JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lars Johnsen er fungerende leder i Norsk Transportarbeiderforbund:

Ny Transport-leder vil trappe opp havnekonfliktene

Tøffere klima i havnekonflikten blir resultatet av at Roger Hansen trakk seg som leder i Transportarbeiderforbundet.
Fungerende leder i Norsk transportarbeiderforbund, Lars Johnsen, er klar med megafonen. Nå blir det tøffere tak i havnekonflikten.

Fungerende leder i Norsk transportarbeiderforbund, Lars Johnsen, er klar med megafonen. Nå blir det tøffere tak i havnekonflikten.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Det var full dramatikk på forbundsstyret i Transportarbeiderforbundet i går da Roger Hansen trakk seg.

Fungerende leder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, begynner sitt nye verv med å be andre forbund om hjelp til å løse havnekonflikten.

Det interne forholdene med å få alle fullmakter på plass regner Johnsen med skal gå greit. Den saken skal opp i forbundsstyret og så over til representantskapet. Johnsen er usikker på om forbundsstyret kan velge ham til leder eller om det må innkalles til et ekstraordinært landsmøte.

– I så fall må alle verv legges i potten.

Les også: Transport har brukt 21 millioner fra havnekonflikten

Dette kan bli dramatisk

De som har overvært valg i Tansportarbeiderforbundet vet at det kan være dramatiske saker. Da Roger Hansen ble valgt som forbundsleder i Tromsø i 2009, vant han over Lars Johnsen med knappest mulig margin, to stemmer. Ved det siste landsmøtet i Kristiansand i 2014 ble det inngått et kompromis på bakrommet som sikret Roger Hansen ledervervet.

Derfor går det mot at det hele avgjøres i representantskapet.

Les også: Transport kutter fem millioner kroner og går til oppsigelse

Ber om hjelp fra andre LO-forbund

Lars Johnsen krever hjelp fra andre forbund til å løse havnekonflikten. Tidligere har forbundet bedt om at spedisjonsfolka knyttet til Color Line blir tatt ut i sympatiaksjon. Det har de fått nei til fra LO. Nå vil de på nytt henvende seg til sine kolleger i fagbevegelsen.

– Det er ikke flaut å spørre om hjelp, og nå trenger vi det, sier Johnsen til frifagbevegelse.no.

– Forbundsstyrets vedtak innebærer at det er slutt på bare å kjøre forhandlingslinja, nå må det mer kampmidler til.

• Følg oss på Facebook

Transport hjalp Fellesforbundet og HK

Johnsen henviser til at Transportarbeiderforbundet ofte blir spurt når det gjelder sympatiaksjoner. For eksempel ble konflikten om tariffavtale ved Bekken og Strøm løst etter at det ble satt i gang aksjoner.

– Vi kommer til å diskutere med LO hvordan vi skal gå fram, sier Johnsen.

Få nyhetsbrevet vårt

Noen ganger trekker ledere seg

Det er ikke ofte at forbundsledere trekker seg i perioden etter å ha fått et flertall imot seg. Et eksempel er leder i Fellesorganisasjonen, Rigmor Hogstad, som trakk seg som leder høsten 2012. Hogstad trakk seg etter samarbeidsproblemer og politisk uenighet i ledelsen. Før dét er det ingen som kan huske noen tilfeller av forbundsledere som trekker seg på politiske spørsmål. De som har trukket seg har blitt tatt i økonomisk underslag.

I LO er det mest kjente eksempelet på en leder som trakk seg i perioden, Gerd-Liv Valla, som trakk seg etter Yssen-saken i 2007. Før det måtte LO-leder Hallvard Olsen trekke seg i 1934 etter at han tapte for Fagopposisjonen med Martin Tranmæl i spissen.

• Les også: Så lite tjener en ansatt i Ryanair

• Les også: Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse