Hjelpepleiere og sykepleiere gikk kraftig ned i inntekt etter at Attendo tok over sykehjem
Rosel og Audhild fortviler. Det private sykehjemmet kutter lønna deres med 50.000 kroner
Hjelpepleiere og sykepleiere på Rødtvet og Romsås sykehjem taper grovt etter at et privat selskap tok over driften av sykehjemmene.
TAPER STORT: Sykepleier Rosel Kyrrø og hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen jobber bare netter. Kyrrø taper rundt 50.000 kroner i året og Thoresen rundt 40.000 kroner i året på at Attendo overtok driften av arbeidsplassen deres.
Sissel M. Rasmussen
yngvil@lomedia.no
Ansatte på et kommersielt sykehjem i Oslo er opprørte. Eieren Attendo har innført lavere satser for kvelds- og nattetillegget. De ansatte kaller det et ran.
Sykepleier Rosel Kyrrø er en av dem som merker det best. Hun taper 50.000 kroner i året. Hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen mister 42.000 kroner årlig. Det merkes godt på lønnskontoen.
– Det er jævlig surt. Vi lurer på om dette er lov. Kan de bare gjøre sånn? spør sykepleier Kyrrø.
• Slik tjener de private på eldreomsorgen
Hvorfor går lønna så mye ned?
En liten delegasjon fra det kommersielle sykehjemmet på Rødtvet har oppsøkt frifagbevegelse.no. De fortviler over at de taper store penger på at et privat selskap har tatt over sykehjemmet der de jobber.
Hjelpepleierne Marie Simonsen, Edel Breivik, Sathya Sriskandarajah og Sylvia Waal taper 18.000 kroner i året på kuttet.
Hva er grunnen til kuttet? De fikk ny arbeidsgiver over natta. Før het arbeidsgiveren Oslo kommune, nå heter den Attendo Omsorg AS. Det borgerlige byrådet i Oslo satte 15 kommunale sykehjem på anbud. De drives nå av fire kommersielle selskaper – Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare – med mål om å tjene penger på driften.
Sykepleier Rosel Kyrrø og hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen taper ekstra mye, fordi de bare jobber om natta.
ET RAN: – Vi hører hvert år at de som jobber i kommunen går opp i lønn. Det er så frustrerende. Vi står stille i lønna og blir rana for tilleggene våre, sier hjelpepleierne Marie Simonsen, Audhild Romuld Thoresen, Edel Breivik, Sathya Sriskandarajah og Sylvia Waal og sykepleier Rosel Kyrrø. De jobber på Rødtvet sykehjem som drives av det kommersielle omsorgsselskapet Attendo.
Sissel M. Rasmussen
Kveldstillegget ned med over 30 kroner timen
Da Attendo i 2014 overtok driften av Rødtvet sykehjem fra Oslo kommune hadde de ansatte tariffavtale med Oslo kommune. Tariffperioden utløp i april i år, og da bestemte Attendo å bruke minstesatsene i den dårligere Pleie- og omsorgsoverenskomsten mellom NHO Service på den ene sida og Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund på den andre.
I mars la ledelsen et skriv på vaktrommet der de informerte om at tilleggene ville bli redusert. Det sto ingenting om hvorfor, forteller ansatte FriFagbevegelse har snakket med. Dette ble de bedt om å signere på.
På lønnsslippen i mai sto det svart på hvitt. Kvelds- og nattetillegget som var nesten 87 kroner i timen var redusert til 56 kroner.
– Ledelsen sier det ikke er lønn. Men det som kommer over lønnsslippen er jo lønn, sier de ansatte.
Alle ansatte på Rødtvet og Romsås sykehjem, som Attendo nå driver, har mistet kvelds- og nattetillegget de hadde mens Oslo kommune drev dem.
På Paulus sykehjem, som Attendo også driver, er det noen ansatte som får beholde det gamle og høyere tillegget. De ansatte blir delt i to grupper: Alle som jobbet på Paulus mens Oslo kommune drev det, får beholde det høyere tillegget. Alle som ble ansatt etter oktober 2014 da Attendo tok over, får det mye lavere kronetillegget, ifølge Fagforbundet.
• Gullkantet lønn for Attendo-sjefen
– Er det lov?
De sykehjemsansatte vi snakker med opplever det som frustrerende og bittert. Sykehjemsetaten i Oslo hadde lovet dem at lønna ikke ville røres når Attendo skulle ta over driften av sykehjemmet.
Er dette lov, undret hjelpepleier Marie Simonsen og kollegene. De sjekket med Fagforbundet som ikke kunne annet enn å bekrefte at ja, det er det.
DE TAPER: Hjelpepleiere og sykepleiere som jobber i sykehjem overtatt av kommersielle omsorgsselskaper taper. Mange har: •Lavere grunnlønn •Svakere lønnsutvikling •Lavere tillegg for kvelder, netter og høytider Her hjelpepleierne Marie Simonsen og Edel Breivik som jobber på Rødtvet sykehjem.
Sissel M. Rasmussen
Går glipp av mange tusen i lønnsøkning
Selve grunnlønna deres er ikke kuttet i, men hjelpepleierne og sykepleierne på Rødtvet har heller ikke fått lønnsøkning verken sentralt eller lokalt siden Attendo tok over sykehjemmet.
Samtidig har prisene på varer og tjenester økt med over 6 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.
– Vi har gått ned i reallønn etter at Attendo tok over driften, konkluderer de ansatte.
Hadde sykehjemmet fortsatt blitt drevet av Oslo kommune, ville de fått lønnsøkningen som kollegene i kommunale sykehjem har fått for akkurat den samme jobben. Lønnsoppgjøret i Oslo kommune i fjor ga ansatte i kommunale sykehjem minst 6500 kroner i økt årslønn. I år endte oppgjøret med minst 8500 kroner i økt årslønn.
Oppgjøret om tariffavtalen for sykehjemsansatte i kommersielle sykehjem drevet av Attendo og Aleris som skal gjelde for 2016-2018 er ennå ikke over. Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund møter NHO Service hos Riksmekleren i morgen.
De taper enda mer
Attendo-ansatte har tapt enda mer enn kvelds- og nattetillegget. Blir de sykmeldt, får de ikke lenger utbetalt tilleggene for vaktene de skulle jobbet. Det fikk de før. På kommunale sykehjem i Oslo får du tilleggene selv om du er syk.
Attendo-sjef i Norge, Karolina Eriksson, sier «Vår praksis i Attendo er lik den som Oslo Kommune har, det utbetales kvelds- og lørdags- og søndagstillegg ved sykdom. Disse tilleggene utbetales måneden etter, også ved sykdom. Om noe avviker fra dette, er det gjort feil og beløpet etterbetales.»
Blitt mer økonomisk avhengig av mannen
De ansatte forteller at pleieassistentene på Rødtvet går fra sykehjem til sykehjem for å greie å leve av det. At mange av de unge sliter for å få det til å gå rundt, både de som har barn og de uten barn.
Yngvil Mortensen
Én sier hun er blitt mer økonomisk avhengig av mannen sin, at han betaler mer nå, at hun handler mindre. En annen sier hun tenker på å finne en ekstrajobb – i tillegg til 100 prosent stilling. De betaler ned huslån og trenger den inntekten.
En sier hun vil søke på jobber i kommunen eller sykehus. Andre sier de gjerne vil, men at det ikke er lett å finne ny jobb når en er over 50 år.
En annen sier det verste med overtakelsen til Attendo er at hun og flere andre over 55 år har mistet muligheten til å gå av med tidlig pensjon om de skulle ville det. De taper flere hundretusener i pensjon.
Hjelpepleiere taper hundretusener i pensjon
Rosel er en av dem som taper mest
Sykepleier Rosel Kyrrø (63) jobber bare natta, og har 65 prosent stilling. Inntekten hennes går ned med rundt 50.000 kroner i året.
– Da jeg og mannen min kjøpte ny leilighet, tok vi opp lån, og med i beregninga var det vi hadde av inntekt da. Vi var ikke forespeila at jeg skulle gå ned i tillegg. Når jeg får utbetalt lønn, har jeg nå 3500 kroner mindre i måneden. Vi betalte 3500 kroner i måneden på lånet. Det er jævlig surt. Vi lurer på om dette er lov. Kan de bare gjøre sånn? Vi ba ikke om å få ny arbeidsgiver. Jeg har tjent Oslo kommune i nesten 40 år på samme sted. Det er tilleggene som har gjort at vi kan leve av det. Vi greier å betjene lånet fordi jeg har begynt å ta ut pensjon, forteller Kyrrø.
Hun mister også et særskilt tillegg på 750 kroner i måneden som Sykepleierforbundet forhandlet seg fram til med Oslo kommune på 1980-tallet. Det blir borte fra oktober i år.
• Oslo kommune aner ikke hvor privatiseringen egentlig koster
Norsk Sykepleierforbundet reagerer
De ansatte får dårligere vilkår når sykehjemmene blir satt ut på anbud, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By.
– For at private sykehjem skal ha større fortjeneste går de løs på lønnsvilkårene til de ansatte. Jeg reagerer på at ansatte får dårligere vilkår når virksomhetene blir konkurranseutsatt til private drivere. Ubekvemstillegg utgjør en viktig del av lønnen for våre medlemmer, og dette er negativt for den enkelte ansatte, sier By til FriFagbevegelse.
• Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon
Redde for å bli sagt opp
Flere av de ansatte vi snakker med ønsker ikke å stå fram med navn og bilde. De sier det er fordi ledelsen på sykehjemmet «kan gjøre det surt for oss». Noen sier de er redde for ikke å få vakter. Andre sier rett ut at de er redde for å bli sagt opp. Hvis de klager, får de høre at «er du ikke fornøyd, kan du bare finne noe annet». De forteller om en annen variant av utsagnet, at «det er frivillig å jobbe her».
– Det er ikke frivillig. Vi ba ikke om å få ny arbeidsgiver. Vi fikk ikke noe valg om å bli i Oslo kommune, sier de ansatte.
• Følg oss på Facebook
– Flest sykepleiere og ledere som slutter
Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, og nestleder Fredrik Olstad.
Tri Nguyen Dinh
– Det er stort sett sykepleiere og ledere som slutter i de kommersielle sykehjemmene. Hjelpepleiere finnes det ikke ledige jobber til, sier Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.
– Det tidligere byrådet i Oslo sa at det lønner seg å konkurranseutsette eldreomsorgen og at vi sparer skattekroner på det, men det er disse damene som betaler prisen. Dette er lavtlønte damer som er blitt enda mer lavtlønte, enda fattigere, sier Siri Follerås.
– Arrogant
– Jeg lurer på om byrådet visste hva de gjorde. Visste de hva det ville føre til for oss? Det er toppen av arroganse, sier hjelpepleier Marie Simonsen.
Hun og de andre ansatte har fått tilbud i posten fra Attendo om å kjøpe aksjer i selskapet. Noen ikke én, men to ganger. Ingen FriFagbevegelse snakker med har slått til.
• 15.000 minstepensjonister går glipp av pensjonsøkning
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»
Kommersielle sykehjem i Oslo
• Det er 48 sykehjem i Oslo.
• 15 av dem drives nå av velferdskonsern med mål om å tjene penger på driften.
• 1. januar overtar Oslo kommune igjen driften av Madserud sykehjem.
• Aleris har kjøpt den private stiftelsen Kajalunden sykehjem som har kontrakt med Oslo kommune. Det er uklart hva som skjer med kontrakten.
• De kommersielle sykehjemmene drives av Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare.
• Oslo kommune kjøper i tillegg plasser på tre kommersielle sykehjem utenfor Oslo.
• 20 sykehjem er i kommunal drift.
• 13 drives av ideelle organisasjoner som Kirkens Bymisjon, som ikke tar ut profitt.
Kilde: FriFagbevegelse
Avtalen mellom NHO Service og Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund:
• Kvelds- og nattetillegget varierer mellom 45-56 kroner i timen.
• Til sammenligning får de ansatte på kommunale sykehjem i Oslo 40 prosent kvelds- og nattillegg. Tillegget utgjorde nesten 87 kroner i timen før for de som nå får 56 kroner i timen.
Attendo sier de ansatte visste hva de ville få
– Nå er tillegget mer likt for alle, sier Karolina Eriksson, Attendos regionsjef i Norge.
yngvil@lomedia.no
Attendo sier de ansatte var klar over hva de ville få etter at selskapet tok over.
– Vi har intervjuet mange ansatte på Rødtvet sykehjem som er frustrert over at inntekten deres har gått ned etter at Attendo tok over driften fra Oslo kommune. Mange har gått ned fra nesten 87 kroner til 51 kroner i kvelds- og nattetillegg. De forteller at det utgjør minst mellom 18-42.000 kroner i året. Har dere forståelse for at de er frustrerte over dette?
– Ved virksomhetsovergangen ved Rødtvet sykehjem har vi gått fra å følge prosentsatsene i Oslo kommune til faste satser i Pleie- og omsorgsoverenskomsten. Etter Oslo kommunes avtale er dette tillegget på 40 prosent av grunnlønn. I vår avtale er det et kronebeløp. Dette innebærer at tillegget man hadde tidligere var forskjellig fra arbeidstaker til arbeidstaker. Nå er tillegget mer likt for alle. Denne informasjonen fikk de ansatte før overtagelsen i 2014, svarer regionsjef i Attendo Norge, Karolina Eriksson, på epost til FriFagbevegelse.
Karolina Eriksson, regionssjef i Attendo i Norge.
Attendo
– Har dere forståelse for at de ansatte likevel er frustrerte over inntektstapet?
– Lønns- og tariffsystemet har variasjoner mellom de forskjellige arbeidsgiverorganisasjonene som i denne bransjen er Spekter, KS, NHO og Virke. Det er ulike ordninger og de får forskjellige konsekvenser for de ulike yrkesgruppene. Fagforeningene forhandler om dette på vegne av medlemmene hvert år.
– Hvorfor har ansatte på Paulus sykehjem som var ansatt ved virksomhetsoverdragelsen i 2008 fått beholde kvelds- og nattetillegget på 40 prosent mens deres kolleger på Rødtvet og Romsås ikke har det?
– Det var andre vurderinger som lå til grunn for virksomhetsovergangen ved Paulus sykehjem.
– Mens Oslo kommune drev sykehjemmet fikk de ansatte utbetalt kvelds- og nattetillegg også når de var sykmeldt. Hvorfor får de ikke det lenger?
– Vår praksis i Attendo er lik den som Oslo Kommune har, det utbetales kvelds- og lørdags- og søndagstillegg ved sykdom. Disse tilleggene utbetales måneden etter, også ved sykdom. Om noe avviker fra dette, er det gjort feil og beløpet etterbetales.
– Pleie- og omsorgsoverenskomsten er en minstelønnsavtale. Hvorfor har ikke hjelpepleiere og sykepleiere hos dere på Rødtvet sykehjem fått økt lønn gjennom lokale forhandlinger siden Attendo tok over driften?
– Lokale lønnsforhandlinger holdes i henhold til hovedavtalen med Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund. Individuelle justeringer på enkelte ansatte har blitt gjennomført, samt at helligdagstillegget ble økt etter krav fra Fagforbundet og NSF.
– Flere av de ansatte vi snakker med ønsker ikke å stå fram. De sier det er fordi ledelsen på sykehjemmet «kan gjøre det surt for oss». Noen sier de er redde for ikke å få vakter. Andre sier rett ut at de er redde for å bli sagt opp. Noen forteller at hvis de klager over noe til ledelsen, får de høre at «er du ikke fornøyd, kan du bare finne noe annet», og de forteller om en annen variant av dette utsagnet, at «det er frivillig å jobbe her». Kjenner du deg igjen i en slik beskrivelse av forholdet mellom ansatte og ledelse på sykehjemmet.
– De ansatte har flere muligheter hvis de opplever å ikke bli hørt av leder. Vi har tillitsvalgtapparatet som både Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund har etablert sammen med arbeidsgiver på sykehjemmet, og vi har vernetjenesten. Ingen av de tillitsvalgte eller verneombudet kjenner seg igjen i disse påstandene, og de har ikke fått henvendelser av en slik art fra de ansatte, svarer Karolina Eriksson.
FriFagbevegelse har ikke lyktes i å komme i kontakt med Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Attendo som selv jobber på Rødtvet sykehjem.
Flere saker
Kommersielle sykehjem i Oslo
• Det er 48 sykehjem i Oslo.
• 15 av dem drives nå av velferdskonsern med mål om å tjene penger på driften.
• 1. januar overtar Oslo kommune igjen driften av Madserud sykehjem.
• Aleris har kjøpt den private stiftelsen Kajalunden sykehjem som har kontrakt med Oslo kommune. Det er uklart hva som skjer med kontrakten.
• De kommersielle sykehjemmene drives av Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare.
• Oslo kommune kjøper i tillegg plasser på tre kommersielle sykehjem utenfor Oslo.
• 20 sykehjem er i kommunal drift.
• 13 drives av ideelle organisasjoner som Kirkens Bymisjon, som ikke tar ut profitt.
Kilde: FriFagbevegelse
Avtalen mellom NHO Service og Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund:
• Kvelds- og nattetillegget varierer mellom 45-56 kroner i timen.
• Til sammenligning får de ansatte på kommunale sykehjem i Oslo 40 prosent kvelds- og nattillegg. Tillegget utgjorde nesten 87 kroner i timen før for de som nå får 56 kroner i timen.