitt en generell adgang til midlertidig ansettelser uten midlertidig behov, ny lov om statens ansatte. Utfordringene med ansettelsesformen fast ansatt uten garantilønn er fremmet for å få en avklaring om begrepene fast ansatt og midlertidig ansatt, har ikke fått gjennomslag. fedrekvoten er redusert fra 14 til 10 uker, feriepenger på dagpenger er fjernet, perioden man kan få arbeidsavklaringspenger er redusert. Blant annet mange andre forslag og vedtak hvor partene skiller seg ad.

På tampen av stortingsperioden fremmet FrP og Venstre forslag om å innføre en minstelønn i Norge. Og sist, men ikke minst, fremmet de rødgrønne partene flere omfattende forslag for å motvirke sosial dumping.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Åpne dører

Stefan Heggelund, som er stortingspolitiker fra Oslo og arbeidslivspolitiker, mener Arbeiderpartiet slo inn åpne dører med sine 30 forslag mot sosial dumping.

– Det er blitt brukt mot oss at vi stemte mot de 30 forslagene i Stortinget. Vi mener Ap slo inn åpne dører og foreslo mange symbolske forslag. De aller fleste forslagene er vi enig om og allerede i gang med å gjennomføre. Det hadde derfor vært helt galt av oss å stemme for noe vi allerede er i gang med.

– I det siste har LO spredd et helt feil budskap om hvor vi står i forhold til sykelønnsordningen. Det bare fortsetter LO med. Det skapes tvil om vårt standpunkt. Så når LO skulle arrangere pressekonferanse om arbeidslivet antok vi at LO fortsatt ville drive valgkamp for Arbeiderpartiet og komme med en unyansert framstilling av vår politikk, sier Stefan Heggelund.

Han innrømmer at det er forskjell på partiene på noen spørsmål.

– Ap går til valg på å heve terskelen inn til arbeidslivet, mens vi vil senke den. Det ble hevdet at åpningen for flere midlertidig ansatte ville rasere arbeidslivet. Fasiten er en lavere andel. Vi slår også hardt inn på useriøst innleie og useriøse bemanningsbyråer. Og vi har en god politikk i forhold til arbeidslivskriminalitet. Det burde LO-lederen ha merket seg i og med at strategien mot arbeidslivskriminalitet ble utarbeidet i samarbeid med blant annet LO, sier Stefan Heggelund.

Slik skattlegger Siv sluttpakker til eldre arbeidsløse: Staten tar to av tre kroner

• Følg oss på Facebook

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Høyres 10 punkter

Her er de ti politiske vedtakene i arbeidslivet som Høyre mener LO bør glede seg over:

1. Krav om lærlinger ved offentlige anskaffelser.

2. Fortrinnsrett til nye stillinger for deltidsansatte.

3. Høyre slår ned på useriøse

nulltimerskontrakter og vil begrense innleie.

4. Sju nye samlokaliserte sentre mot arbeidslivskriminalitet.

5. Begrense antall kontraktsledd ved offentlige anskaffelser i bransjer med særlige utfordringer.

6. Sterkere vern av varslere i arbeidsmiljøloven.

7. Lettere for arbeidsledige å fullføre utdanning.

8. Hurtigspor for flyktninger i arbeid.

9. Økt bruk av tiltaket bedriftsintern opplæring for å unngå ledighet.

10. Strengere straffer og høyere bøter for dem som bryter lover og regler. Bedrifter som driver ulovlig, skal legges ned.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse