JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rapport om delingsøkonomi

Støre om deregulering av drosjene: – Må ikke bli et race mot bunn

Jonas Gahr Støre (Ap) stusser over flere av forslagene til delingsøkonomiutvalget.
Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og nestleder Hadia Tajik.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) og nestleder Hadia Tajik.

Tore Meek / NTB scanpix

desken@anb.no

– Det å kjøre drosje handler om å frakte folk, og du påtar deg et ganske stort ansvar ved å ha med en passasjer i bilen. Vi som passasjerer ønsker at det skal skje på en sikker måte, og de som er sjåfører, bør ha den rette kvalifikasjonen og opplæringen. I utgangspunktet stusser jeg litt på en fullstendig deregulert transportsektor innen persontransport, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Mandag kom den etterlengtede rapporten til delingsøkonomiutvalget. I sin rapport til finansminister Siv Jensen om hvordan man skal møte den raskt voksende delings- og plattformøkonomien, kom utvalget blant annet med forslag om en fullstendig deregulering av drosjenæringen, innføring av skatt på korttidsutleie av egen bolig og forenklede skatteregler.

– Det som er problematisk er en situasjon hvor det er løyve for noen og ikke for andre. Det sier drosjesjåfører til meg i dag. Vi har plikter som de andre ikke har, og da må ikke det bli et race mot bunn, sier Ap-lederen.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn

Lønns- og arbeidsvilkår

Mandag la Ap fram sitt forslag til stortingsvalgprogram. Der går de i stor grad i en annen retning innen delingsøkonomi enn hva utvalget foreslår. De ønsker blant annet en gjennomgang av begrepene «arbeidsgiver» og «arbeidstaker» i lovgivningen, noe utvalget mener det ikke er behov for.

– Det er viktig fordi vi ser det vokser fram eksempler på arbeidsgivere som organiserer seg på en måte som gir grunnlag for å tro at de prøver å omgå sitt arbeidsgiveransvar. Det er ansatte som er i tvil om hvem de skal henvende seg til for å diskutere lønns- og arbeidsvilkår, og den type situasjoner vil vi ikke at skal fortsette å utvikle seg i Norge. Derfor mener vi det er viktig å definere disse begrepene tydeligere, sier nestleder Hadia Tajik, som også ledet programarbeidet.

– Bred debatt

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (Høyre) mener utvalget har konkludert rett når de ikke vil definere en app som en arbeidsgiver. Men hun mener rapporten bør invitere til en bred debatt om hvordan norsk arbeidsliv skal organiseres.

– Det jeg syntes vi bør se mer på er de store forskjellene mellom en som er fast ansatt og en som er frilanser gjennom et enkeltpersonsforetak. Der er det store ulikheter i rettigheter til for eksempel sykepenger. Der blir delingsøkonomien en katalysator for noe som allerede eksisterer. Jeg skjønner at utvalget ikke har gått mer i dybden på det, sier hun, og legger til:

– Det som gjør dette litt krevende er at i delingsøkonomien finnes det alt fra hyperkommersielle til helt ideelle aktører. Vi kan ikke sammenligne det at noen bytter varer på finn.no med at noen tilbyr en tjeneste. (ANB)

– Utvalget har hoppet bukk over de vanskeligste sakene

Dette må du vite om delingsøkonomien

Om rapporten

Delingsøkonomiutvalget er et offentlig nedsatt utvalg som er ledet av professor ved universitetet i Bergen, Tommy Staahl Gabrielsen.

Utvalget har vurdert hvordan Norge skal møte en stadig voksende delings- og plattformøkonomi.

Mandag overleverte de sin rapport til finansminister Siv Jensen.

Blant annet foreslår utvalget en fullstendig deregulering av drosjenæringen, innføring av skatt for korttidsutleie av egen bolig og forenklet skatteregelverk.

Utvalget mener dagens definisjoner av arbeidstaker og arbeidsgiver bør ligge fast. De ønsker heller ikke å gjøre noe med trygderettighetene for frilansere.

Kilde: NOU 2017:4

Annonse

Flere saker

Annonse