JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye regler gir flere midlertidige ansatte

Endringene i arbeidsmiljøloven øker antallet midlertidige ansatte
Endringene i arbeidsmiljøloven som daværende arbeidsminister Robert Eriksson gjennomførte begynner nå å virke.

Endringene i arbeidsmiljøloven som daværende arbeidsminister Robert Eriksson gjennomførte begynner nå å virke.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

Norske bedrifter har grepet muligheten til å ansette flere midlertidig.

I fjor endret flertallet på Stortinget arbeidsmiljøloven slik at en bedrift kan ansette midlertidig, uten noen spesiell begrunnelse.

Ett år etter lovendringen har denne nye muligheten gitt mange flere midlertidige ansatte.

Fafo har spurt et stort utvalg av LOs tillitsvalgte, og én av fire svarer at de har midlertidige ansatte som er ansatt etter de nye lovreglene i sin virksomhet.

• Følg oss på Facebook

Tidligere begrensninger

Den blåblå regjeringen møtte massiv protest fra fagbevegelsen da de åpnet for at det skulle være mulig å ansette folk midlertidig uten en spesiell begrunnelse. Tidligere begrenset loven midlertidig ansettelser til at de enten måtte være vikariater eller begrunnet i et midlertidig behov.

Dette endret daværende arbeidsminister Robert Eriksson, og ga virksomhetene en ny og større mulighet til å ansette folk midlertidig.

Få som drøfter

Omfanget på de midlertidige ansettelsene kommer fram i svarene som LOs tillitsvalgte i Tillitsvalgtpanelet har gitt. I våres ble 3300 tillitsvalgte stilt spørsmålet om deres virksomhet har benyttet den nye regelen om midlertidige ansettelser. 23 prosent svarte at det hadde bedriften gjort.

De virksomhetene dette gjelder er bedrifter med tillitsvalgte. Situasjonen i uorganiserte bedrifter er ikke omfattet undersøkelsen.

Da lovendringen kom ble det vedtatt som et plaster på såret, at det skulle gjennomføres drøftinger i den enkelte bedrift om behovet for midlertidige stillinger. Tillitsvalgtpanelet ble også spurt om arbeidsgiveren hadde gjennomført slike drøftinger i løpet av det siste året. Fire av ti tillitsvalgte svarer at det ikke har vært gjennomført slike drøftinger.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Både små og store bedrifter

Ifølge Fafo som gjennomfører spørreundersøkelsen er det ikke forskjell på store og små bedrifter, drøftingsiveren er akkurat like stor, eventuelt like liten, uavhengig av virksomhetens størrelse.

Omfanget av midlertidige ansettelser har økt det siste året. Fra andre kvartal 2015 til andre kvartal 2016 steg andelen midlertidig ansatte fra 8 prosent til 8,8 prosent viser tallene i Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse.

Les hva arbeidslivet.no skriver om veksten i midlertidige

Hjelp, jeg har fått advarsel fra sjefen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse